Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва 80-ото издание на кинофестивала във Венеция

Венеция
Снимка: EPA/БГНЕС

Днес започва кинофестивалът във Венеция. Това е 80-ото му издание, което ще приключи на 9-и септември.

Фестивалът ще започне с италианския филм от конкурсната програма "Comandante" ("Командир") на режисьора Едоардо Де Анджелис. В главната роля е известният актьор Пиерфранческо Фавино. Водеща на откриването и закриването на 80-ия венециански кинофест ще е италианската актриса Катерина Мурино. 

По време на откриването почетната награда "Златен лъв" за кариера ще бъде връчена на италианската режисьорка Лилиана Кавани и на хонконгския актьор Тони Люн Чу Вай. 

Във фестивалната надпревара са включени 23 филма, от които 6 са италиански и 7 американски. Ще ги оценява жури, на което председател е американският режисьор и продуцент Деймиън Шазел. Всички филми са с изненадващи сюжети, звездни актьорски състави и с изключително качествена продукция. 

Поради стачките в Холивуд много от представителите на филмовата индустрия, включително и актьори, е възможно да не присъстват на фестивала. 

Победителят ще бъде излъчен на девети септември и отличен с наградата "Златен лъв". 

По публикацията работи: Мария Петрова-Гълъбова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЮНЕСКО: Венеция трябва да бъде в списъка с обекти, изложени на опасност

Венеция трябва да бъде добавена в списъка с обекти на световното наследство, изложени на опасност, обяви ЮНЕСКО. Италианският град рискува да му бъдат нанесени "необратими" щети заради прекомерния туризъм, презастрояването и повишаващото се..

публикувано на 01.08.23 в 07:36
Туристи на пл.

"Висока вода" във Венеция, площад "Сан Марко" се оказа под вода

През изминалата нощ във Венеция отново беше наблюдаван феноменът "висока вода". През лятото това се случва за трети път от XIX век досега. "Висока вода" през август във Венеция е изключителен феномен. Наблюдава се за трети път откакто през..

публикувано на 02.08.23 в 13:11

Българският павилион на биеналето във Венеция - успешен и ефектен

Българският павилион на Венецианско архитектурно биенале 2023 е класиран в Топ 10 на най-впечатляващите експозиции на световния форум . Селекцията е изготвена от Artribune - най-голямата и популярна медийна платформа за култура и съвременно изкуство..

публикувано на 01.06.23 в 15:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри...

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола -..

публикувано на 21.07.24 в 04:38
Концерт от „Дни на класиката“ в Балчик през 2023 г.

"Дни на класиката" в Балчик ще се проведат за 15-и път

Петнадесетото издание на музикалния фестивал "Дни на класиката" започва на 20 юли, събота , в Балчик.  Тази година в центъра на вниманието е клавирната музика, защото Община Балчик се сдоби с два нови рояла . Средствата за тях бяха събирани в..

публикувано на 18.07.24 в 17:04
 Проф. Ваня Добрева

Ваня Добрева: Когато човек се докосне до света на Александър Божинов, разбира, че животът е усмивка

Темата за историята като шарж, през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Александър Божинов представяме в "Нощен хоризонт" с проф. Ваня Добрева . С нея говорим за човека, който положи основите на политическата карикатура..

публикувано на 16.07.24 в 12:17

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова..

публикувано на 14.07.24 в 08:46