Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България предложи помощ на Словения и Австрия заради наводненията

Хората от град Шкофя Лока, Словения, разчистват след наводнението, 6 август 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България предложи помощ на Словения и Австрия във връзка с тежките наводнения там, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Николай Денков е разговарял по телефона с австрийския канцлер Карл Нехамер и със словенския премиер Роберт Голоб.

Страната ни изразява пълна съпричастност и солидарност с двете държави и е в готовност да предостави подкрепа според нуждите на пострадалите райони.

Денков е изразил пред Голоб съболезнования към близките на жертвите в бедствието.
Поройни дъждове предизвикаха катастрофални наводнения и нанесоха щети в Централна Европа.
В Словения има загинали хора, а в част от австрийските провинции е обявено бедствено положение.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пунктовете за технически прегледи без свързаност с Автомобилна администрация спират работа

От днес спират дейност пунктовете за технически прегледи, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". С промени, приети миналата година, резултатите от измерванията ще се изпращат електронно, обясни Станимир Арабаджиев, заместник изпълнителен директор на Агенцията:..

публикувано на 22.07.24 в 08:07

Външните министри на ЕС обсъждат руската агресия срещу Украйна

Днес министрите на външните работи на страните членки на ЕС ще обсъдят в Брюксел руската агресия срещу Украйна след неформален разговор с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба по видеоконферентна връзка. След това те ще дебатират по положението в Близкия изток с оглед на последните събития в региона, както и по цифровата..

публикувано на 22.07.24 в 07:58
Борислав Сандов

Борислав Сандов: Не се учим от бедствията, не действаме превантивно

С нашите решения определяме какъв да бъде светът около нас. Но когато говорим за по-мащабни прояви, трябва да търсим отговорността на политическите представители, на институциите . Това коментира пред БНР Борислав Сандов от "Зелено движение", бивш вицепремиер по климатичните политики. Седмица под знака на пожарите и червения код..

публикувано на 22.07.24 в 07:58
Кметът на Киев Виталий Кличко

Кличко допуска референдум за план за край на войната

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че на президента Володимир Зеленски в крайна сметка може да се наложи да проведе референдум относно план за прекратяване на войната. Зеленски ще трябва да покаже, че мнозинството от украинците стоят зад условията за мир, включително потенциални болезнени териториални отстъпки, подчертава Кличко в интервю..

публикувано на 22.07.24 в 07:55
Антиправителствен протест в Ерусалим, 13 юли 2024 г.

Пореден протест срещу Нетаняху в Израел

Демонстранти се събраха пред резиденцията на премиера Бенямин Нетаняху в Ерусалим с искане за сделка за освобождаване на израелските заложници. Друга група пък протестира на летище "Бен Гурион" с настояване военната операция в Ивицата Газа да продължи. Израел предприе офанзивата срещу "Хамас" след атаките на радикалната палестинска групировка на 7..

публикувано на 22.07.24 в 07:52

В МС подписват предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад

В Министерския съвет ще бъде подписан договор между Американската агенция за търговия и развитие и Електроенергийния системен оператор за безвъзмездно финансиране на предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад. Стойността на проекта е близо милион и половина долара. На събитието ще присъстват министър-председателят..

публикувано на 22.07.24 в 07:42
Камала Харис и Джо Байдън, 26 март 2024 г.

Проф. Олег Йорданов: Оттеглянето на Байдън се очакваше от дълго време

"Беше логично. Това се очакваше от дълго време ." Така проф. Олег Йорданов, преподавател по физика и математика в Северна Каролина, коментира новината за оттеглянето на Джо Байдън от надпреварата за президентските избори в САЩ. Най-вероятно Камала Харис ще бъде избрана, но няма гаранции. В Демократическата партия има гласове срещу нейната..

публикувано на 22.07.24 в 07:40