Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Маринов: Студът не е толкова страшен фактор - тук всичко е отопляемо

Исландия - земя от лава и лед

Снимката е илюстративна
Снимка: Крум Крумов

Интересно място е Исландия, климатът е суров, а нощите дълги, може би затова хората там обичат да четат, да си подаряват книги. 
Исландците използват приложение, за да разберат дали са роднини с човека, с когото ще се срещат. По какво още си приличаме или различаваме с исландците?
За това разказа в "Нощен Хоризонт" Мартин Маринов, администратор на една Фейсбук група на българи, които живеят в Исландия. Той живее и работи в Исландия от 12 години.

Исландия се намира в северната част на Атлантическия океан, между Шотландия и Гренландия. 

Това е ледената страна, където има северно сияние, изригват вулкани, бълбукат водите на топли гейзери и всичко това е свързано с много митове и легенди.

Снимката е илюстративна

Историците твърдят, че ирландски монаси заселват исландският остров преди викингите, после норвежци и датчани владеят острова. Исландия е независима република от 1944 година. Скандинавското влияние върху културата й оставя своя отпечатък. 

Снимката е илюстративна    Снимка: Мелания Рашева

Земя от лава и лед. Малко над 370 хиляди души, почти изцяло градско население, християни. Площта на Исландия 100 хиляди квадратни километра. Една от най-северните точки на Европа, отдалечена от континета, всъщност е най-големият остров в Европа.

Дом е на полярната лисица и морските птици. Голяма част от територията на острова се заема от обширно плато, над което се извисяват планински масиви. В Исландия има 200 вулкана. А, 30 от тях са активни през последните 1000 години. През острова минава гъста речна мрежа. Едни от най-чистите води в света. Казват, че Исландия е единственото място в света, където можете да плувате между две тектонски плочи. Това е цепнатината Силфра, където мижете да докоснете с ръце северноамериканският и евразийският континет едновременно. 

Исландия има около 700 българи по официална статистика. Аз дойдох тук за три месеца и така останах времено уж вече 12 години. Може да се каже, че идването ми тук беше една авантюра...

Тук ме задържа спокойствието. Задържа ме това, че тук хората не крадат, сигурно е, така си загубих телефона на улицата, намерих го след дни на същото място на земята, малко настъпан, но работещ, разказа за "Нощен Хоризонт" Маритн Маринов.

Снимката е илюстративна

"С времето установих, че студът тук не е толкова страшен фактор, защото всяко едно място е отопляемо. Освен това не е и толкова студуено, защото зимата става около минус 1 - 2 градуса.

Тук няма проблем с конкуренцията, има работа както се казва -  "за целия китайски народ". Местните не гледат с лошо око на чужденците, разпитват за нас, какво ядем, знаят доста за България, а преди 13 години е имало директен полет Варна - Рейкявик. Тогава доста ирландци са ходили на море в България

Знаят за шопската ни салата, ракия и баница, както и за Христо Стоичков, сподели още Маринов.

Маринов обясни, че термалните извори също се използват за отопление. По думите му до Рейкявик има голяма термална централа, през която по тръби отоплението стига до града и то наистина е евтино, посочи още той.

Страхът от близостта до вулканите и тяхното избухване е свързана с това, че понякога се предшества от земетресение, това е всъщност по-тревожното и плашещото...

Но после видях, че исландците въобще не се стресират от избухващите вулкани, пепел и лава, разказа още за БНР Маринов.

"Гледката от избухнал вулкан е величествена, топлината е огромна, а Гражданска защита осигурява безопасното гледане, защото газовете понякога са токсични. Винаги има голям брой туристи, които идват именно заради вулканите, допълни още той.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

"Виното е интелектуален продукт . С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели." Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас. Винарските изби, които..

публикувано на 22.07.24 в 13:40
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Македонският въпрос е болката на Балканите

55 години след първото издание на книжния пазар отново излиза романът на Свобода Бъчварова "Литургия за Илинден". "Македонският въпрос е много болезнен, тежък, многостранен въпрос за България. Болката на Балканите ", каза пред БНР дъщерята на авторката – Елица Бъчварова, социолог и антрополог. "Това не е монопол на македонското движение...

публикувано на 22.07.24 в 11:05

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от крепостта „Ряховец“ и в непосредствена близост до депото за отпадъци на железничарския град. По покана на Националния исторически музей горнооряховските археолози ще покажат находките си през годините от..

публикувано на 21.07.24 в 06:36

Гай Анжел спасява хора от удавяне вече 26 години

Яфо дълго време е бил „българската столица на Израел“. Всяко момче е мечтаело да бъде велик футболист в представителния отбор на града - Макаби - Яфо, чийто треньор е бил от „Левски“ - София. Е имало е и такава, чийто поглед е бил вперен в синьото море, ограждащо западната част на града. Сред тях е бил е Гай Анжел, който не веднъж от ранна пролет до..

публикувано на 21.07.24 в 06:09
Живка Милова

Живка Милова учи българчетата на родния им език под звездите на Фамагуста

Какво е да учиш българчета на български език под звездите на Фамагуста, как се пишат новини за българите далеч от родината и как българската държава подкрепя тези две дейности, разказва Живка Милова в разговор с Ася Пенчева. Паралимни е кипърски град в окръг Фамагуста и освен прекрасните плажове и луксозни хотели, има и българско..

публикувано на 21.07.24 в 05:54
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09