Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Панайотов: Ако само чрез завишаване на санкциите решавахме нещо, досега не трябваше да има престъпност

| Интервю
Проф. Пламен Панайотов
Снимка: БГНЕС

"Чрез непрекъснато завишаване на наказанията и чрез ожесточаването на наказателната репресия, без да се обръща внимание на това кои са причините и условията, които способстват съответния ръст на дадения вид престъпност, няма как обществото да бъде удовлетворено в своите очаквания". 

Това коментира пред БНР проф. Пламен Панайотов, преподавател по назаказателно право в СУ "Св. Климент Охридски", след като правната комисия на Народното събрание прие на първо четене промените в Наказателния кодекс, с които се налагат по-тежки наказания при прояви на насилие и агресия.
"Обществото е силно накърнено в чувството си за справедливост. Но това накърнено чувство за справедливост няма как да бъде преодоляно чрез промени в наказателното законодателство, пък били те и от типа на тези, които наблюдаваме всеки ден чрез увеличаване на наказанията. Това чувство за справедливост ще бъде удовлетворено, когато обществото е убедено, че действащите закони се прилагат еднакво и точно спрямо всички граждани. Напрежението в обществото идва от евентуалното очакване, че има опеделени лица, спрямо които законите не се прилагат, както спрямо останалите", обясни той в интервю за предаването "Хоризонт за вас". И добави:

"Това, което правят политиците и което е един ширещ се популизъм в наказателната сфера, който е крайно нежелателен и с крайно неблагоприятни последици, иде просто да хвърли прах в очите на обществото, че нещо реално се е случило".
Според него проблемът категорично не е в законодателството:

"Ако чрез просто увеличаване на наказанията, чрез ожесточаването на наказателната репресия можеше да се постигне някакъв положителен резултат, то досега престъпност в България не би следвало въобще да съществува. А това очевидно не е така. Проблемите са други". 

По думите му променянето на наказателния закон на парче води до неприемливи последици:

"За относително с по-ниска степен на обществена опасност прояви се предвиждат много високи по размер наказания и обратно - за обществено опасни прояви, които са във висока степен такива, се предвиждат по-леки наказания. Така е, когато се правят промени според конкретния случай". 

Проф. Панайотов предупреди още, че ожесточаването на наказателната репресия на практика води до ожесточаване и на самата престъпност. До намаляване на ръста на престъпността от даден вид се стига, когато се засегнат действителните причини и условия, които я пораждат, подчерта той. 

Според него проблемът трябва да го търсим в човешкия фактор, в хората, които прилагат законите. По думите му съдът не може да се произнася под натиска на общественото мнение. 

В момента тези, от които зависят решенията - в парламента и правителството, подхождат по популистки начин, категоричен е проф. Пламен Панайотов. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ходещо" оръжие на бъдещето

Дронове в небето, а вече и роботизирани кучета на земята за военни употреби има. Те охраняват стартовата космическа площадка на НАСА. Американската армия вече има тестови модели. Дори Китай ги разработва. В България също има млади умове, които се занимават с това как тези военни средства да стане по-сигурна, без това да нарани човека ...

публикувано на 20.05.24 в 18:26
Проф. Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация

Проф. Веселина Вълканова: Журналистите трябва да са на фронтовата линия при обществото, а не при политиците

Журналистите трябва да са на фронтовата линия и при обществото, а не при политиците. Това каза пред БНР проф. Веселина Вълканова, декан на  Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК), която  "Журналистиката би трябвало всеки ден да поставя към политиците най-високите изисквания и да им напомня, че са там, за да осигуряват..

публикувано на 20.05.24 в 15:36

Извънредно се събират ректорите да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до края на..

публикувано на 17.05.24 в 10:51

Над 60% от българите не са участвали в нито една културна дейност през 2023 г.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес. "За втора поредна година..

публикувано на 17.05.24 в 10:21

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт. Кои са подводните камъни?

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт в медиите и на определени обществени места. Измененията в закона целят да ограничат рекламата на хазарт, както и на достъпа до хазартни игри на отделни категории лица. Въвеждат се и нови процедури за изплащане на печалбите. Тези промени са позитивни, но изискват строг контрол . Всяка..

публикувано на 17.05.24 в 09:37

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел.  По негова идея от печат излезе първото специализирано издание за външна политика European Voices с фокус върху бившите социалистически страни.  Австрия няма да бърза с решение за пълноправното..

публикувано на 16.05.24 в 16:48

Учени: България не знае с какви стратегически суровини разполага! Няма дори геоложка служба

Учени настойчиво призовават за приемането на Националната научна програма за критичните и стратегическите суровини . Идеята беше лансирана от БАН и университети миналата година, но няма развитие. Със сигурност в България има от съвременните суровини, необходими за развитието на новите технологии , твърди проф. Ирена Пейчева от Геологическия..

публикувано на 16.05.24 в 12:06