Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народната мъдрост гласи: Не си живял, ако не си съградил чешма!

За белите чешми и живата вода на България - кой ги строи, кой ги прославя в песни и легенди

2
Снимка: facebook.com/pages/Площад Хаджи Димитър, Сливен

Не си живял, ако не си направил чешма! Така гласи народната мъдрост. Най-много чешми казват има в Родопите, защото там традицията го повелява. 

По чешми обаче не им отстъпва и района на Сливен. От ниската част до върха на планината те са над 40, като голяма част от тях са правени преди повече от столетие, за някои се пеят песни, за други се вярва, че са самодивски сборища, а трети пък лековити. 

Стефан Стефанов преди години се нае да изследва доколко е годна за пиене водата в тези чешми и организатор на планинския маратон „Хайдушки пътеки“.

Бялата чешма, Андреева чешма, Драгиева чешма и още много имена на чешми изброява в "Рано в неделя" Стефан Стефанов, с идеята да си спомним за най-известните.

А най-известната е, разбира се, е Драгиева чешма….


Кой обаче ги е правил тези чешми, като оставим настрана хайдушките сборища, защото е ясно, че хайдутин чешма не гради.


"Навремето са ги правили овчарите, за да пият животните вода. А там наблизо са се правели и хайдушките сборища, като хайдутите са се възползвали от водата, но и от възможността за храна от мандрите, разказа още за "Хоризонт" Стефан Стефанов.

Има и лековити извори. На Карандила се намира известния „Кушбунар“ или преведено на български Орлов извор или Птичи извор. Известен още от времената на траките, там е ходил да се лекува и кримския хан Селим Герай, а района е бил любим за лов на султан Мохамед IV, пише сливенския краевед д-р Симеон Табаков в книгата си „Опит за история на град Сливен“.

"Кушбунар е много известно хайдушко сборище….Там е началото на Априлското възстание в Сливен. Водата е лековита, а турците са знаели за тази лековитост за очни болести..., допълни Стефанов.

Най-добрата вода за пиене пък извира от процепа на скалата известна като „Архангела“. За там Стефан има интересна теория:

"Имаме такива извори, в които водата е жива…Жива вода е с PH над 8, като водата при Архангела е от тракийско време и олицетворява майката Земя, каза още Стефанов.

Неминуемо засягаме темата за легендите и иманярските набези в района старите чешми.


"Като се отиде в планината, се явяват самодиви, които танцуват голо хоро, а мъжете отвличат най-красивите от тях. А иманаярските истории са свързани с това, че всяка чешма е нишан за заровено злато, допълни Стефан Стефанов. 

И докато разказваме за чешмите построени от другите, лековити води и такива с  идеални параметри за пиене, щяхме забравим, че и в момента в Балкана се гради нова чешма. Стефан е по следите на вода, която иска да хване, за да съгради и той нещо след себе си.

На Стефан Стефанов пожелаваме успех в съграждането на чешмата, която ще утолява жаждата на туристи и животни в района, който е избрал и нарочно не казвам къде е. 

Делото му е благородно, дано не се намери чиновник да го спре. Защото точно поради чиновническо бездушие и безхаберие най-лековитият извор в района Сливенски минерални бани тече в река Тунджа и топли зимата рибите и жабите..


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59

В Павликенско: Села на драстичен воден режим, поредно лято на протести

Община Павликени е пред обявяване на частично бедствено положение заради безводието . Половината села са на воден режим . През лятото към тях ще се добавят и още селища. Основната причина е пресъхването на водоизточниците. Частично решение за пет от селата е да бъде пусната вода по каналите на "Напоителни системи" , която да вдигне нивото..

публикувано на 18.06.24 в 06:52