Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарушенията на полетите от и към Великобритания били причинени от проблеми с постъпващи данни

Снимка: БГНЕС

Голямото нарушение на полетите от и към Обединеното кралство, което блокира хиляди пътици по летища у дома и в чужбина, е било причинено от някои постъпващи данни за полети, довели до проблем в системата за контрол на въздушния крафик. Това съобщиха Националните служби за въздушно движение. 

Главният изпълнителен директор на службите Мартин Ролф заяви, че първоначалното разследване на възникналия проблем показва, че той е свързан с постъпващите данни за полетите "Нашите системи, както действащите, така и резервните, реагираха, като спряха автоматичната обработка, за да гарантират, че никаква неправилна информация, свързана с безопасността, не може да бъде предоставена на диспечърите или да повлияе на останалата част от системата за въздушно движение", каза Ролф пред британските медии. Той допълни, че много рядко възниква такъв сложен технически проблем, чието решаване отнеме повече време. 

Ролф увери отново, че изобщо не става дума за хакерска атака. 

Междувременно и вчера продължи отмяната на полети и закъсненията. Макар и да има подобрение към нормализиране на работата на летищата, се очаква проблемите да продължат вероятно до края на семицата, докато се изчисти изоставането в графика с полетите. В опит да помогне за решаването на кризата министерството на транспорта одобри провеждане на нощни полети до всички летища.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Има подобрение, но все още и много отменени полети във Великобритания

Нарушаването на нормалната работа на британските летища продължава и днес, въпреки остраняването на възникналия вчера технически проблем в системите за контрол на въздушния трафик.  Има близо 300 отменени полети и закъснения. Много полети от..

публикувано на 29.08.23 в 18:05

Във Великобритания предупредиха за възможни продължаващи нарушения на полетите

Във Великобритания пътуващите със самолети бяха предупредени от авиокомпаниите, че нарушението на полетите може да продължи с дни, след като технически проблем в системата за контрол на въздушния трафик доведе до закъснения и отмяна на пътувания,..

публикувано на 29.08.23 в 03:07
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мариана Кукушева

Кукушева: Нулевата ставка за хляба е в интерес на потребителите

Запазването на нулевата ставка на ДДС върху брашното и хляба и въвеждането на таван на търговската надценка за хляба са изцяло в полза на потребителите, коментира за БНР председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева:..

публикувано на 30.04.24 в 19:43

НС ратифицира промените в договора за Ф-16 блок 70

Народното събрание ратифицира промените в договора за доставка и поддръжка на изтребителите Ф-16 блок 70. Така се дава възможност за коригиране на срокове за осигуряване на компоненти, без да се увеличава договорената вече цена. Депутатите заседават..

публикувано на 30.04.24 в 19:29

Правителството разреши на частен инвеститор да построи болница "Мама и аз"

Година и половина след замразяването на проекта на Търговска лига за изграждане на частна детска болница в София, правителството разреши на същия инвеститор да построи многопрофилна болница с името "Мама и аз". Лечебното заведение ще може да работи със..

публикувано на 30.04.24 в 19:13

Преходът на АЕЦ "Козлодуй" към ново гориво ще започне в средата на май

Преходът на АЕЦ "Козлодуй" от руско към американско ядрено гориво започва в средата на май, когато в реактора на 5-ти енергоблок ще бъдат заредени 43 касети. Ядреното гориво на "Уестингхаус" е съвместимо с руската технология и отговаря на най-високите..

публикувано на 30.04.24 в 19:00

Руската авиация нанесе нови удари по Харков

Руската авиация нанесе нови удари по Харков. Животът става все по-труден за жителите на втория по големина украински град, констатираха в доклад от Международния спасителен комитет. Украйна, на свой ред, се опитва да разруши противоракетния щит над..

публикувано на 30.04.24 в 18:29

Еврозоната отчете икономически ръст от 0,3% за първото тримесечие

Растежът в еврозоната е достигнал 0,3% през първите три месеца на тази година в сравнение с предходното тримесечие, става ясно от цитираните от "Франс прес" данни на Евростат. Това е повече спрямо очаквания ръст, но цифрите показват, че групата от 20..

публикувано на 30.04.24 в 18:24

14-годишно дете от Хасково е в болница след бой в училище

14-годишно дете е в болницата в Хасково след бой в училище. Вчера следобед в двора на училището в село Узунджово детето е ударено от по-големи тиннейджъри, които не са ученици. Сигналът е подаден два часа по-късно, когато битото дете се прибрало..

публикувано на 30.04.24 в 18:18