Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сцена на вековете" ще бъде закрит с "Гала вечер на оперетата и мюзикъла"

Форумът е носител на "Европа на фестивалите, фестивалите на Европа"

За поредна година историческата и духовната ни столица Велико Търново показа как може да се съчетава култура, история и туризъм с летния оперен сезон "Сцена на вековете". На откритата сцена в царския дворец в крепостта Царевец през юли и август бяха поставени шест оперни и балетни спектакъла, още шест бяха спектаклите в съпътстващата програма. Финалът е на 2-ри септември с "Гала вечер на оперетата и мюзикъла" на Музикалния театър "Стефан Македонски".  

В годината, когато се навършват 210 години от рождението на Джузепе Верди, най-старият оперен фестивал на открито у нас - "Сцена на вековете", във Велико Търново беше открит с пищния спектакъл на Бургаската опера, която постави „Бал с маски“. 

"Изкуството има точно тази функция не само да можем по-лесно да преминаваме през трудностите, а също има възпитателни и облагородяващи функции“, заяви директорът на Бургаската опера доц. Александър Текелиев.  

Артистичният директор на "Сцена на вековете" маестро Владимир Бошнаков припомни: 

"За поредна година нашият форум е отличен като едно от най-значимите културни събития в Европа и е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“

"Сцена на вековете“ е културно събитие, представящо на зрителите извънредни акценти в пъстрата палитра на културния живот на страната. Зрителите на първия спектакъл се потопиха в емоцията на виртуозното изпълнение на солистите, оркестъра и балета на Бургаската опера. 

"Смятаме, че е много хубаво събитие и затова присъстваме. Привлича ни главният тенор, ние го следим навсякъде, групата е на Валерий Георгиев. Очаквам да е хубаво и вълнуващо“, споделиха зрители. 

Осмият летен оперен сезон „Сцена на вековете“ се превърна в изключително изживяване и със спектакъла на Старозагорската опера с премиерата на открито на операта от Пучини „Тоска“. В родния си град се представи Росалина Мучукова: 

"Тоска е една много силна жена. Този темперамент го имам в живота, така че това само може да ми помага, така че Тоска и в режисурата на Огнян Драганов е една изключително силна личност“.  

Публиката в царския дворец в крепостта „Царевец“ беше завладяна и от спектакъла на великотърновския музикално-драматичен театър на Моцартовата опера „Дон Жуан“. Спазена беше традицията отново да има българско заглавие. Постави го Русенската опера с „Лето 893“ от Парашкев Хаджиев. Пловдивската опера завладя с опера в танц по музика на Верди, Пучини и Белини. Варненската опера се представи с „Дон Паскуале“ от Доницети“. 

Фестивалът е забележителен, категорична е публиката – българска и чуждестранна: 

"Всеки сезон идваме, защото има уникални представления с уникални артисти, музиканти, певци“. „Разчувствам се тук – обстановката, панорамата, самите участници“. „Прекрасно е да съм тук по време на летния оперен фестивал – култура, история. Не е само операта, цялата програма е фантастична“. „Опера на открито много ми харесва и затова сме тук“. „По-различно е от зала, емоцията е друга“.  

"Сцена на вековете“ с всяка година се развива, представяйки отлична комбинация от култура, история , преживяване и туризъм във Велико Търново, казва Нелина Църова, директор на общинската дирекция „Култура и Туризъм“, организатор на фестивала: 

"Много добре се развива и съпътстващата програма, която представя основно мюзикъли. Нашата гордост е програмата „Сцена на вековете“ – поглед към бъдещето“, в която представяме детски изпълнители. Целта е да отгледаме бъдещата публика на нашия фестивал „Сцена на вековете“. 

Завладяващо начало, но и запомнящ се финал ще предложи на публиката тазгодишното издание на „Сцена на вековете“, казва артистичният директор на фестивала маестро Владимир Бошнаков: 

"За първи път успяваме да поканим Националния музикален театър „Стефан Македонски“, които ще бъдат тази година наши гости и ще закрият нашия сезон на 2 септември с „Гала вечер на оперетата и мюзикъла“, един много пищен спектакъл на откритата сцена в крепостта Царевец“. 

Репортаж на Здравка Маслянкова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на който съдът установил несъответствие на текст от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс и..

публикувано на 03.07.24 в 20:08
Стойко Петков и Роберто Петков в съдебната палата в Ловеч

Съдът в Ловеч задържа под стража баща и син заради побой край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч отмени мерките, наложени от луковитския районен съд на двамата мъже, баща и син, обвинени като извършители на побоя над шофьор на автобус с туристи край село Карлуково и им наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража“. Задържаните за побоя над шофьор на автобус до Карлуково са освободени..

публикувано на 03.07.24 в 20:01
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват? "Не сме доволни, тъй като готвените промени в наредби на Касата и здравното..

публикувано на 03.07.24 в 19:55

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се увеличава с 50,8 млн. лв., а общата прогнозна стойност на проектите за периода 1 януари 2024 - 31 декември..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността. От съобщението излиза, че Севджан Съдкъев, чиято оставка от Надзорния..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град Тир.

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват най-добрия период в своята история и изтъкна, че те са изградени на принципите на равенство, взаимна..

публикувано на 03.07.24 в 18:43