Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волейболистите ни убедителни срещу Белгия в контрола

Национален отбор по волейбол
Снимка: ФИВБ

Националният тим на България по волейбол победи категорично Белгия във втората контрола между двата тима, част от подготовката на "лъвовете" за Европейското първенство, на което страната ни е съдомакин, съобщиха от федерацията.

Българските национали спечелиха първите три гейма, а след това се наложиха и в допълнителния четвърти за крайното 4:0 (25:22, 25:18, 25:18, 25:19). 

Мачът се игра в Двореца на културата и спорта във Варна, където на 29 август родният отбор ще започне участието си на Евроволей 2023 срещу Испания. България спечели и първата контрола с Белгия преди два дни с 3:2.

Във втората приятелска среща "лъвовете" бяха много по-категорични.

Най-резултатен за България беше Александър Николов с 15 точки, Мартин Атанасов реализира 12, а Денис Карягин и Илия Петков - по 10. За Белгия игралият и в четирите гейма Фере Регерс завърши с 18 точки.

Пламен Константинов започна с Мартин Атанасов, Илия Петков, Александър Николов, Денис Карягин, Алекс Грозданов, Георги Сеганов и либеро Симеон Добрев. 

Впоследствие влизаха Валентин Братоев, Георги Братоев, Николай Пенчев, Димитър Димитров, Мартин Божилов, Аспарух Аспарухов, Стефан Чавдаров и за част от първия гейм Теодор Салпаров. Капитанът Цветан Соколов получи почивка в този мач.

Белгийците оказаха сериозна съпротива само в първия гейм. След като реализираха първите две точки в мача, увеличиха преднината си при 4:7 и при 6:10. България стигна до 13:13 след дълго разиграване и отиграване на Мартин Атанасов. За първи път поведохме при 17:16 след две поредни точки - първо с нападение от Алекс Николов, а после - след мощен сервис на Илия Петков и атака през центъра на Мартин Атанасов след върналата се в полето ни и обработена топка. След грешка от начален удар на Белгия и успешна блокада на Алекс Грозданов поведохме 20:18. Нов добър сервис на Петков и атака на Алекс Николов доведоха до 25:20 и първи гейм за България.

Вторият гейм бе изцяло под контрола на българския отбор. Започна с две точки преднина, а разликата се увеличаваше - при 9:6, при 10:5 и при 20:13, за да затворим частта при 25:18 с хитро пусната топка от Георги Братоев.

Третият гейм отново започна с първите две точки в българския актив. Пореден отличен сервис на Илия Петков, затруднил посрещането, и контра на Грозданов доведе до 4:1. След добра игра в защита Карягин увеличи преднината ни за 10:6. Прекъсване на Белгия не даде резултат и след пратена топка в аут авансът на "лъвовете" стана 5 точки. Българската блокада работеше добре. Първо запази преднината, а след точка на Петков и последвал негов добър начален удар Грозданов и Карягин хванаха белгийската атака на двоен блок - 14:8. Нова успешна акция на Карягин направи разликата 7 точки.

При 23:18 Алекс Грозданов и Алекс Николов направиха две точки, като при последната изпълняващият сервис Валентин Братоев се отличи и в защита, преди Николов да затвори гейма. Отново 25:18 и 3:0 за България.

В допълнителния гейм Пламен Константинов започна с Валентин Братоев, Стефан Чавдаров, Димитър Димитров, Аспарух Аспарухов, Илия Петков, Георги Братоев и либеро Симеон Добрев. Добре се включи и Мартин Божилов.

Четвъртият гейм започна с три точки за България. След добра игра в защита и блок аут на Аспарухов, блокада на Петков и успешно нападение на Димитър Димитров след ново дълго разиграване и добри изяви в дефанзивен план. Разликата се поддържаше до 17:14, когато Аспарухов направи ас за 4 т. преднина. Тройна българска блокада на Георги и Валентин Братоеви и Петков хвана атаката на съперника за 19:14. След 22:19 България направи три поредни точки, с които спечели и четвъртия гейм. Първо Аспарухов атакува успешно. След това отборът затвори частта и мача с нови две блокади - първо на Аспарухов, затворил противника заедно с Илия Петков, след това и на Димитър Димитров, успял отново да реализира след двоен блок с Илия Петков. 25:19 и 4:0 за България.

България е съдомакин на Европейското първенство по волейбол за мъже от 28 август до 16 септември. Мачовете на родна земя ще се играят в Двореца на културата и спорта във Варна. Морската столица ще приеме всички мачове от Група В, четири осминафинални и два четвъртфинални двубоя.

Откриващият мач във Варна е на 29 август от 20,30 часа, като в него България посреща Испания. Следващите мачове на избраниците на Пламен Константинов от груповата фаза са срещу Финландия (31 август), Украйна (2 септември), Хърватия (3 септември) и Словения (5 септември). Всички срещи на българския национален отбор са от 20,30 часа. Първите мачове в дните с по две срещи са от 17,30 часа. Осминафиналите във Варна са на 8 и 9 септември, а четвъртфиналите - на 11 септември.


По публикацията работи: Светослав Табаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джеймс Ето'о

ЦСКА София обяви трансфера на Джеймс Ето'о

ЦСКА София привлече Джеймс Ето'о, потвърдиха от клуба. До момента халфът носеше екипа на носителя на купата на България за миналия сезон Ботев (Пловдив). "ЦСКА София подписа договор с камерунския полузащитник Джеймс Ето'о. Играчът се присъединява към клуба от Ботев (Пловдив), където е изиграл над 90 мача и с който печели Купата на..

публикувано на 02.09.24 в 20:35
Хуан Переа

Локомотив (Пловдив) се подсили с колумбийски нападател

Локомотив (Пловдив) привлече шести футболист през това лято, съобщиха от клуба. "Черно-белите" си осигуриха услугите на Хуан Переа, който пристига от португалския Академика (Коимбра) срещу трансферна сума. Контрактът на нападателя е за три години. Переа е роден на 21 август 1999 година в Меделин, Колумбия. Юноша е на Индепендиенте (Меделин)...

публикувано на 02.09.24 в 20:33
Ерик Маркус

Лудогорец взе бразилско крило от Вашку да Гама

Лудогорец реализира нов входящ трансфер, съобщиха от футболния клуб. Шампионите привлякоха под наем за една година бразилското крило Ерик Маркус от Вашку Да Гама.  Маркус е на 20 години и е от Рио де Жанейро. Той има 36 мача за родния Вашку да Гама, за който е записал два гола и две асистенции. Футболистът е оценяван на около 1.5 милиона..

публикувано на 02.09.24 в 20:29
Волейболистите ни победиха Израел

Волейболистите ни мач от класиране във финалната четворка

България е на един мач от класиране във финалната четворка на Европейското първенство по волейбол за мъже под 20 години. Българите оглавиха група 2 след победа с 3:0 (26:24, 25:10, 25:23) над досегашния лидер Израел. Всичко ще се реши в последния кръг утре. България се изправя срещу Испания и при евентуална победа ще завърши на първо място...

публикувано на 02.09.24 в 20:27
Илиан Илиев

Илиан Илиев: Ще се опитаме да спечелим групата

Селекционерът на националния ни отбор по футбол Илиан Илиев изведе тиа на първа тренировка преди гостуването на Беларус в четвъртък и домакинство на Северна Ирландия в събота от турнира Лига на нациите. Преди това Илиев даде и официалната си пресконференция. "Всеки месец ще имаме по два мача. Бързо ще се изиграят тези шест срещи...

публикувано на 02.09.24 в 18:55
Асен Чандъров

Левски преотстъпи Асен Чандъров на Септември

От футболния Левски обявиха, че преотстъпват халфа си Асен Чандъров на елитния Септември до края на настоящия сезон. „ПФК Левски преотстъпи полузащитника Асен Чандъров на Септември. Договорът е за наем до края на сезон 2024/2025 г. Асен Чандъров е роден на 13 ноември 1998 година. За представителния отбор на ПФК Левски има записани 52 мача и..

публикувано на 02.09.24 в 18:30
Тодор Янчев

Ботев (Вр) се раздели с Тодор Янчев

Футболният Ботев (Враца) съобщи, че треньорът Тодор Янчев и клубът прекратяват сътрудничеството си по взаимно съгласие по време на настоящия сезон. "Благодарим на Тодор Янчев за неговата работа и му пожелаваме успех във всички бъдещи начинания! В следващите дни ще бъде обявен новият треньор, който ще поеме развитието на отбора", написаха от..

публикувано на 02.09.24 в 17:25