Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ако се реши въпросът за управлението на термоядрен синтез, конвенционните ядрените реактори по целия свят ще бъдат намалени"

БАН настоява за специална програма по термоядрен синтез в университетите

"В следващата година във физиката ще се върви към високотемпературната плазма“

Снимка: bas.bg

България трябва да има повече образование за високотемпературната плазма. Това каза пред „Хоризонт“ професор Трою Троев. Той е ръководител на направлението по позитронна спектроскопия в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при Българската академия на науките.  

Наскоро постигнатият успех на американската лаборатория „Лорънс Ливърмор“ за положителен енергиен баланс при реакция на ядрен синтез за втори път от декември насам е добра новина, казва професор Троев. Той е сигурен, че това е един от начините, които приближават експерименталната технология за добиване на енергия до нейното комерсиализиране. 

„Изключително интересен и важен принос е това, което постигнаха американците. На 5 декември миналата година беше първият експеримент. Тогава обявиха, че са постигнали 20% повече енергия на изхода, отколкото вложената на входа. Сега увеличението е още по-голямо. Това е една малка стъпка, но тя показва, че вече има прогрес в изследванията, които се провеждат" 

Европа създава термоядрен реактор – ИТЕР - във Франция.

„За да започне реакцията, трябва да се внесе енергия 50 мегавата, да се образува плазмата и да получим 550“

Професор Трою Троев обяснява, че лабораторията „Лорънс Ливърмор“ е постигнала резултатите и защото е използвала много мощни лазери за задържане на получената плазма в реактора. За сравнение – други реактори, включително и строящият се във Франция – ИТЕР- ще използва изключително мощни магнитни полета, вместо лазери. Това са двете направления за постигане на управляем ядрен синтез и затова професор Троев не се наема да прави изводи, че Европа например изостава.

„Не бих казал, че едните са по-наред, а другите – по-назад. Страните, които работим по това, взаимно си помагаме“

Защо ядреният синтез е светият граал за производство на енергия? Учените от години се стремят да постигнат онова, което Слънцето прави от хилядолетия. Ядреният синтез е онова, което задвижва дейността му. Освен това, отделяните ядрени отпадъци са в пъти по-малко от тези, които сега ядреният разпад генерира. Затова и държави като Франция, САЩ, Китай, Южна Корея, Япония и Индия имат интерес към технологията.

„Китай работи много усилено. Имат три проекта. В Южна Корея също има 2. Германия също има специална програма“

Но България също е част от европейската инициатива за френския ядрен реактор, припомня Трою Троев. И затова според него страната ни може да направи повече за подготовката на бъдещите специалисти.  

"Трябва да се ориентираме в нашите програми. Искам министерството да постави този въпрос – да има специална програма за термоядрения синтез, за да участваме по-ефективно в европейските програми. Европа ги финансира. Дават възможност за закупуване на материали и командировки.

В проекта на ЕС се включи Съюзът за ядрени изследвания и Институтът по електроника, Институтът по физика на твърдото тяло. Трябва да се създаде колектив. В следващата година във физиката ще се върви към високотемпературната плазма.

Ако успешно се реши въпросът за управлението на термоядрен синтез,  конвенционалните ядрените реактори в Европа и в целия свят ще бъдат намалени. Ще се оставят само някои, които произвеждат медицински изотопи.

Не е необходимо в България веднага да бъде построен термоядрен реактор. Той е с голяма мощност. В Европа са необходими няколко на първо време". 

През май 20 компании отговорили на допитване, проведено от Браншовата организация за ядрен синтез, че във времето за разработка на първите работещи реактори между 2035 г. и 2050 г. се очакват да има разходи за около 7 млрд. долара. През 2022-ра година са направени плащания за 500 млн. долара за веригите за доставки. Голяма част от разходите се очаква да бъдат насочени към производството на висококачествени стомана и бетон, както и на свръхпроводимите проводници, които ще бъдат необходими за съоръженията, в които горивото ще се нагрява до над 100 милиона градуса по Целзий в специални камери. Парите ще са необходими и за супер магнити, лазери и енергийни доставки. Според ръководителя на браншовата организация Андрю Холанд, опасенията за геополитически рискове за доставките не са сериозни, тъй като при никой от жизненоважните части или материали няма опасност от недостиг в глобален план или техен източник да са единствено нестабилни държави. Професор Трою Троев Института за ядрени изследвания и ядрена изследвания казва, че сега фирмите с интерес към ядрения синтез са повече, отколкото преди. 

„И сега има фирми, които участват в изработването на тези детайли. Това е много специализирана техника“

А кога ще има комерсиално въвеждане на ядрените реактори със синтез? Професор Трою Троев казва, че това вероятно ще стане след 2050-та година. Поне за Европа. 

„Първо трябва да получим температура от 150 милиона градуса в този реактор. Няма материали, които в момента да издържат“


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кая Калас

Кая Калас подаде оставка като премиер на Естония, за да оглави дипломацията на ЕС

Естонската министър-председателка Кая Калас подаде оставка от поста си, за да стане върховен представител по външната политика и политиката на сигурност на Европейския съюз по-късно тази година, предаде АФП. Калас, която е първата жена премиер на Естония, връчи днес официално оставката си на президента Алар Карис, но ще продължи да изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 13:15

Русия и Китай започнаха съвместно военноморско учение

Русия и Китай съобщиха, че са започнали съвместни военни маневри. Ученията "Морско взаимодействие 2024" се провеждат в Южнокитайско море и се очаква да продължат три дни. Маневрите, в които участва военно-морската авиация на Китай, включват разузнаване и издирване на кораби и подводни лодки на вероятен противник, както и нанасяне на..

публикувано на 15.07.24 в 12:47
Националният отбор по ветроходство в клас

Националният отбор по ветроходство в клас "Оптимист" с три места в златен клас

Националният отбор по ветроходство в клас "Оптимист" проведе своите тренировки през тази седмица в Балчик. Само преди дни младите надежди на България се завърнаха от европейското първенство, провело се в Италия. Класирането на състезателите до 15 годишна възраст им отреди три места в златен клас, което при силната конкуренция е огромно..

публикувано на 15.07.24 в 12:15

Четвърти ден военни участват в потушаването на пожари

Четвърти ден армията участва в гасенето на пожарите в страната. Над 200 военни са се включили до момента. Тази сутрин хеликоптер излетя за района на Свиленград, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "Имаме в района на Пловдивско 61-ва бригада, в Студена също имаме, Тополовградско, наши хора. Всички модули, които имат..

публикувано на 15.07.24 в 12:14
Делян Пеевски и кметът на Белица Радослав Ревански

Белица защити кмета Радослав Ревански и Делян Пеевски

Жители на община Белица защитиха кмета Радослав Ревански в декларация, публикувана във Facebook страницата на общината. В нея хората изразяват и категорична подкрепа за Делян Пеевски в опитите му да обедини хората и избирателите на ДПС.  След серията декларации от  общинските  структури  на ДПС миналата седмица, последвани и от позиция..

публикувано на 15.07.24 в 12:09

Годишната инфлация през юни е 2,5%, спрямо май има 0,2 на сто дефлация

Годишната инфлация се ускорила до 2,5% през юни при 2,3 на сто през май, сочат данните на Националния статистически институт. За самия юни обаче е регистрирана дефлация от 0,2 % - точно толкова, колкото беше изменението на индекса месец по-рано. Регистриран е минимален ръст на цените при здравните услуги и услугите в сектора на..

публикувано на 15.07.24 в 12:04
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест за Паскал, обвинен за ОПГ с бившата шефка на Митниците

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 11:59