Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Най-важната мисия на медицината е да се грижи за хората"

Д-р Борис Таблов: Като нация страдаме от това, че всеки разбира от всичко

"Здравеопазването в България е твърде комерсиално и твърде безчувствено"

| Интервю
Д-р Борис Таблов
Снимка: Личен архив

"Когато заминах за Германия преди години, целта ми беше там да се науча, да натрупам знания и един ден да се върна, за да мога с тези знания и опит да помогна на млади хора, за да не се налага те да ходят в чужбина, а да имат възможност да получат знания и умения тук, в България".

Това каза пред БНР д-р Борис Таблов, анестезиолог и реаниматор, който беше специален гост в предаването "Хоризонт за вас". Той е трето поколение лекар, преподавател и автор на книгата "Мигове", събрала разкази за личните му преживявания по време на пандемията от Covid-19. 

 Според него "като нация страдаме от това, че всеки разбира от всичко":

"Според самооценката ни нивото ни на компетентност е много голямо. А в Германия, живеейки толкова години, смятам, че една от причините нацията им да се развива добре и да бъде пример за останалите нации по света, е това, че там има концентриране на усилията и на знанията в определена посока".

Д-р Таблов подчерта, че желанието му е да се концентрира в медицината и "там, където медицината има допирни точки с други сфери от обществения живот, ако мога да бъда полезен за някакви каузи и там да концентрирам усилия.

"Необходима е промяна най-вече в мисленето и в отношението на хората към важните неща. Тази промяна само на приказки няма как да се осъществи. Прави впечатление, че хората, които наистина вярват, че има нужда от промяна, работят тихо, без да дават широка публична изява на това, което правят. А тези, които не правят нищо, са най-шумните и така изтощават темата. Може би е редно хората, които активно работят за промяната, да бъдат чувани, по-често да се чува техният глас, защото те ще могат да стимулират останалите и ще задвижат процеси, които, дай боже, да направят обществото ни по-добро".  

Литературната мечта на д-р Борис Таблов е да опише от личната си гледна точка, но в художествен стил, това, което се случи в българското здравеопазване в годините на Прехода:

"Надявам се един ден да я сбъдна!".

За състоянието, което е в момента здравеопазването в България, анестезиологът и реаниматор каза:

"Малко хубави думи бих казал, защото ми се вижда твърде комерсиално, твърде безчувствено и лишено от хуманизъм. Не виждам в центъра на системата за стоят хората и грижата за хората. Не смятам, че в центъра на здравната система стои това да имаме качество, насочено към това да имаме по-здрава нация и качеството на живот на хората да е по-добро. ... Надявам се процесите на комерсиализация на системата да бъдат прекъснати в един момент и хората в системата и извън нея да успеем да окажем натиск, така че тя да си върне част от човечността. Да си припомним, че най-важната мисия на медицината е социална - да се грижи за хората".  

Интервюто на Георги Марков с д-р Борис Таблов в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният премиер Димитър Главчев разговаря с президента на САЩ Джо Байдън по време на тържественото отбелязване във Вашингтон на 75-ата годишнина от създаването на НАТО.

Главчев към Байдън: България е лоялен и надежден съюзник

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО министър-председателят Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна американският държавен глава високо оцени ролята на България на Източния фланг на Алианса. По време на откриването на срещата на върха на НАТО Джо..

публикувано на 10.07.24 в 07:26
Председателят на ДПС Делян Пеевски (в центъра) даде изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024г.

Делян Пеевски за публикациите с писмо до посланици: Това е компромат

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски смята, че въпросът с 17-те поддръжници на Ахмед Доган е вътрешен за партията. В писмо до медиите този следобед 17-те депутати посочиха причините, поради които няма да участват в заседанието на парламентарната група. И поставиха под въпрос легитимността на Пеевски. В НС заседава ПГ на..

публикувано на 09.07.24 в 20:24

Излезе първото класиране в УНСС

Излезе първото класиране в Университета за национално и световно стопанство, записването на новоприетите студенти е от 10 до 13 юли, съобщават от висшето училище. Записването се извършва онлайн и в сградата на УНСС в отдел "Студенти – бакалавър " - партерен етаж, кабинет 1029-А, а така също и в Регионалния център за дистанционно обучение (РЦДО –..

публикувано на 09.07.24 в 20:13

Държавата с ангажимент по казуса с имота, в чийто обхват е античният град Хераклея Синтика

Държавата поема ангажимент да реши проблема с частния имот, който попада в обхвата на античния град Хераклея Синтика, за да могат археолозите спокойно да продължат работата си. Това заяви министърът на културата Найден Тодоров, който на място се запозна с най-новата находка на екипа на професор Людмил Вагалински - монолитната статуя на Хермес...

публикувано на 09.07.24 в 19:48

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава в навечерието на поредния кръг от преговори за примирие.  Десетки хиляди мирни жители бягат пред настъпващите израелски войски, съобщава Франс прес. От квартала "Шуджая", където израелските сили започнаха новата си операция в края на юни, бойните действия се..

публикувано на 09.07.24 в 19:25
Юлия Навалная

Съд в Москва разпореди арест на Юлия Навалная

Съд в Москва разпореди арест на вдовицата на опозиционния лидер Алексей Навални, който почина в сибирски затвор в началото на тази година, съобщава Ройтерс. Заповедта означава, че Юлия Навалная, която живее в Германия, ще бъде задържана ако стъпи отново на родна земя. Според руските магистрати тя следва да бъде издирена заради членуване в екстремистка..

публикувано на 09.07.24 в 19:20
Димитър Главчев

Димитър Главчев: В позицията на България на срещата на НАТО няма нищо изненадващо

Лидерите на 32-те страни-членки на НАТО се събират във Вашингтон, където ще отбележат 75-ата годишнина от създаването на най-голямата организация за сигурност в света.  Командна структура на НАТО в Германия ще поеме обучението и екипирането на украинските войски. Алиансът ще назначи и свой висш служител в Киев за укрепване на сътрудничеството с Украйна,..

публикувано на 09.07.24 в 19:10