Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът одобри на първо четене по-строги санкции за нанасяне на телесна повреда

Снимка: БГНЕС

Парламентът одобри на първо четене по-строги санкции за нанасяне на телесна повреда. Те бяха внесени след случаите на домашно насилие, станали публични през последните няколко седмици.
Промените в Наказателния кодекс предвиждат от 3 месеца до две години затвор за причиняване на лека телесна повреда и отпадане на възможността за присъждане на пробация.

Наказанието за средна телесна повреда се увеличава от 6 на 8 години лишаване от свобода.

Депутатът от "Има такъв народ" Гроздан Караджов коментира, че законопроектът е изготвен набързо и не предлага трайни решения: 

"С други думи, днес сме се събрали отново, за пореден път, за да гласуваме нещо, което ще обслужи единствено пиара на управляващата сглобка. Защото проблемът не е в наказанията, а в прилагането на закона, а именно -  да бъде бързо и ефективно. Това очакват от нас хората".
 
Депутатът от "Възраждане" Петър Петров отбеляза, че преди второ четене ще внесат промени, чрез които да дадат възможност на съда да издава присъда, въз основа на начина, по който са нанесени наранявания върху жертвите. 

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите не приеха отмяна на алтернативния данък за бране на гъби, билки и горски плодове

С гласовете на ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП парламентът отхвърли на второ четене промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН в подкрепа на измененията не бяха достатъчни и след като не беше прието дори заглавието на законопроекта, разглеждането му в пленарната зала беше преустановено...

публикувано на 30.04.24 в 16:15

Депутатите с декларации в последния работен ден на 49-ия парламент

Последният работен ден на депутатите от 49-ия парламент започна с декларации с обобщение на работата на законодателния орган. С облекчение казваме сбогом на 49-ия фалшив парламент, заяви депутатът от ИТН Станислав Балабанов:  "Общото впечатление от 49-ия парламент на България е, че 49-ия парламент трябва да си ходи и много хора, които присъстват сега в..

публикувано на 30.04.24 в 16:00
Подпорна стена се срути на магистрала

На 2 май отварят за движение участъка на свлачището по "Струма"

На 2 май ще бъде възстановен движението в района на свлачището на магистрала "Струма", съобщи пред БНР инж. Даниел Иваничков от АПИ. В момента трафикът по "Струма" към София е отбит през Даскалово към Княжево. Подпорна стена се срути на магистрала "Струма" "Към момента се извършва оценка на състоянието на падналата стена, тъй като..

публикувано на 30.04.24 в 15:11

Над 8000 служители на КАТ ще се включат в контрола по пътищата около празниците

Само за четирите празнични дни около Великден миналата година са станали 264 тежки пътнотранспортни произшествия с над 200 ранени и 7 убити, припомнят от Пътна полиция. И предупреждават, че тази година над 8000 служители на КАТ ще се включат в контрола по пътищата около предстоящите празници. Подбирайте времето, в което тръгвате на път и..

публикувано на 30.04.24 в 15:03
Мая Пайтова

Мая Пайтова: Забравете очакванията си, когато сте в Куба!

"В Хавана сте като пред готови декори за филм - навсякъде и по-всяко време", казва за "Понеделник вечер" Мая Пайтова, екскурзовод на път от Хавана към София. Пътуване е и ключовата дума в живота на Мая Пайтова.  " Кръстосвам седемте морета откакто се помня и това ми харесва, споделя тя.  Мая Пайтова може да бъде доста строга и..

публикувано на 30.04.24 в 14:55
Проф. Светлана Велизарова

Проф. Светлана Велизарова: Когато ваксината е без странични явления, създава по-слаб имунитет

Колкото се направи без странични явления да е една ваксина - толкова по-малко тя създава имунитет . Такава е ваксината срещу коклюш, която прилагаме от 2012 г.  Това обясни пред БНР проф. Светлана Велизарова, началник на отделението "Пулмология" в СБАЛ по детски болести. Изпратиха инструкции до личните лекари срещу разпространението на коклюш..

публикувано на 30.04.24 в 14:48

Руси Чанев с "Аскеер" за цялостен принос. Кои са номинираните?

Голямата награда "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство ще получи актьора Руси Чанев, а с почетен "Аскеер" ще бъде удостоена актрисата Мимоза Базова. Театралните отличия се връчват по традиция на 24 май в театър "Българска армия". Кои са номинираните? 11 са спектакловите категории, в които се раздават статуетките. Това ще са..

публикувано на 30.04.24 в 14:40