Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Иванов: Процесът на изпускане от АЕЦ "Фукушима" ще продължи десетки години

| Интервю
Антон Иванов
Снимка: БГНЕС

"Този процес на изпускане ще продължи десетки години. Предвижда се над 20-30 години. Малки количества, като непрекъснато се прави мониторинг. Нямаме еднократен акт на голямо изпускане в околната среда. Говорим за изпускане на 3 басейна в океана."

Това поясни енергийният експерт Антон Иванов за започващото днес изпускане на отработени води от АЕЦ "Фукушима" в Тихия океан. По думите му настоящото изпускане на води от японската ядрена централа е много по-безопасно в сравнение с подобни процедури, провеждани в предходни периоди по света.

След всяка авария научаваме нещо ново и се подобряваме, заяви експертът и уточни, че след казуса "Фукушима" всички ядрени проекти са били подложени на допълнителни стрес тестове и анализи.

Аварията беше следствие от съвпадение на две събития с естествен характер – земетресение и мощни вълни цунами, които доведоха до този развой на събитията в атомната централа, припомни Иванов.

Компанията оператор и японското правителство в предходното десетилетие положиха много сериозни усилия да ограничат въздействието на аварията върху околната среда и бяха предприети изключително скъпи технически мерки, посочи той. След филтрирането на радиоактивните потоци, те са били съхранявани в резервоари с голям обем. 

В годините ядрената индустрия продължава да е подложена на много тежки изисквания за спазване на най-високите стандарти за недопускане на въздействия върху околната среда. Регулациите сега са изключително рестриктивни, коментира енергийният експерт в предаването "12+4".

По темата с реакторите на АЕЦ "Белене" и заявката на Украйна да закупи оборудването Иванов подчерта, че да си представим, че сега можем едновременно да осъществим два големи ядрени проекта, е нереалистично.

"Така че освобождаването от оборудването за "Белене" е много сполучлив подход."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вашингтон и Берлин са се договорили за разполагане на далекобойни американски ракети в Германия

САЩ и Германия се договориха за разполагане на далекобойни американски ракети на германска територия, предаде Ройтерс. От 2026 година в Германия ще бъдат изпратени зенитни ракети SM-6, крилати ракети "Tomahawk", както и хиперзвуково оръжие, което е все още във фаза на усъвършенстване. Решението демонстрира желанието на Вашингтон да засили..

публикувано на 10.07.24 в 21:18

25 депутати в групата "Европа на суверенните нации", Станислав Стоянов ще е зам.-председател

25 евродепутати ще наброява по последни данни парламентарната група "Европа на суверенните нации", съобщи за БНР неин говорител. В нея влизат и българските представители от "Възраждане", като Станислав Стоянов ще бъде един от двамата заместник-председатели. "Европа на суверенните нации" - нова група в Европарламентa Най-много евродепутати в..

публикувано на 10.07.24 в 21:02
Ахмед Доган и Делян Пеевски

Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС

В призив към всички депесари почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган иска оставката на председателят на парламентарната група Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на Движението. Ето и пълния текст на писмото на Ахмед Доган (без съкращения и корекции): "Скъпи Депесари! Преживяваме сериозна криза в организационния живот на партията. Тази..

публикувано на 10.07.24 в 20:43
Служебният премиер Димитър Главчев говори пред медиите в конгресния център Walter E. Washington във Вашингтон, САЩ, 10 юли 2024 г.

Главчев разговаря с Мицкоски във Вашингтон: На едно мнение бяхме, че трябва да се намали напрежението

Служебният министър-председателят Димитър Главчев е разговарял с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски преди официалното заседание на лидерите на страните членки от НАТО.  Главчев към Байдън: България е лоялен и надежден съюзник Лидерите на НАТО: Пътят на Украйна към членство в НАТО е необратим Двамата премиери са говорили по..

публикувано на 10.07.24 в 20:40
Руската мобилна система за противовъздушна отбрана Оса от групировката войски

Руската армия с ракетни удари към украинския град Вознесенск

Руската армия извърши ракетно нападение по украинския град Вознесенск. Загинал е един местен жител, а други 8, сред които и кметът, са били ранени, съобщава Ройтерс. Вознесенск се намира в южната Николаевска област. По-рано днес при ракетно нападение срещу пристанище в съседната Одеска област бяха убити двама души. Още един цивилен загина при..

публикувано на 10.07.24 в 20:15

Медицинският хеликоптер е в Банско, уточниха най-рисковите места за инциденти в планината

Първият хеликоптер за спешна помощ у нас пристигна в Банско. Екипът от пилоти и медици проведоха среща с кмета на курорта Стойчо Баненски и планинските спасители, след което медицинският хеликоптер облетя землището на града и северен Пирин.  Заедно с планинските спасители бяха уточнени местата с повишен интензитет на инциденти в планината...

публикувано на 10.07.24 в 19:42
Съдебната палата в Перник

Досегашният заместник Ангел Байрактарски става окръжен прокурор на Кюстендил

Досегашният заместник Ангел Байрактарски става окръжен прокурор на Кюстендил за следващите 5 години, реши единодушно на заседанието си Прокурорската колегия при ВСС. Преди двадесетина години Байрактарски също е бил кандидат за обвинител номер 1 на Окръжна прокуратура, припомнят магистрати. Байрактарски каза за БНР, че номинацията му е..

публикувано на 10.07.24 в 19:41