Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Daily Telegraph: Двама от задържаните за шпионаж вероятно имат връзки с крайнодясната "Възраждане"

Снимка: Скрийншот към публикацията

В поредна публикция на „Дейли телеграф“ по повод на тримата задържани българи за шпионаж в полза на Русия се изтъква, че Бисер Джамбазов и Катрин Иванова, които са били членове в избирателни секции на провеждани на Острова избори, вероятно имат връзки с крайнодясната партия „Възражане“. Вестникът се позовава на източници от София. 

Изданието информира, че прокуратурата в София е започнала разследване на дейноста на Русев, Джамбезов и Иванова заради опасения, че като част от прокремълска мрежа те може да са се опитали да се намесят в българските избори във Великобритания. 

Тримата са били задържани през февруари по подозрение за престъпления по Закона за служебната тайна, но впоследствие бяха обвинени единствено в притежание на фалшиви паспорти и други документи. 

В България обаче има опасения, че техните предполагаеми дейности не са били ограничени само до Обединеното кралство, където са базирани от около десетилетие и че тяхна задача е била да следят антикремълски фигури, включително журналисти, в цяла Европа. Прави се проверка за връзки с партия "Възраждане", известна със своите антизападни, проруски позиции.

Вестникът е контактувал с фирмата The Doctors Laboratory, базирана в централен Лондон, където е работила Иванова. Говорител на фирмата е казал пред „Дейли телеграф“: 

„Можем да потвърдим, че споменатото лице е било наето от компанията в миналото. 

По време на набирането на персонала е извършена стриктна проверка в съответствие с фирмената политика. 

Тъй като това е полицейски въпрос, компанията няма да прави повече коментари“. За момента не мога да потвърдя информации от България, че някои от българите са работили в кметството на община Енфийлд в Лондон. 

В проверката на кадровия състав на общината през годините не открих техните имена.

По-вероятно е създадената от тях платформа за оказване на помощ на българите на Острова да е свързвана с кметствата на Енфийлд и Брент по линия на дейността на общините за насърчаване на интеграцията на чужденците и програми, по които могат да се финансират подобни дейности.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки задържани в Турция след забрана на първомайските митинги на площад Таксим в Истанбул

Турската полиция задържа десетки протестиращи, които се опитваха да съборят барикадите в различни квартали на Истанбул, след като властите забраниха първомайските митинги на централния площад Таксим в града, предаде Ройтерс.  В квартал Бешикташ полицията задържа най-малко 30 леви протестиращи, които крещяха "Таксим не може да бъде забранен",..

публикувано на 01.05.24 в 13:56

Столицата на Четвърти революционен окръг - Панагюрище, събра българи от цялата страна

България отбелязва 148 години от Априлското въстание.   Днес столицата на Четвърти революционен окръг - Панагюрище, събра българи от цялата страна , за да се потопят във възрожденската атмосфера на този бунтовен град. " Много важна част от нашата история . Благодарение на това въстание сме се освободили. Идваме всяка година по това време"...

публикувано на 01.05.24 в 13:45
Така ще изглежда атракционният парк при Крепостта Хисарлъка над Кюстендил
Макет: Община Кюстендил

Правят атракционен парк край Хисарлъка в Кюстендил

Атракционен парк в долната част на хълма Хисарлъка ще изгради общината в Кюстендил, обяви кметът инж. Огнян Атанасов. Финансирането ще е с проект по Програмата за трансгранично сътрудничество е вече е одобрен на първи етап. Предвижда се новата атракция за жителите и гостите на града да бъде изградена в долната част на крепост "Хисарлъка“..

публикувано на 01.05.24 в 13:41

Жена и дете пострадаха при взрив на газова бутилка в Хасково

86-годишна жена и 7-годишно дете пострадаха при взрив на газова бутилка в Хасково.  Инцидентът е станал около 10.30 часа в дома им, когато жената включила газов котлон.  Последвала експлозия, след която възрастната жена е успяла да изведе детето от помещението.  Пострадалите са откарани в болницата.  Детето е с 35 процента изгаряне по крайниците и..

публикувано на 01.05.24 в 13:33
Община Болярово

10 млн.лв. за ремонт на водопроводна мрежа очакват в селата до Болярово

В крайграничната община Болярово очакват 10 млн. лева от държавния бюджет за реализация на проектите, одобрени за финансиране в края на миналата година. Със средствата ще бъдат ремонтирана водопроводната мрежа в две села с остаряла и крайно амортизирана водопроводна мрежа. Средствата са предназначени за основен ремонт на водопроводната мрежа в..

публикувано на 01.05.24 в 13:30
Клисура

Христина Калчева: Малко са онези, които както клисурци, отстояват докрай на дадената клетва

Годишнината от Априлското въстание днес се отбелязва тържествено и в Клисура – градът, известен със славното си участие в събитията от 1876 г. и с желанието и решителността на жителите му да се включат в борбата за Освобождението на България. "Малко са селищата, които могат да се похвалят с такова изключително достойно участие във..

публикувано на 01.05.24 в 13:25

Ескалират протестите в Тбилиси срещу законопроекта за чуждестранното влияние

Протестите в Тбилиси ескалират. Грузинската полиция е задържала 63 души по време на снощните демонстрации срещу законопроекта за чуждестранното влияние в столицата. Грузинските сили за сигурност използваха водни оръдия, сълзотворен газ и шокови гранати срещу хилядите протестиращи пред парламента късно снощи. А лидерът на основната опозиционна партия..

публикувано на 01.05.24 в 13:12