Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортните училища в България откриха учебната година

Снимка: БТА

Спортните училища в България откриха новата 2023/2024 учебна година.


Заместник-министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева присъства на откриването  в спортно училище „Васил Левски“ – Пловдив. Над 700 ученици ще се обучават в 16 вида спорт през новата учебна 2023/2024 г.

„Радостна съм, че съм сред Вас в днешния ден. Много именити български спортисти, прославили страната ни, са възпитаници на Вашето училище. От тях може да научите много, както и от Вашите учители и треньори, които много уважавам. Вярвам, че сред Вас са бъдещите шампиони на България. Родният спорт има нужда от всички Вас. Пожелавам Ви успешна година“, каза зам.-министър Дашева в приветствието си.


Заместник-кметътът на район „Подуяне“ Петър Митов бе сред гостите на тържеството в спортното 166 СУ „Васил Левски“ в квартал “Сухата река“ в столицата. Сред цветя и празнично настроение, той да връчи грамоти за високи спортни постижения на световните и европейски шампионки в отборното подреждане от първенствата по художествена гимнастика във Валенсия и в Баку Стилияна Николова, Ева Брезалиева, Ева Емилова и Габриела Пеева, както и на европейските вицешампиони по волейбол за младежи.


Старозагорското спортно училище "Тодор Каблешков" тържествено отбеляза 50 години от своето създаване и откри новата учебна 2023/2024 година. По повод юбилея малко преди да удари първият учебен звънец в небето полетяха 50 гълъба. По традиция празникът започна с вдигане на Националното знаме на Република България,

„На първо място желая на всички да бъдете здрави, защото когато човек е здрав, той може да постигне всичко. Искам да ви пожелая и да бъдете дисциплинирани, да работите за мечтите си и успехите, изградете се като утвърдени имена в спорта, както в града, така и в страната. Това, за което знам, че е важно за вас е ремонтът на сградата на училището и заявявам, че в най-краткосрочен план той ще се случи, за да учите и да се развивате в по-добри условия. Нека с общи усилия да направим така, че градът ни да има все повече спортни успехи“, поздрави учители, ученици и родители по време на церемонията кметът Живко Тодоров.


Спортно училище "Георги Бенковски" в Плевен се похвали с успешно реализиран прием на ученици в десет вида спорт. Новоприетите са 85, а общо учениците от пети до 12 клас са 450, разпределени в 20 паралелки, каза за БТА Алексей Крумов, заместник-директор по спортна дейност в училището. Сред гостите на откриването на учебната година бяха Стойне Китанов, главен експерт в Министерството на младежта и спорта, заместник-кметът на Община Плевен Стефан Милев, подполк. Николай Николов от Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) "Георги Бенковски", Денислава Ангелова, председател на фондация "Докосни дъгата", подполк. о.з. инж. Радослав Георгиев, председател на Сдружение "Артилерия – ген. Владимир Вазов" и бивши възпитаници на училището, които вече са курсанти във ВВВУ "Георги Бенковски".


С аплодисменти за участниците в балкански, европейски, световни първенства и международни турнири днес в спортното училище „Свети Климент Охридски” - Враца бе дадено началото на новата учебна година. В учебното заведение се обучават 183 ученици, от които 18 са петокласниците. Те ще учат и ще тренират борба, лека атлетика, волейбол, плуване и футбол. Най-малките бяха въведени в класната стая от най-големите – дванадесетокласниците. 

Поздравителен адрес от името на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев поднесе младши експертът Мария Георгиева. В обръщението бе посочено, че ролята на спортните училища е изключително важна за цялото общество, защото именно в тях се обучават и подготвят бъдещите шампиони на България.


С издигане на българското знаме, под звуците на националния химн започна тържествената церемония за откриване на новата учебна година в Спортно училище „Димитър Рохов“ в Сливен. Ученици, треньори, учители и родители се стекоха в двора на училището за първия учебен ден.  Гост на церемонията бе кметът Стефан Радев, който поздрави присъстващите, като им пожела здрава и ползотворна учебна година.Най-добри пожелания към всички отправиха и специалните гости на събитието Станка Златева - носител на два сребърни олимпийски медала, петкратна световна и шесткратна европейска шампионка и Енчо Керязов - световноизвестен цирков акробат с множество отличия, еквилибрист и зам.кмет на община Ямбол. Те отчетоха значимата роля на Община Сливен, която през последните години осигурява подходящи и комфортни условия за спорт и тренировки на състезателите.

По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тея Николова е 5-та във финала на 50 метра бруст

Тея Николова завърши на пето място на финала на 50 метра бруст на европейското първенство по плувни спортове в Белград. Нашата представителка регистрира време от 30.97 секунди, което я остави на 0.07 от бронзовия медал. Шампионка е полякинята Доминика Щандера с 30.55, а след нея на подиума се наредиха финландката Веера Кивиринта с 30.65 и шведката..

публикувано на 23.06.24 в 20:10
Елвира Краснобаева.

Без медали за българските грации в Милано

Елвира Краснобаева завърши на пето място, а Ева Брезалиева е шеста на финала на обръч на последната за сезона Световната купа по художествена гимнастика в Милано (Италия), съобщи БТА. И двете българки допуснаха грешки в композициите си. С резултат от 33.350 точки (17.900 трудност; 8.000 артистичност; 7.450 изпълнение), Краснобаева се класира на пета..

публикувано на 23.06.24 в 19:10

Яник Синер спечели турнира в Хале

Яник Синер триумфира на турнира по тенис на трева в Хале (Германия) с награден фонд от 2 255 655 евро. На финала лидерът в световната ранглиста се наложи трудно със 7:6 (8), 7:6 (2) срещу Хуберт Хуркач. Това е първа титла на тревни кортове за Синер, който стана общо осмият тенисист в историята, спечелил първия си турнир, веднага след като се е изкачил..

публикувано на 23.06.24 в 17:45

България отбеляза Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец

В чест на Олимпийския ден, Деня на българския олимпиец и Париж’2024, тазгодишната щафета със символичния олимпийски огън финишира днес в столицата пред Национална спортна академия „Васил Левски“. Факелът бе носен и ескортиран от деца от олимпийски клубове, а последният пост бе за доайена в предаването на щафетата Теофил Николов, който е първият..

публикувано на 23.06.24 в 15:52

ЦСКА София замина за Банско без Амос Юга

Старши треньорът на ЦСКА София Томислав Стипич определи група от 26 футболисти за предстоящия лагер в град Банско. Представителният отбор на "червените" ще пребивава в българския курорт до 6 юли (събота). Всички играчи на отпътуваха днес в 11:00 часа за старта на подготовката, като единствено Амос Юга ще се присъедини към своите съотборници на 25 юни..

публикувано на 23.06.24 в 15:42
Александра Начева

Александра Начева със скъсани връзки и счупен глезен, оперираха я

Четвъртата в тройния скок от Европейското първенство по лека атлетика в Рим по-рано през месеца Александра Начева е била оперирана днес в “Пирогов”, след като се оказа, че е със скъсани връзки и счупен десен глезен, научи Sportal.bg от самата атлетка. 22-годишната пловдивчанка, която в Рим постави два лични рекорда (14.29 м в квалификациите и 14.35 м във..

публикувано на 23.06.24 в 15:12
Валентина Георгиева

Валентина Георгиева с пет медала на държавното първенство по спортна гимнастика в София

Валентина Георгиева от Левски-Спартак спечели общо четири титли и общо пет медала при жените на Държавното лично отборно първенство по спортна гимнастика в София. Възпитаничката на Филип Янев, която вчера стана първа в многобоя, на финалите на отделните уреди днес взе златните отличия на прескок с 13.625 точки, на греда с 12.833 точки и на земя с..

публикувано на 23.06.24 в 14:38