Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Гарантирането на конституционното равноправие на българите в РСМ ще сбъдне заветите на илинденци

Тържествена заря-проверка за 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

Денков: 2 август доказва, че идеята за демократична република не е увиснала на бесилото заедно с Левски

На тържествена заря-проверка по случай 120 години от Илинденско-Преображенското въстание пред паметника на Незнайния войн - 2 август 2023 г.
Снимка: БТА

Държавният глава Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част със знамената светини на церемонията по случай 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание пред Паметника на Незнайния войн в София.

Пред паметника се проведе и тържествената проверка-заря, кулминацията на честванията днес. В началото на церемонията беше отбелязано, че от Освобождението до днес Българската армия няма пленено знаме.

"Втори август е символ - на тази дата преди 120 г. българите в Македония и Одринска Тракия доказват, че идеята за демократична република, в която българи, турци, евреи ще бъдат равноправни във всяко отношение, не е увиснала на бесилото заедно с Васил Левски" - това каза премиерът Николай Денков в своето слово на церемонията за 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Денков председателства Националния комитет за отбелязване на годишнината от въстанието. 

"Тази идея придава смисъл и вдъхва мъжество на хиляди борци, които жертват живота си в името на свободата и равенството между всички народности", каза още премиерът:

 "На тази дата преди 120 години хиляди въстаници хвърлят мост към основните ценности, които движат демократичният свят днес - граждански свободи, равноправие на всички хора, без разлика на етнос, религия, пол и занятие. Ние -  техните наследници, сме призвани да браним тези ценности и да ги предадем на децата си, които да ги пренесат в бъдещето".  

"Илинденско-Преображенското въстание се превърна в най-масовия израз на волята за свобода на нашия народ", изтъкна президентът Румен Радев в словото си на церемонията.

"Това въстание се пренесе далеч във времето, защото резултатите от него надхвърлила далеч неговите непосредствени политически и военни цели", каза още държавният глава.

Споменът за Илинденско-Преображенското въстание трябва да послужи за сближение между България и Република Северна Македония на основата на историческата истина, изтъкна Румен Радев.

"Днес, когато ние поздравяваме хората в Република Северна Македония с техния държавен празник, нека не забравяме, че светлите умове на освободителното движение в Македония и Одринска Тракия мечтаеха да превърнат своя роден край в земя на равноправие и справедливост.

Затова и гарантирането на конституционното равноправие на българите в Република Северна Македония и опазването на културното ни и историческо наследство по тези земи ще сбъдне заветите на илинденци от 1903 година."

"Там, където има обща история, стремеж към диалог, доверие и разбирателство, предстои и общо европейско бъдеще", каза още българският президент:

*****

На 2 август 1903 г. започва Илинденско - Преображенското въстание (20 юли ст. ст.) - въстание за освобождение на българското население в Македония и Одринска Тракия, останало след Освобождението на България (1878) в пределите на Османската империя съгласно Берлинския договор (13 юли 1878). Въстанието е организирано и ръководено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Османското правителство хвърля огромни сили за потушаване на въстанието. В близо 240 сражения около 25 хил. въстаници се сражават с 350-хилядна редовна турска войска и башибозук.

Опожарени са 205 села, без покрив остават повече от 70 хил. души. Броят на загиналите надминава пет хиляди души.

Около 30 хил. души са принудени да напуснат родните си места. Основната част от тях намират подслон в България. 


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ния Симеонова и Цветомир Николов

7-мото издание на Модел Република България 2024

Модел Република България 2024 е 7-мото издание на симулация на държавната власт в България. 70 млади българи  имат възможността да влязат в обувките на министри и депутати . Симулацията ще се проведе в София между 23 и 26 август 2024, а крайният срок за кандидатстване е днес 6 юли .  Ния Симеонова заедно с Цветомир Николов организират..

публикувано на 06.07.24 в 08:25

С "Кармен" на Русенската опера откриват фестивала "Сцена на вековете"

С балетния спектакъл "Кармен" на Русенската опера тази вечер от 21 часа в крепостта "Царевец" във Велико Търново е официалното откриване на летния оперен фестивал "Сцена на вековете".  Българското национално радио е медиен партньор на фестивала. 15 класически опери, балетни спектакли, оперета и симфонични концерти са включени в афиша на..

публикувано на 06.07.24 в 08:20
Намеренатастатуя в Хераклея Синтика

Гръцките медии за откритието в Хераклея Синтика: Успех на българската археология

Гръцките медии отделят централно място на откритието на българските археолози при разкопки в Хераклея Синтика край Рупите. Преди два дни екипът на проф. д-р Людмил Вагалински откри мраморна скулптура, чиято височина е над човешки ръст. Тя е разкрита в големия канал на античния град и е не само най-добре запазената сред откритите там, а..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

МВнР с препоръка: Не пътувайте към Сицилия и околните острови

Министерството на външните работи препоръча на българските граждани да се въздържат от пътуване до Сицилия и околните острови следващите дни заради активизиране на вулканите Етна и Стромболи.  Управата на летището в италианския град Катания, разреши частичното му отваряне, след като то бе затворено заради активната дейност на Етна. Отвориха..

публикувано на 06.07.24 в 07:59
Масуд Пезешкян (в средата) е новият президент на Иран

Масуд Пезешкян е новият президент на Иран

Иранският реформаторски кандидат Масуд Пезешкян спечели втория тур на президентските избори срещу ултраконсерватора Саид Джалили, съобщиха държавните медии. От над 30 милиона гласа, Пезешкиан е събрал близо 17 милиона, а Джалили - малко над 13 милиона, съобщи Министерството на вътрешните работи, предаде АФП. До предсрочните президентски..

публикувано на 06.07.24 в 07:52

Руски въздушни удари в Украйна, Суми остана без питейна вода

Украинският град Суми остана без питейна вода тази нощ, след като при руски въздушни удари бе повредено електрозахранването на водоснабдителната система. Украинската обществена медия "Суспилне" съобщи за поредица от експлозии тази нощ в областния център, разположен североизточно от столицата Киев. Сумска област е обект на постоянни атаки..

публикувано на 06.07.24 в 07:45

Близо 2 800 безработни започват работа по регионални програми по заетост

Близо 2 800 безработни ще започнат работа по регионални програми за заетост, които се финансират от социалното министерство тази година, съобщиха от ведомството. Програмите са разработени по предложения на областни и общински администрации и са утвърдени от министъра на труда и социалната политика.  Предвидените за тях средства в бюджета..

публикувано на 06.07.24 в 07:32