Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шампанското във Франция навърши 330 години

| обновено на 07.08.23 в 11:12
Снимка: Ройтерс

Навършват се над 3 века от датата, смятана за Денят на създаването на шампанското във Франция – от един монах, чието име и до днес е символ на престиж, ако го прочетете на бутилката.

Празничен пукот от излетяла коркова запушалка, нежно шумолене на перлена пяна, разливана от тежката бутилка над килограм и половина в крехки стъклени чаши, наричани флейти. И звън на наздравица като от нежни камбанки - дори със затворени очи може да познаем шампанското. Това митично френско пенливо вино, което с неподражаемата си история се е наложило като неизменен спътник на празниците на нашата цивилизация - от сватбите и победите до посрещането на Новата година, разказа кореспондентът ни във Франция Юлия Талева за предаването "Летни нощи" по програма "Хоризонт".

За рожден ден на шампанското е приета датата 4 август 1693 година -  точно преди 330 години. За баща на прочутата напитка е записан бенедиктинският монах Дон Пиер Периньон от абатство в Овилие, който извикал очарован, че „пие звездички“ - симпатична легенда, която подобно на тази за Дядо Коледа е твърде далеч от истината.

Всъщност има данни, че в днешната област Шампан е било произвеждано вино още от галите. Истинският му разцвет обаче започва с покръстването на французите. От тогава лозарството и винарството преминават в ръцете на монасите. Повечето абатства в района на Реймс отглеждат лозя и се надпреварват в тънкостите на производството на вино.

Колкото до Дон Периньон - той наистина е владеел много изкусно винарския занаят, който е наследил от баща си и е умеел да съчетава най-добрите сортове грозде, за да постигне най-доброто качество. Затова пък не само че не е харесвал, а направо се е борил срещу „непослушните мехурчета“, които се появявали във виното, отредено за причастие и монасите дори го наричали „дяволско вино“.

Така че съдбата на шампанското може да се сравни с тази на Рокфора и другите плесенни сирена, отначало смятани за развалени.

Пенливите вина започват да се харесват първо на англичаните, които ги внасят от Франция и за удобство заменят бъчвите с бутилки. Затвореното в тях вино ферментира повторно и тъй като шампанското е родено на земята около Реймската катедрала, където били коронясвани френските крале, историята му бързо се свързва с кралската и му отрежда ролята на краля на виното и емблема на аристократичните тържества.

Техниката на производство се усъвършенства и иновациите не спират - като революционната технология на пресоване, която ражда т. нар. блан де ноар (бяло вино от черно грозде) или метода за дозиране на захарта. С времето и бутилките стават все по-нечупливи.

Славата на шампанското му носи нови и нови легенди. Приписват му се и нови свойства като това, че е единственото вино, което оставя жената красива, след като го е пила, както твърдяла маркиза Дьо Помпадур.

В по-ново време то се оказва любима напитка на Джеймс Бонд, засечен с чаша шампанско 35 пъти във филмите. Рекордът по изпити бутилки принадлежи на Уинстън Чърчил, а Мерилин Монро обича да се къпе в шампанско.

Историята на престижните марки шампанско е изобразявана дори по витражите на исторически сгради. За откриването на тънките отлики между различните марки обаче, трябват много фини сетива. Най-добрият начин да опитате да тръгнат по Пътя на шампанското – един от най-въодушевяващите туристически маршрути във Франция, който тази година е юбилеен.

Утвърден точно преди 70 години, маршрутът предлага стотици километри разходки из безкрая от лозови масиви и истинско опиянение от дегустациите със специална часа, която ви остава за спомен.

Освен запознаване със забележителностите наоколо, в някои къщи може да се смаете с подземно влакче в избита, което ще ви пренесе по целия път на тайнството на раждането на шампанското.

Най-големият символ на Париж - Айфеловата кула не изостава от атракцията и предлага шампанско в специалния бар на третия етаж. Така високо в небето може да отпразнувате шампанското със зашеметителната гледка от 276 метра височина.

А част от безкрайния списък с престижните марки шампанско във Франция, утвърдени през вековете, може да чуете в кореспонденцията на Юлия Талева в звуковия файл.


По публикацията работи: Зорница Близнашка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Павел Павлов: Възрастта при зависимостите пада

" Възрастта при зависимостите пада . На първа употреба пада възрастта и се променя типът зависимост или причините, които активират зависимости. От най-ранна възраст, например от 2-годишна възраст, започват екранните зависимости ".  Това коментира пред БНР Павел Павлов от Българската федерация на терапевтичните общности.  Той обясни, че между..

публикувано на 12.07.24 в 10:24
Пожар в маслинова гора край град Аргос в Гърция.

Огнеборците в Гърция ограничиха мащабните пожари

Пожарникарите в Гърция успяха да ограничат мащабните пожари, които се разгоряха снощи. В област Коринт на полуостров Пелопонес продължават борбата с огнената стихия, поради силен вятър, който разпалва нови огнища. Ситуацията е частично овладяна без да заплашва туристически места, казаха огнеборците. Напълно е загасен пожарът до Ксанти...

публикувано на 12.07.24 в 10:11

За 6 месеца: Над 17 000 консултации са дадени от колцентъра на МТСП

Над 17 хиляди са консултациите по въпроси свързани със социалните, осигурителните и трудовите права на хората, дадени за първите 6 месеца на годината, през безплатния телефон 0800 88 001 на Министерството на труда и социалната политика. В колцентъра най-често хората получават информация по въпроси за социалната защита, отчитат от ведомството...

публикувано на 12.07.24 в 09:58
Ибраим Зайденов

Още един депутат напусна парламентарната група на ДПС

Още един депутат напусна ПГ на ДПС. От парламентарната трибуна председателят на парламента Рая Назарян съобщи, че заявление е подал Ибраим Зайденов, избран от Благоевград. Така групата на ДПС вече се състои от 24-ма, а извън нея са 23-ма депутати. Общо 37 са народните представители извън група - с двама по-малко от втората по численост..

публикувано на 12.07.24 в 09:44
Иван Брегов

Иван Брегов: Сега е моментът, в който влиянието в съдебната власт може да бъде прекършено

Добре би било, ако ще говорим за реформи, да се потърси сериозен анализ на работата на последните трима, четирима главни прокурори . Това би било сериозният ход. Това мнение изрази пред БНР Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика. "Напълно е възможно сега, когато се постави под критично изпитание кой има..

публикувано на 12.07.24 в 09:28

Десетки китове загинаха в масово засядане по крайбрежие на Шотландия

Десетки китове загинаха в едно от най-големите масови засядания край северното крайбрежие на Шотландия, като експерти се опитват да спасят малкото оцелели. Най-малко 65 от т.нар. пилотни китове с дълги перки загинаха, след като 77 бяха изхвърлени на брега на остров от групата Оркни край Шотландия, съобщиха от спасителна благотворителна..

публикувано на 12.07.24 в 09:05
Държавен фонд

Земеделски стопани може да кандидатстват за помощта de minimis

От днес земеделските стопани, отглеждащи картофи, орехи, бадеми, лешници и култивирани гъби могат да подават заявления за подпомагане по помощта de minimis. Общият бюджет на помощта е 13 млн. лв. Най-голямата част от сумата ще бъде насочена към производителите на картофи. Те ще получат до 7 милиона лева. До 5 милиона лева са отделени за..

публикувано на 12.07.24 в 08:50