Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ректорът на Стопанската академия в Свищов предлага стипендия и безплатно обучение на Нургюл

| Интервю
Снимка: Здравка Маслянкова

"Цяла България се гордее с постижението на Нургюл Салимова. Ние сме още по-горди, че тя избра именно нашето висше училище за обучението си". Това каза пред БНР проф. Мариана Божинова - ректор на Стопанската академия в Свищов, където тази година Нургюл Салимова ще бъде първи курс в специалност "Маркетинг".
Имаме създадена академична фондация, която подпомага изявените ни студенти както в областта на обучението, така и в спорта, посочи тя. По думите й това става с решение на УС на фондацията, а председател е ректорът на Академията. 

Висшето училище ще отпусне стипендия на Нургюл. Още в началото на септември УС ще се събере и моето предложение ще бъде да подпомогнем Нургюл, добави проф. Божинова и посочи:

"Има много неща, които могат да бъдат направени по отношение на тези "златни деца", които ние не трябва да губим. Такава е дългогодишната политика на нашата Академия. Моите предложения ще бъдат да поемем всички семестриални такси за 4-годишния курс на обучение на Нургюл, също специални стипендии, безплатни учебници и материали, както и възможност за индивидуален план на обучение. Ще обсъдим и други награди. Ще очакваме Нургюл Салимова на тържественото откриване на учебната година - лично да получи тези награди. Искам да добявя, че след като тя вече се е записала и вече си е платила първата семестриална такса - аз ще й върна сумата от мои лични средства и ще покрия тази първа семестриална такса, която е платила". 

Това са шампиони, които искат да бъдат шампиони и в обучението, посочи ректорът на Стопанската академия. По думите й това са отговорни, упорити, прекрасни български млади хора, които са достойни граждани на България. Ние по всякакъв начин трябва да ги съхраним и да ги запазим да се състезават за нас, категорична е тя.

Проф. Божинова посочи още, че във висшето училище имат академичен музей със специален кът, който непрекъснато се обогатява с постижения на изявени студенти - спортисти. Такова място сега ще отделим и на Нургюл, отбеляза тя.

Новата голяма звезда на българския шахмат - момичето, което предизвика истински взрив от обществена съпричастност – Нургюл Салимова, се завръща утре в България след фурора, който беляза класирането й на второ място на Световната купа за жени. 3-ти ден участието й в Баку е сред най-коментираните теми в страната. "Втора на първенството, но първа в сърцата ни" - написаха нейни верни фенове в социалните мрежи. 

Класирането за финала на второто издание на Световната купа по шахмат при жените е най-значимото постижение в кариерата на 20-годишната Нургюл Салимова. Нещо повече - в Баку тя извърши истински подвиг, явявайки се за участие в турнира сама. Подвиг, който предизвика вълна от съпричастност от целия български народ. С класирането си в Баку Салимова си осигури участие в турнира на претендентките за световната титла, който ще се проведе през април следващата година в Торонто. Безспорно този успех я изстреля на световната сцена. Сега прожекторите са насочени към нея, споделя Диян Костадинов, който е носител на златен олимпийски медал по шахматна композиция, 3-кратен шампион за Световната купа и бронзов медалист от Световно първенство. Той подчерта, че Нургюл е впечатлила целия свят с агресивната си игра. Според нея тя има нюх да води инициатива и да атакува.

"Освен това тя показа страхотна психика. В трудни моменти тя изглеждаше непоклатима", подчерта той. Според него Нургюл е уверена и знае какво прави, което е предпоставка за много успехи

Към успеха си в Баку Нургюл Салимова уверено върви от мига, когато е открит нейният талант, а тогава тя е била едва 6-годишна. През 2009 година огромният й потенциал е забелязан от бургаския треньор Живко Жеков. Той започва да работи с нея от 2013 година. За съдбовната среща, както и затова, което предстои пред талантливото ни момиче говори Живко Жеков. Самият той казва, че отдавна не е само треньор на Нургюл, той е част от нейното семейство.

Какво направи Нургюл шампион от световна величина и на какво дължи тя своите успехи, чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Туристка се разхлажда с ветрило до замъка Сфорца в Милано, Италия, 16 юли 2024 г.

След големите горещини в Италия през последните дни днес кодът е жълт заради очаквани валежи

Това лято над Апенинския полуостров  високите температури  се редуват с дъждовни бури и с лед големите горещини в Италия през последните дни днес кодът е жълт за лошо време и валежи. Заради жегите през тези дни червен код беше обявен от Министерството на здравеопазването за 9 големи градове като Рим, Болоня, Перуджа, Пескара и др. На остров..

публикувано на 22.07.24 в 12:58

Съветът на ЕС удължи с половин година санкциите срещу Русия

Съветът на ЕС удължи с половин година санкциите срещу Русия заради войната в Украйна - до 31 януари 2025 г. В момента те се състоят от широк спектър секторни мерки, сред които ограничения върху търговията, финансите, технологиите и стоките с двойно предназначение, индустрията, транспорта и луксозните стоки. Мерките покриват и забраната за..

публикувано на 22.07.24 в 12:54
Белгийският външен министър Хаджа Лабиб (вляво) и френският външен министър Стефан Сежурне по време на Европейския съвет по външни работи в Брюксел, Белгия, 22 юли 2024 г.

Външните министри на Франция и Белгия коментираха оттеглянето на Байдън от надпреварата за Белия дом

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне смята, че няма да има промяна в поведението на Европа, независимо кой ще е в Белия дом.  Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември Сежурне коментира решението на американския президент Джо Байдън да се оттегли от надпреварата за държавен глава..

публикувано на 22.07.24 в 12:35

Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка

Трети ден екипи на пожарните служби от Петрич и Сандански, както и служители от няколко горски стопанства, са на границата с Гърция в опит да не допуснат  разпространението на пожара в планината Славянка  на българска територия.  Българските огнеборци продължават с превантивните действия и на двата фронта на пожара - източният, където растителността..

публикувано на 22.07.24 в 12:23

Кирил Петков: Ще търсим подкрепа и в следващото НС

Ще търсим подкрепа и в 51-вото Народно събрание, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков след връщането на президента на втория мандат - неизпълнен: "Потвърдихме, че за нас борбата с корупцията не е самоцел. Връзката между доходите на хората, връзката с чувството за справедливост, всичко това се концентрира в тази борба, както и с липсата на..

публикувано на 22.07.24 в 12:19

Гръцките здравни власти информират туристите за увеличен брой заразени с Covid-19

Гръцките здравни власти информират туристите за покачване на броя на заразените с Covid-19. В последната седмица 570 пациенти с Covid -19 са хоспитализирани в Гърция, което е три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщи председателят на Съюза на лекарите Матина Пагони. Починалите за седмица са 21 души. От клиничната..

публикувано на 22.07.24 в 12:09
Камала Харис

Влиятелни демократи подкрепиха Камала Харис за номинацията на демократите

Все повече влиятелни фигури в Демократическата партия се обявяват за номинацията на Камала Харис за изборите през ноември, след като американският държавен глава Джо Байдън обяви, че се отказва от преизбиране и подкрепи нейната кандидатура. Тя заяви, че ще заслужи и спечели номинацията на демократите и ще победи Доналд Тръмп. След..

публикувано на 22.07.24 в 12:09