Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генка Шикерова: Липсва интерес към същински разговор за даренията за партиите

| Интервю
Генка Шикерова
Снимка: Ани Петрова

"В информацията, изнесена за даренията за ДПС, прави впечатление, че сумите са с еднакъв размер - многократно повтаряща се сума под прага, който не изисква нито деклариране, нито в последствие ще бъде проверяван за произход. А това, че дарението излиза като направено в един ден, би могло да има обяснение от гледна точка, че партиите подават информация в определен срок след постъпването на парите, тоест, би могло да има обяснение, свързано чисто формално с деня, в който са подадени документите и тогава да са заведени".  

Това коментира пред БНР журналистът в "Свободна Европа" Генка Шикерова във връзка с информация, изнесена в сайта klinklin.bg, че 667 души са дарили на ДПС по 700 лева

Между 2011 и 2021 г. (Сметната палата не предоставя на сайта си информация за по-ранни години) няма постъпили дарения, през 2021 година 445 души са дарили 243 570 лева, а през 2022 година 667 души правят независими едни от други дарения към партията в общ размер от 458 660 лева, пише в публикацията на автора Михаил Мишев, студент по Политически науки в Американския университет в България, основател и президент на студентския клуб Post Society AUBG. 

"Представителите на ДПС би трябвало да дадат обяснение за тази активизация, въпреки че няма нарушение на закона". 

В предаването "Преди всички" Шикерова изрази мнение, че не се забелязва интерес към провеждането на същински разговор за дарения и за членски внос, тъй като това са парите на партиите

"Единственото което се случи, бяха популистките желания на хората около Слави Трифонов да махнат партийната субсидия, защото това е несериозно, партиите, за да функционират, трябва отнякъде да се издържат. Друг е въпросът за прозрачността и начина, по който се харчат тези пари". 

Интервюто на Силвия Великова с Генка Шикерова в предаването ''Преди всички'' можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бавна работа на ГКПП Видин - превозвачи се срещат със зам.-министър

Представители на превозвачи търсят съдействие от властите заради бавна работа на румънската гранична полиция на ГКПП Видин. Ситуацията на граничния пункт превозвачите описват като тежка и поради тази причина още днес е свикана спешна среща в Министерство на вътрешните работи. Срещата ще се води от заместник-министър Стоян Темелакиев...

публикувано на 22.05.24 в 10:07

Първа българска песен за ИИ

Никога досега преходът между две епохи не е бил по-драстичен за преживяващите го . Това каза пред БНР Таня Желязкова – Тея, автор на текста на първата българска песен за изкуствения интелект - "Век на изкуствен интелект". Темата за ИИ е в центъра на обществения интерес по целия свят. Той се превръща във визитна картичка на 21 век , но едва..

публикувано на 22.05.24 в 09:45

Администрацията на Байдън с мерки за намаляване цените на бензина

Администрацията на американския президент Джо Байдън освобождава около 1 милион барела бензин от резерва, за да намали цените на бензина в страната.  Министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм каза, че това е  "стратегическо освобождаване от резерва" между Деня на паметта и националния празник 4 юли. Според Гранхолм администрацията е..

публикувано на 22.05.24 в 09:44

Кипър разширява стратегията за "съживяване" на планинските райони

Кипър разширява Националната стратегия за развитие на планинските райони и обявява нови жилищни планове за съживяването им, субсидирани от правителството. Те ще бъдат обсъдени на среща с участието на петима министри, на ръководители на държавни служби и агенции. С новите подобрени жилищни програми за планинските и отдалечените райони се..

публикувано на 22.05.24 в 09:39
Церемония в памет на Ебрахим Раиси в Табриз, 21 май 2024 г.

Десетки хиляди иранци отдават почит на загиналия си президент

Десетки хиляди иранци се стекоха рано тази сутрин в центъра на Техеран, за да отдадат последна почит на иранския президент Ебрахим Раиси, съобщи държавната телевизия, цитирана от АФП. Той загина в неделя при катастрофа с хеликоптер в планински район при лоши метеорологични условия. Множеството се е събрало в района на Техеранския университет,..

публикувано на 22.05.24 в 09:23
Ива Лазарова

Партиите харчат по-малко за политическа реклама в сравнение с предишни избори

Партиите харчат по-малко пари за медийна реклама за предстоящите избори в сравнение с предишни кампании, показват данни на Института за развитие на публичната среда. ИРПС традиционно следи по време на предизборна кампания 40 медии . В сравнение с кампанията 2 в 1 през ноември 2021 г. средствата, които формациите отделят за политическа..

публикувано на 22.05.24 в 08:57
Ингрид Шикова

Проф. Ингрид Шикова: Все още не сме усетили Европейския съюз като наш

Наблюдава се желание сред младите хора да научат повече за Европейския съюз. Те искат да поставят своите теми пред ЕС, които не са малко. Грешка е, че няма сериозна информационна кампания по европейските въпроси . Само с клипове по телевизията не се решава въпросът. Това мнение изрази пред БНР проф. Ингрид Шикова, преподавател в Катедра..

публикувано на 22.05.24 в 08:25