Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Григорова: От 2024 година минималната работна заплата трябва да бъде 932,60 лв.

Ваня Григорова
Снимка: БГНЕС

Oт 2024 година минималната работна заплата трябва да бъде 932,60 лева, каза за БНР икономическият съветник на Конфедерация на труда "Подкрепа" Ваня Григорова.

Сега тя е 780 лева. От 1 януари влиза в сила новият механизъм за определянето на най-ниското възнаграждение. Според него минималната заплата е 50 процента от средната за период от 12 месеца.

Григорова допълни, че ръстът засяга не само хората, които работят за минимална заплата по трудов договор.

"Това засяга всички сектори, в които имаме сключени колективни трудови договори, в които минималното заплащане се определя с коефициент към националната минимална работна заплата", обясни тя.

За някои сектори става въпрос за 40 процента от минималната заплата, тоест националната минимална заплата влияе върху цели професионални общности.


По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с машините в някои секции

С проблем с една от машините започна изборният ден в Сливен. Във всички останали секции изборният ден е започна безпроблемно, съобщи говорителят на РИК Сливен Галя Хачатурян. В секция в Мездра е възникнал проблем с хеш кода на машината, който е отстранен.  Изборният ден в столичния квартал "Захарна фабрика" стартира с леко забавяне,..

публикувано на 09.06.24 в 07:58
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Масовото съзнание понякога търси нетрадиционни и екзотични опции

"Прогнозата става все по-трудна, защото политическият процес предполага сложни избори. В ситуации, в които няма видими отговори, обикновено се получават и изненадващи развития . Масовото съзнание търси понякога нетрадиционни, понякога екзотични опции." Този коментар направи в началото на изборния ден Първан Симеонов, изпълнителен директор на..

публикувано на 09.06.24 в 07:44

Първите прогнози за следващия Европарламент се очакват след 21.00 часа българско време

Между 21.00 и 21.45 часа българско време се очакват първите проекции как ще изглежда следващият Европейски парламент в Брюксел. Те ще са на базата на резултатите от приключилия вот в някои от страните членки и на предварителните проучвания в останалите. Данните за вота от България ще бъдат оповестени около 20.15 ч. наше време заедно с..

публикувано на 09.06.24 в 07:34

Вотът на българите в чужбина

Най-много изборни секции в чужбина днес ще има в три европейски държави, като една от тях е Германия - 103 секции са отворени. Разрешение за отварянето им страната ни е получила от германската държава навсякъде, където е било гласувано и на миналите европейски избори.  За първи път българите в Германия ще могат да гласуват с преференция,..

публикувано на 09.06.24 в 07:26

Товарен кораб е ударен от ракета югоизточно от Йемен

Палестинският президент Махмуд Абас призова за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради, по думите му: "кървавото клане, извършено от израелските сили" в бежанския лагер, при акцията по спасяване на израелските заложници. Според "Хамас", при операцията са били убити и заложници. Израел освободи четирима заложници, отвлечени от..

публикувано на 09.06.24 в 07:26

Избори в страната за Народно събрание и за Европейски парламент

Днес, 9-и юни, в страната и чужбина се провеждат избори за български и за европейски парламент. В Пловдив 303 262 ще могат да упражнят вота си днес в извънредните парламентарни избори. С около 9 хиляди по-малко са тези, които имат право да гласуват за българските избраници в Европейския парламент. Според окончателните списъци, предоставени на..

публикувано на 09.06.24 в 07:13
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Екзитполът е още една гаранция за достоверността на отчитането на вота

Партньор на БНР в отразяването на изборите 2 в 1 е агенция "Галъп интернешънъл болкан". Директорът ѝ Първан Симеонов сподели за БНР: "Както и в други изборни дни, "Галъп интернешънъл болкан" ще предоставя през целия ден информация за активността и структурата на вота и за двата типа избори. Това, което ние представяме през целия ден, ще..

публикувано на 09.06.24 в 07:11