Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлия Кулюкина: Всички държави са получили своята независимост по дълъг, тъжен път

| Интервю
Юлия Кулюкина
Снимка: БГНЕС

"Всички държави са получили своята независимост по дълъг, тъжен път."

Това каза в интервю за БНР Юлия Кулюкина, управител на интеграционно-образователния център "Украински кошер", на днешния национален празник на Украйна.

"За нас този ден е много важен, защото свобода и независимост не се дават така лесно. Сега нашият народ пролива кръв за своята независимост."

Преди войната този ден се отбелязваше с голяма гордост, изтъкна тя.

"Всички обичаме своята земя, своята история. Продължаваме напред."

"Доста хора се стараят да се интегрират, защото са останали без нищо. Те нямат избор, учат български, намират работа, децата учат в училищата. Има и такива, които искат да се връщат в Украйна – те работят онлайн", посочи Кулюкина относно интеграцията на украинските бежанци у нас.

По думите ѝ следва да има индивидуална оценка на потребностите на бежанците и повече помощ да получават онези от тях, които действително се нуждаят.

Интеграционно-образователният център "Украински кошер" съдейства за провеждането на курсове по български език, предлага занимания за деца, сред които и такива със специални потребности, обясни Юлия Кулюкина в предаването "Преди всички".

Сдружението ще отбележи днешния Ден на независимостта за Украйна пред Народния театър "Иван Вазов". В 16.00 часа там ще има панаир на изделия от украински майстори, а след това предстоят шествие и празничен концерт. В него кубински изпълнители ще свирят украинска музика.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БТА е носителят на наградата "Аполон Токсофорос" на тазгодишната "Аполония"

Българската телеграфна агенция е новият носител на наградата „Аполон Токсофорос“. Тя се присъжда от фондация „Аполония“ за значим принос за развитието на българската култура и представянето й зад граница. На 40-тото юбилейно издание на Празниците на изкуствата в Созопол президентът Румен Радев връчи на основателите на фестивала плакет „Св.Св.Кирил..

публикувано на 30.08.24 в 01:50
Президентът Румен Радев

Президентът призова МС да предложи две жени за еврокомисар

Президентът Румен Радев призова Министерския съвет да предложи две жени за еврокомисар. Коментарът си държавният глава направи пред журналисти в Созопол. Това, което е в писмото на Урсула фон дер Лайен към българския премиер, е двама кандидати, от които единият задължително да бъде жена, но в тази ситуация, повярвайте ми, ако ние пратим мъж и..

публикувано на 29.08.24 в 21:32

Нов заместник-министър и нов заместник главен секретар на МВР

По предложение на новия служебен министър на вътрешните работи в МВР е назначен нов заместник-министър - Любомир Йосифов. В съобщение на Министерския съвет се казва, че той е заемал различни длъжности в структурите на министерството и че през последните години е работил като експерт по сигурността в частния сектор. Освободени от длъжността..

публикувано на 29.08.24 в 21:14

Изваждането на Доган от имотите - депутати призовават за държавна намеса

Данаил Папазов, който преди 10 години беше министър на транспорта в правителството "Орешарски", изпрати кратко съобщение до медиите, в което заяви, че чрез фирмата "Сигда" е собственик на дружествата "Хермес Солар" и "Делта Епсилон", които притежават недвижимия имот в парка "Росенец". А освен него - и имот в столичния квартал "Бояна". В съобщението на..

публикувано на 29.08.24 в 20:33

Пореден протест срещу застрояване на алеите на Витоша

Пореден протест срещу застрояване на алеите на Витоша организираха жители на столичния квартал "Княжево". Преди три месеца достъпът до планината беше прекъснат по основни алеи, които попадат в частен имот, в който е започнал строеж. Протестът беше пред сградата на Министерския съвет. Протестиращите поискаха да бъдат спрени строежите незабавно...

публикувано на 29.08.24 в 20:19

Дъждът и огнеборците овладяха пожара под Черни връх в Рила

Дъждът в късния следобед и екипите, които през целия ден гасиха на терeна - общо около 80 души, овладяха пожара под Черни връх в Рила, който възникна миналия четвъртък на 2 300 метра надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица. Това съобщи за БНР изпълняващият длъжността областен управител на Кюстендил и координатор по..

публикувано на 29.08.24 в 20:13

7,6 млрд. паунда преразходи в схеми за предоставяне на убежище на мигранти във Великобритания

Във Великобритания Институтът за фискални изследвания обвини Министерството на вътрешните работи в големи преразходи в подкрепа на схеми за предоставяне на убежище на мигранти. Лошото боравене с бюджета означава, че са похарчени 7,6 милиарда паунда повече от прогнозата. През последните три години първоначалните прогнозни бюджети на Отдела за..

публикувано на 29.08.24 в 19:54