Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Мария Петрова: Промените не трябва да изхождат от казуса "Дебора", а от всички пороци

За да има стандарт за съдебна медицина, трябва да се промени Законът за лечебните заведения или Законът за здравето, посочи специалистът по медициснко право

| Интервю
Мария Петрова
Снимка: Ани Петрова

"Ако ще правим промени, нека те да не изхождат от частното - в казуса "Дебора", а да изхождат от всички пороци било в съдебно-медицинската експертиза и регулации, било в работата на МВР, било в работата на прокуратурата или съда. Нека не правим прецедентно правораздаване, правосъдие, защото това няма да доведе до нищо позитивно". Това призова от ефира на БНР адв. Мария Петрова, специалист по медицинско право.
"Съдебните медици могат да си правят отвод със същите основания като съдиите и съдебните секретари. В случаите, в които те могат да се почувстват застрашени, заинтересовани или по някакъв начин обвързани субективно със заключението, което се очаква да дадат, те имат право да си дадат отвод. Този публичен линч, на който бяха подложени и съдебният състав, и прокуратурата, и вещото лице далеч не е нещо, което ни изненадва по отношение отводите, които наблюдаваме. Когато уличното правосъдие влезе в съдебната палата, няма как да очакваме нещо различно", коментира тя.
По думите й за да има стандарт за съдебна медицина, трябва да се промени Законът за лечебните заведения или Законът за здравето. Оттам нататък трябва да се върви към стандарт, подчерта Петрова в интервю за предаването "Преди всички" и добави:

"Все още не сме видели нито проект, нито можем да кажем, че потенциално той ще даде решение на проблемите, трупани с години".
 
Съдебните лекари носят основно наказателна отговорност за даване на невярно заключение, отбеляза специалистът по медицинско право. По думите й липсата на стандарт не дава възможност те да бъдат подвеждани под административно-наказателна отговорност, защото не всяка тяхна грешка може да бъде утъждествявана с престъпление

"Те носят отговорност - друг е въпросът колко е адекватно за всяко едно - някой път за технически грешки да ги смятаме за отговорни като за престъпление. Много са малко лекарите, които работят в съдебна медицина, още по-малко са тези, които се съгласяват да бъдат експерти. Не трябва с някаква допълнителна утежняваща стандартизация да ги лишаваме от възможността да работят, в същото време трябва да им наложим адекватна правна рамка - да работят сигурно и в случай на грешка, разбира се да бъде търсена отговорност и тя да не бъде само наказателна".

Депутатите привидно се ангажираха с промени в Закона за лечебните заведения, каза адв. Мария Петрова и добави, че очаква техните действия. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев е готов да остане премиер, ако третият мандат не бъде изпълнен

Служебният премиер Димитър Главчев е склонен да остане на поста, ако третият мандат не бъде изпълнен и страната отново трябва да бъде управлявана от служебен кабинет. Това стана ясно от думите на самия Главчев, който по-рано днес отговаря на въпроси на граждани и медии във Фейсбук: "Министерският съвет е много сериозно предизвикателство от..

публикувано на 23.07.24 в 13:00

Радев удостои с "Мадарски конник" посланика на Финландия

Президентът Румен Радев удостои с орден "Мадарски конник" първа степен посланика на Финландия Кристина Кувая-Ксантопулос. Дипломатът получи отличието за заслуги за укрепването на отношенията между двете държави. Мира Стефанова с още информация. Посланикът на Финландия Кристина Кувая-Ксантопулос работи активно за насърчаване на сътрудничеството..

публикувано на 23.07.24 в 12:47
Калин Стоянов

Пожарникари са прехвърлени от Ямболско на българо-гръцката граница

Голяма част от силите, които седем денонощия се бориха с огнената стихия в Ямболско, са предислоцирани на българо-гръцката граница, където е възможно огънят от гръцка страна да се прехвърли на наша територия. Това е информирал вътрешния министър Калин Стоянов, който проведе видеоконферентен разговор с гръцкия министър на климатичните кризи и..

публикувано на 23.07.24 в 12:41

Около 700 безработни могат да участват в дейности по преодоляване на щетите от огъня

Около 700 безработни ще могат да се включат в дейности, свързани с гасенето на пожарите и преодоляване на нанесените от огъня щети в засегнатите общини. Това съобщиха от МТСП.  Средствата за сформирането на аварийните екипи в размер на 3,4 млн. лв. са осигурени след одобрено от министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов преразпределение..

публикувано на 23.07.24 в 12:38

Един загинал и петима ранени при украинско нападение в пристанище в Керченския пролив

Един човек е загинал, а петима са ранени при украинско нападение с дронове срещу ферибот в акваторията на пристанище Кавказ, в южната част на Краснодарския край, съобщи губернаторът на района. Агенция Франс прес отбелязва, че поразеният ферибот се намира в пристанище в Керченския пролив, разделящ Русия от Крим. Засега няма коментар от..

публикувано на 23.07.24 в 12:27

ЕК отпуска 80 млн. евро за по-бърз интернет в Гърция

Европейската комисия отпуска 80 милиона евро за по-бърз интернет за гърците.  В сравнение с България интернетът в съседната страна е по-бавен и по-скъп, сочи европейско проучване. С ваучери до 200 евро гърците ще си осигурят високоскоростен интернет съгласно европейската схема за "гигабитови ваучери". Право на тази помощ имат физически..

публикувано на 23.07.24 в 11:52
Жители на сградата я напуснаха след инцидента.

Двама загинали след срутване на балкон в Неапол

В неаполския квартал "Скампиа" се срути външен балкон на една от емблематичните в него жилищни сгради. Загинали са двама души, ранените са 13, от които 7 деца. След много силен тътен комуникационният балкон на ниво трети етаж на жилищната кооперация наречена "Синята платноходка" заради нейната форма и цвят, се срутва върху комуникационните..

публикувано на 23.07.24 в 11:44