Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 30 юли - 6 август 2023

8
На връх Баинта Кабата
Снимка: Матео Дела Бордела

Българският отбор на Световното първенство по скайрънинг за мастъри в Италия постигна 3 места в топ 20. По този начин страната ни зае 6-ото място в генералното класиране по нации. Трасето беше с дължина 55 км и с невероятните 4100 м положителна денивелация и достигаше над 3000 м надморска височина. Мария Цочева постигна 7 място, Димитър Атанасов - 9-о, а Владимир Милушев - 12-о.
Над 220 състезатели от 31 държави участват пък в Световното първенство по скайрънинг за юноши и девойки, което се провежда в момента също в Италия. В тази надпревара страната ни е представена от четирима младежи.

Вертикален километър
Снимка: Skyrunning Bulgaria

В района на х. "Плевен", Централен Балкан се провежда четвъртото издание на състезанието по планинско бягане "Балкан Ултра". Трасето е 78 километра, с 6100 м положителна денивелация, като минава през множество стръмни и технични участъци, с редуване на дълги изкачвания и спускания. За втора поредна година скай дистанцията - 14 км, с 1700 м изкачване, е част от Държавния календар по скайрънинг. Първа при жените в тази дистанция се класира Мария Цочева (2:38:44), която участва в състезанието веднага след завръщането си от Световното за мастъри в Италия. При мъжете най-бърз беше Евгений Попов (2:06:32). По 78-километровото трасе победи Здравко Кръстев (14:07:55).

Балкан Ултра
Снимка: Фейсбук страница на "Балкан Ултра"

На 30 юли Станислав Атанасов и Росен Аначков от клуб "Планинец" преминаха линията "Camillotto Pellisier" 8а/а+ на Северната стена на Чима Гранде ди Лаваредо, в Доломите. Първите 6 от общо 11 въжета маршрутът е в надвес, а двамата българи прекараха един месец в работа по линията. Станислав Атанасов и Росен Аначков са републикански шампиони по алпинизъм за 2022 г., след като по-рано същата година направиха първото свободно преминаване (team ascent) на най-трудния мултипич маршрут в България - "Dreamix" 8а, 325 м, спорт/трад, на Централната стена на Враца. В Доломитите с тях беше и фотографът Александър Вълчев, който подготвя филм за приключението там.

Станислав Атанасов
Снимка: Александър Вълчев

Французинът Микаел Мауем е новият световен шампион по спортно катерене в дисциплината "боулдър". На първенството в Берн, Швейцария той победи с 3 топа и 4 зони. След това 33-годишният състезател не скри вълнението си, че е постигнал своя 10-годишна мечта - поне веднъж да бъде най-добрият в света, и то в конкуренция с далеч по-млади съперници. Очаквано, при жените световен шампион отново е словенката Яня Гарнбрет, която на финала премина всички боулдъри не само от първия опит, но и за невероятно кратко време.

Световният шампион в боулдъра Микаел Мауем и отборът на Франция
Снимка: Lena Drapella

Италианецът Матео Дела Бордела, швейцарецът Силван Шупбах и французинът Симон Уелфрингер изкачиха по нов маршрут Южната стена на шестхилядника Baintha Kabata (6280 м) в Каракорум, Пакистан. Първоначалният план на експедицията беше да бъде направена премиера по неизкачваната Източна стена на съседния връх Огре (7285 м), но заради неподходящи условия, алпинистите се пренасочиха към друга цел. Те са преминали 1000-метровата линия "The Alien Face" (7a, M5) за два дни, с един бивак, съобщава Planetmountain.com.

На 26 юли полският ски-алпинист Анджей Баргиел изкачи осемхилядника Гашербрум-1 и се спусна със ски от него. Седмица по-рано, на 19 юли той стори същото от връх Гашербрум-2. През 2018 г. полякът стана първият човек света, спуснал се със ски от К2. Баргиел е трикратен шампион на Полша по ски-алпинизъм и бронзов медалист от Световната купа в този спорт. Има постижения и в планинското бягане. Държи рекорда за най-бързо изкачване на петте най-високи върха на територията на бившия СССР - т.нар. Снежен барс, за 29 дни и 17 часа. В последните 10 години осъществява проекта си за бързи изкачвания на най-високите върхове в света, без допълнителен кислород и после - спускане със ски от тях. През 2019 г. е обявен от "National Geographic" за Приключенец на годината.


Снимка: Фейсбук страница на Анджей Баргиел

Денис Урубко и партньорката му Мария Кардел прекратиха опита си да изкачат Гашербрум-1 по нов маршрут. В края на миналия месец двойката изкачи върха по нормалния маршрут като част от подготовката си за премиерната линия, която възнамеряваха да опитат в алпийски стил. Испанското списание Desnivel съобщи, че Урубко и Кардел са изминали 20 км, с 1700 м денивелация, но усилване на вятъра и високата лавинна опасност са ги принудили да прекратят опита.
Руснаците Сергей Нилов и Дмитрий Головченко пък правят опит да изкачат връх Гашербрум-4 по нов маршрут.

93-годишен професор от Калифорния изкачи Халф Доум в Националния парк Йосемити, в САЩ. Макар да става дума за преход по нормалния маршрут, а не за катерене по гранитния купол, изкачването обичайно отнема 10 часа, в които туристите изминават около 20 км до 2700 м надморкса височина. Евърет Килън, придружаван от сина си и внучката си, ги изминал за 13 часа. Възрастният мъж се подготвял за изкачването с тренировки по стълбите на 17-етажната сграда на старческия дом в Оукланд, където живее. По информация на ABC News, година по-рано професорът отбелязал рождения си ден като за първи път в живота си скочил с парашут.

Евърет Килън
Снимка: Sidney Kalin
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът и участници в експедицията

Екстремните спортове 20 - 27 април 2024

На церемония във Военния клуб в столицата беше отбелязана 40-ата годишнина от най-голямото спортно събитие у нас за XX век, първата национална експедиция до Еверест.    Участниците в нея бяха удостоени от държавния глава Румен Радев с Почетния знак на президента за "изключителни заслуги в развитието на българския алпинизъм, за проявено мъжество,..

публикувано на 27.04.24 в 15:12

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08