Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Има идея за електронно връчване на фишове"

Настимир Ананиев: Институциите са една част от проблема с нарушителите на пътя, другата е обществото

"Никога не е имало среща между Кирил Петков, Бойко Борисов и Алексей Петров, което беше внушено от много медии и говорители"

| Интервю
Настимир Ананиев
Снимка: Борислава Борисова
Институциите са една част от проблема с нарушителите на пътя, другата е обществото. Това заяви пред БНР Настимир Ананиев, депутат от ПП-ДБ и член на Комисията по транспорт в парламента. Той е сред участниците в проведената извънредна среща по проблемите на пътната безопасност. В нея се включиха представители на пряко ангажираните институции, прокуратурата, Националното сдружение на общините, Столичната община, депутати и родители на загинали в катастрофи деца. Повод за това стана убийството на 15-годишно момче на пешохдна пътека в София, причинено от пиян шофьор.

"Идеята беше да видим какво всъщност не работи. Искахме да чуем родителите на загинали деца, които са се сблъсквали със самата система и през делата, които водят, виждат къде държавата се е провалила. 

Премиерът лично се ангажира с проблема и даде знак, че е приоритет на правителството. Но ние, като общество, също трябва да се включим. Когато видим, че някой е пил, да му вземем ключа от колата и да го качим на такси. Много от хората подминават темата, защото не са се сблъсквали с нея. Тя обаче засяга цялото общество". 
Бързите кръвни тестове и бързото връчване на глоби и фишове са сред предложенията за улесняване на работата на институциите по проблема, отбеляза Ананиев. 

"Има идея за електронно връчване на фишове"

Хората очакват и бързо правораздаване, подчерта депутатът.

"В момента няма  достатъчно съдебните лекари и експретизите се бавят" 

Ананиев обясни също, че са внесени за обществено обсъждане 40-50 поправки в Закона за движение по пътищата

"Например за средната скорост. Става въпрос за спазване на ограниченията". 

Той смята, че би помогнало, ако се намали скоростта в населените места.

Настимир Ананиев коментира и твърденията за ролята на Алексей Петров около съставянето на кабинета. 

"Никога не е имало среща между Кирил Петков, Бойко Борисов и Алексей Петров, което беше внушено от много медии и говорители. Трябва да се фокусираме върху важните неща, а не да отделяме толкова време на пропаганда". 

Цялото интервю на Илия Вълков с Настимир Ананиев може да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни изследвания на пушачи в София, Благоевград, Пловдив и Плевен

Безплатни изследвания на дишането при пушачи ще се проведат през месец май в София, Пловдив, Плевен и Благоевград в рамките на кампанията „За живот без тютюнев дим“. Инициативата е на Асоциацията за профилактика на белодробните заболявания и Института за здравно образование и е посветена на Световния ден без тютюнев дим - 31 май.  Прегледите ще се..

публикувано на 06.05.24 в 22:46

Песнопения на патриарх Неофит звучат в храма на Граничкия манастир за Възкресение Христово

Песнопения на починалия патриарх Неофит звучат в храма на Граничкия манастир "Св. Лука" за Възкресението Христово. Така ще е и в през следващите дни. В центъра на храма е портретът на Негово светейшество с траурна лента в горния десен ъгъл.  Игуменията на Граничкия девически манастир сестра Фотиния каза, че притежава диск с песнопенията с..

публикувано на 06.05.24 в 20:34
Лидерът на

"Хамас" обяви, че приема условията за прекратяване на огъня в Газа, предложени от Египет и Катар

Палестинската групировка "Хамас" обяви, че е приела предложението на посредниците от Египет и Катар за условията за прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде Ройтерс. В съобщението на "Хамас" се отбелязва, че лидерът й в изгнание Исмаил Хания е уведомил лично катарския премиер и директора на египетското разузнаване, че е готов за замлъкване на..

публикувано на 06.05.24 в 20:09

Божури и диви лалета привличат туристи в Кюстендилско

Редки растения  - божури, които сега цъфтят, както и диви лалета, привличат много туристи и природолюбители в празничните дни в Кюстендилско. Срещат се в местността Черна нива ( между Кюстендил и Дупница), на връх Виден (1480 м.) в Конявския Балкан, както и в местността Голо бърдо, Пернишко. Цяла долина е с божури в Черна нива, към пътя Кюстендил -..

публикувано на 06.05.24 в 20:06

Почетоха паметта на участници в Първата световна война пред мемориала "Военно гробище" в Силистра

Представители на местна и държавна власт, граждани и потомци на участници в Първата световна война отдадоха почит днес, поднасяйки венци и цветя пред мемориала "Военно гробище" в Силистра. То е третото запазено у нас от времето на Първата световна война, след тези в тутраканското село Шуменци и в Добрич. Статут на военно гробище обаче то..

публикувано на 06.05.24 в 19:46
Ва българското военно гробище край Ново село в Северна Македония, архив, май 2о23 г.

Отбелязаха Деня на храбростта на българското военно гробище в Ново село, Северна Македония

Българска делегация отбеляза днес Деня на храбростта на едно от малкото запазени български военни гробища в Република Северна Македония - в Ново село. Церемонията е започнала с химните на двете страни, информира БТА. Там са били посланикът ни Скопие Ангел Ангелов,  началникът на Дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотично..

публикувано на 06.05.24 в 19:35

ГЕРБ-СДС иска да се пребори за два мандата в Монтана на вота през юни

Лидерът на СДС Румен Христов е водач на листата ГЕРБ-СДС за народни представители в Монтана, където политическата сила ще се бори да вземе 2 мандата.  Коалиция ГЕРБ-СДС подаде документи за регистрация на листата за народни представители от Монтана. След 9 мандата депутат от ГЕРБ Ирена Димова не е в листата и остава областен координатор: "Аз съм се..

публикувано на 06.05.24 в 19:25