Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банско джаз фестивал продължава

| обновено на 06.08.23 в 16:45


Най-големият джаз фест у нас - Банско джаз фестивал -  продължава: 8 фестивални дни, изпълнители от 12 държави, 2 сцени, 31 концерта и над 250 джаз музиканти. Със забележителна и завладяваща програма от активности през целия ден - Банско разгръща програмата на фестивала - не само вечер, а през целия ден.

Тази година се поставя началото на експозицията "Джазът в България" - уникална сбирка, която разказва истории за развитието на джаза у нас през призмата на музиканти, композитори, изпълнители и ценители на джаз музиката и така поставя мост между миналото и настоящето на джаза в страната.

До 12-ти август Банско ще живее в ритъма на джаза 24 часа и ще подари на жителите и гостите на града една впечатляваща музикална селекция от световни и български изпълнители, както и богата съпътстваща програма.

Една от новите инициативи по време на Банско джаз фестивал е възможността публиката да се срещне със знакови имена в джаза всяка вечер от 19 часа в читалището на град Банско на „Джаз среща на чаша вино с…“.

Важна част е и сцената „Млади таланти“, разположена в градския парк, всеки ден от 11 до 13 часа. И пак там ще има забавни игри за малки и големи от 17 часа, а на различни локации в града ще свирят млади джаз изпълнители, за да подгреят публиката за концертите на голяма сцена на площад „Никола Вапцаров“, които започват от 20 часа.

И в това издание на Банско джаз фестивал, изпълнителите от голямата сцена ще проведат свои майсторски класове с участниците в „Джаз академия“ Банско 2023.

Програмата на Банско джаз фестивал тази госина може да се определи не само като богата, но като най-впечатляваща за последните години с множество ексклузивни проекти и колаборации, носители на награди Грами и много знакови имена в джаза.

В деня на откриването- 5 август 2023, началото постави приказната атмосфера на музиката на Йосиф Цанков - резултат от едно невероятно съчетание между симфоничен оркестър, джаз трио и соло тромбон Велислав Стоянов. А след това на сцената в Банско бяха  гостите от Австралия - Франк Гамбали и неговия звезден бенд. В откриващия концерт в събота участваше и щрайх оркестърът на БНР, а заключителният концерт поставят българските музиканти на Cinga Manga Funk. 

За проекта „Среща в приказката с музиката на Йосиф Цанков" разказва неговият внук - тромбонистът Вили Стоянов, когото може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зорница Близнашка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майката на 15-годишната Даная - Ани Стоянова, на протест пред

Фондация "Даная" ще съди държавата за изграждане на частна болница "Мама и аз"

От Фондация "Даная" обявиха, че ще съдят държавата за решението на Министерския съвет да одобри изграждането на частното лечебно заведение "Мама и аз" преди завършването на бъдещата Национална детска болница. В позиция на организацията до медиите се посочва, че с това решение служебното правителство  абдикира от конституционното задължение на..

публикувано на 01.05.24 в 10:01
Юлиян Петров

Юлиян Петров: Агресията на ученици и родители и липса на институции отблъскват младите учители

" Няколко неща отблъскват младите от учителската професия, като на едно от първите места е агресията. Не на последно място е бумащината - излишните неучителски дейности, които се вменяват на учителите. Това не е учителското".  Това коментира пред БНР Юлиян Петров - председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  По думите му е..

публикувано на 01.05.24 в 09:58

На Кулата-Промахон има опашки, но се преминава нормално

Интензивен е трафикът  на граничния пункт "Кулата-Промахон" в първия от поредицата почивни дни. И в двете посоки към Гърция и към България повече са леките автомобили. В ранните сутрешни часове са се образували опашки от чакащи коли, но към момента преминаването е нормално. От Гранична полиция уточниха, че работят всички ленти и гишета за..

публикувано на 01.05.24 в 09:55

30% от хотелите в Слънчев бряг отварят за великденските празници

30% от хотелите в Слънчев бряг ще отворят от днес. Това са висок клас хотели, за които има направени резервации от български, румънски и гръцки туристи. Прогнозите, че повечето хотели ще работят не се сбъднаха след отказани резервации заради лошото време. В Слънчев бряг луксозните хотели близо до морето ще отворят за великденските..

публикувано на 01.05.24 в 09:19

Замърсена с колиформи вода в монтанските села Винище и Смоляновци

Замърсена с колиформи вода тече от чешмите в монтанските села Винище и Смоляновци. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. Водната проба от централното водоснабдяване в хранителен магазин във Винище е показала отклонения по колиформи и еширихия коли. В..

публикувано на 01.05.24 в 09:15
Тодор Галунов

Проф. Тодор Галунов: Бъдещото на лявото е в консолидацията

Лявото дълго време вече - 5-6 избора, пропуска своя голям шанс , изказа мнение пред БНР проф. Тодор Галунов - преподавател по политология във Великотърновския университет. "Струва ми се, че в последните години сякаш някои центробежни сили се засилиха. Лявото пространство ако успее да събере всички свои личности, всички свои вече малки партии,..

публикувано на 01.05.24 в 09:05

Пещерата "Добростански бисер" край Асеновград отваря за новия туристически сезон

Пещерата  "Добростански бисер" край Асеновград отваря днес за новия туристически сезон. Наричана "бижуто на Родопите", пещерата ще посреща посетители до 1 октомври. След това за зимния сезон тя се затваря. С всяка изминала година интересът към пещерата нараства, подчертават от община Асеновград, а любопитството на  посетителите е..

публикувано на 01.05.24 в 08:34