Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър на РСМ призова депутатите да гласуват конституционните промени

Автор:
Буяр Османи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи се обърна към народните представители в Скопие с призив да гласуват конституционните промени и до осигурят  проспериращо европейско бъдеще за страната.

Премиерът Димитър Ковачевски заяви, че осигуряване на мнозинството за гласуване на исканите промени е задължително, за да има европейска Северна Македония.

Промените, с които българите трябва да бъдат вписани в конституцията, са условие за провеждането на втората междуправителствена конференция между Северна Македония и Европейския съюз.

Заседанието на парламента в Скопие е насрочено за утре.

Агенция МИА съобщава, че според правилника за работа на Собранието, дебатите трябва да завършат до 31 август.

За приемането на конституционните промени е необходимо мнозинство от две трети, т.е. гласовете на 80 народни представители, но опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ заяви, че няма да подкрепи "конституционни промени под български диктат".


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест: На 20 май всички държавни и част от частните университети няма да отворят врати

Съветът на ректорите на висшите училища у нас отправи отворено писмо до президента, до служебния премиер, до министри, до българския еврокомисар, до омбудсмана, до председатели на парламентарни комисии и до председателите на парламентарни групи "по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти, заложени в Закона за висше образование (ЗВО)"...

публикувано на 14.05.24 в 17:40

Близо 450 000 палестинци са били прокудени от Рафах в последната седмица

Близо 450 000 палестинци са били прокудени от Рафах през последната седмица, след като Израел предприе ограничена, по думите му, операция в града. Това твърди Агенцията на ООН за палестинските бежанци, предадоха АФП и Ройтерс. Жителите на Ивицата Газа не са получавали хуманитарна помощ от 9 май, твърди на свой ред министерството на външните..

публикувано на 14.05.24 в 17:38

Представиха 105 работни места на трудова борса в Кюстендил

10 фирми и офиси представиха 105 свободни работни места на организираната от Бюрото по труда в Кюстендил специализирана трудова борса за лица в неравностойно положение. Участваха не само безработни, а и търсещи работа от трите общини Кюстендил, Невестино и Трекляно. Кандидатстващите имаха възможност за включване в обучения на дигитални..

публикувано на 14.05.24 в 17:34
Левон Хампарцумян

Левон Хампарцумян: Никой не влиза в еврозоната в средата на годината, ще влезем в началото на 2026 г.

Вероятността да влезе България в еврозоната през 2025 г. е много малка, никой никога не е влизал в средата на годината. Да се надяваме, че бихме могли да го направим в началото на 2026 г. Това заяви финансистът Левон Хампарцумян в интервю пред БНР. "Трябват организирани усилия. Не е задължителна политическата стабилност, ако..

публикувано на 14.05.24 в 17:22
Говорителката на ЦИК Росица Матева

418 са кандидатите за Европарламент, 6114 - за български

Регистрираните от ЦИК кандидати за евродепутати са 418, а за депутати в националния парламент ще се състезават 6114 души, сочат данните на Комисията. Едновременно за двата вида избори са регистрирани 334-ма кандидати.  От ЦИК предупредиха, че софтуерът при гласуването с машина няма да позволява да се гласува с преференция, ако преди това не..

публикувано на 14.05.24 в 17:10
Болницата в Кюстендил.

Кюстендилската болница ще има нов управител

Кюстендилската болница ще има нов управител  -  Димитър Стоилов, досегашен експерт в регионалния клон на Здравната каса. Така е според обявените от Министерството на здравеопазването резултати от проведения конкурс. Досегашният управител - д-р Александър Величков, заемаше поста 14 години без прекъсване.  В лекарското съсловие и сред работещи в..

публикувано на 14.05.24 в 17:01
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Стоянов: Собственикът на оръжието от инцидента в Арбанаси ще бъде обвинен

Отделът за закрила на детето във Велико Търново не е информиран от прокуратурата, както заявиха снощи от държавното обвинение, а се е самосезирал за инцидента, при който дете простреля с боен пистолет друго дете на частно празненство в неделя в село Арбанаси.  Започнало е проучване.  На този етап са се отзовали само родителите на момчето,..

публикувано на 14.05.24 в 17:00