Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 6-13 август 2023

3
Якоб Шуберт - световен шампион в трудността и в комбинираната дисциплина
Снимка: IFSC

Вече са ясни първите квоти в спортното катерене за Олимпийските игри в Париж, 2024 г. Те бяха определени на Световното първенство, което се проведе от 1 до 12 август в Берн, Швейцария. В дисциплината “скорост” те са за италианеца Матео Зурлони (Matteo Zurloni) и индонезийката Десак Деуи (Desak Dewi), които са и новите световни шампиони. В Берн Зурлони постави и европейски рекорд, като на четвъртфиналите изкатери 15-метровата стена за 5,02 секунди (на финалите постигна време 5:56). Индонезийката Деуи се справи за 6,49 секунди. Състезанието беше съпътствано от неочаквани обрати, които донесоха много емоции и за участниците, и за публиката - притежателят на световния рекорд в скоростта, индонезиецът Ведрик Леонардо (Veddriq Leonardo), отпадна още на осминафиналите, а безспорната фаворитка при жените - полякинята Александра Мирослав (Aleksandra Miroslaw), падна на полуфиналите и това й отреди третото място.


В комбинираната дисциплина “трудност и боулдър” при жените, съвсем очаквано, първа стана словенката Яня Гарнбрет. Седмица по-рано тя стана световен шампион и в боулдъра. Нейните подгласнички в комбинираната дисциплина - австрийката Джесика Пилц и японката Ай Мори, също подпечатаха билетите си за Олимпийските игри, заемайки, съответно, второ и трето място в Берн. Право на участие в Париж вече имат и първите сред мъжете от Световното - Якоб Шуберт (Австрия), който седмица по-рано спечели златото и в дисциплината “трудност”, американецът Колин Дъфи и японецът Томоа Нарасаки.

В Берн се проведе и Световно първенство за катерачи с увреждания. Участваха спортисти от 25 държави, които се състезаваха в 20 категории.


Победителките в комбинираната дисциплина

Снимка: Jan Virt/IFSC


Италия, Испания и Япония постигнаха най-много медали на Световното първенство по скайрънинг за юноши и девойки, което се проведе в Италия, близо до Акуила. Три бяха дисциплините - вертикален километър, скай и комбинирано класиране. Истински фурор предизвика състезателят Luvsansharav Natsagdorj от Монголия, който участва за първи път на подобен форум, а си тръгна с две титли - във вертикалната дисциплина и в комбинираното класиране, съобщават от Българската федерация по скайрънинг. От българските състезатели най-добре се представиха Георги Стефанов, който постигна 25 място във вертикалния километър (с време 47:35 минути), и Огнян Димитров - 22 място в дисциплината “скай” (3:04:59 часа).


19-годишният испанец Jan Torrello - златен медал в дисциплината скай и сребърен в комбинираната

Снимка: IFS


У нас

На 16 и 17 септември ще се състои 13-ата Катерачна среща, която определя и националния шампион по скално катерене за годината. Този път срещата ще бъде край софийското село Брезе, като се очаква отново да събере любители на този спорт от цялата страна. За всяка подобна среща, организирана от БФКА и специализирания сайт climbingguidebg.com, на съответните скали се разработват нови сектори с маршрути за катерене, които после остават за ползване от катерачите в България и за онези от чужбина, които идват да се катерят у нас.


Близки на Людмил Янков отново се събраха на Втора тераса под връх Мальовица в Рила, за да почетат паметта на поета-алпинист. На 11 август се навършиха 70 години след неговото рождение. Янков, който е родом от Перник, но впоследствие прекарва по-голямата част от живота си в Кюстендил, остава в историята освен със своята неподражаема лирика, посветена на любовта към планините, другарството и вечния блян към върховете, и с редица изкачвания в Доломитите, Памир и други места, но най-вече със саможертвения си опит да помогне на своя приятел Христо Проданов, който загива под Еверест през 1984 г. Още по темата - тук.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Законите на Мърфи

29.09.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 29 септември 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 30.09.24 в 10:33
Слав Киров - вляво

Екстремните спортове 24 август - 29 септември 2024

22 - 29 септември Слав Киров завоюва сребърен медал на Европейското първенство по спортно катерене за юноши и девойки в дисциплината "боулдър". Още двама български катерачи влязоха в първата десетка на първенството във френския град Троа - Ида Христоскова стана осма при девойките, а Валисия Мей - десета. С рекорден брой участници премина..

публикувано на 29.09.24 в 12:17

22.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 22.09.24 година.

публикувано на 22.09.24 в 11:24
Катя Паскалева

Катя Паскалева - актриса като картина

Катя Паскалева е една от енигмите на българското кино и българския театър. Звездата ѝ изгрява със знаменитата роля в "Козият рог", а до края на живота си Катя Паскалева се снима в над 20 филма и прави десетки впечатляващи роли в театъра. Наричат я актрисата – картина. Красотата ѝ, бликаща от дълбоките ѝ и чувствени бадемови очи, е покоряваща, а мащабите..

публикувано на 18.09.24 в 03:00

15.09.2024 Законите на Мърфи

В звуковия файл можете да чуете рубриката " Законите на Мърфи" от 15 септември 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 16.09.24 в 09:21

Възрастова астрология

Астроанализът според годините на човека се нарича още Възрастов хороскоп. Той има 12- годишна периодичност, в която всеки цикъл се нарича "знак". Тази структура установява съответствие между 12-те знака и 12-те възрасти на човека. Те имат свои особености и за да бъдат разбрани, помага съответният знак. Човекът е подвластен на 12..

публикувано на 15.09.24 в 11:15

08.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 08.09.24 година.

публикувано на 08.09.24 в 08:15