Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Местният вот няма да влоши коалицията на правителствено ниво"

Даниел Стефанов: Възможно е да има поредица от обжалвания на местните избори

| Интервю
Снимка: Иван Русланов, БНР
"Изборите ще бъдат доста сложни. Очаквам повече допуснати грешики, които да доведат до атакуване на резултатите в съда. Страхувам се, че може да влезем в един цикъл на обжалване в големи населени места". Такава прогноза направи пред БНР  Даниел Стефанов, политолог и изборен експерт.

"Местните избори в България са най-сложните. За първи път ще има машини и двоен метод за гласуване, което прави организацията още по-сложна. Тази сложност вероятно ще възпре доста хора, които традиционно участват в СИК, да го направят отново". 

Най-големият проблем обаче е, че изборната администрация в лицето на ЦИК започва много късно да подготвя изборния процес, отбеляза експертът. 

Не се прави анализ, който да стъпва на данни от предишни избори, посочи още той. 

На тези избори софтуерът на машините е 6-7 пъти по-сложен, отколкото на другите, поясни Стефанов.  

"Когато застанем пред машината за гласуване ще имаме 6 или 7 опции. Говоря общо за цялата страна. На някои места се гласува за кмет, за общински съвет, за районен кмет, за кмет на община. Всички опции трябва да са налични. 

Трябва да се изработят различни софтуери за отделните градове. Времето е важно. Те трябва да се тестват от двете агениции, записани в Изборния кодекс".
Той коментира и изказването на зам.-председателя на ЦИК Росица Матева, че вече са водени разговори с английската компания "Смарт матик", а на срещата е присъствал британският посланик, което предизвика негативни реакции от страна на някои политически сили.

"Британският посланик не за първи път се намесва. Пред година или две конфликтът между  ЦИК и "Сиела норма"-представителят за България на "Смарт матик", беше толкова остър, че трябваше да се намери някой, който да посредничи"

Ние се вглеждаме в техническата част на гласуването, но по-важният аспект е спечелването на доверието на избирателите и на политическите партии, отбеляза политологът. 

"Самото въвеждане на машинното гласуване не създаде доверие в този кръг от заинтересовани лица. Сега обаче не се изполва вътрешната памет на машините, а  те просто печатат хартиени бюлетини, които се броят на ръка. Това е абсурдна ситуация - не се използва тяхната функционалност по политически причини". 

Стефанов анализира възможностите за професионализиране на изборната администрация. 

"На първо ниво - в лицето на ЦИК, българската избирателна администрация е професионализирана. В момента СИК и РИК се формират на партиен принцип, за да гарантира честността на избора. В годините усложнихме изборния процес. Това вдига нивото на очаквания към хората. Вече има резон да се мисли за промяна на принципа на формирането на тези комисии. Може да се мисли за смесен тип - хора от партиите, но да се добавят и такива от държавната и общинската администрация. А на някои места по света представитите на политическите сили са само наблюдатели". 

Опитът показва, че отварянето на Изборния кодекс за една малка промяна води до още 15 други предложения, напомни политологът. 

"Не съм сигурен, че парлементът може толкова дисциплинирано да разгледа някои искания от страна на ЦИК" 

Местните избори няма да влошат коалицията на правителствено ниво, смята той.

"На местно ниво няма сериозни политически принципи. Има различни коалиции". 

Цялото интервю на Илия Вълков с Даниел Стефанов може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 година, стиховете му са превеждани на много езици . Марин Георгиев има много литературни приятелства и..

обновено на 20.07.24 в 09:50

Откриха най-старото папско седалище в Рим

В Рим бе направено ново и много значимо археологическо откритие – древен папски дворец, наречен "Патриаршията". Откритието е направено при дейности от реконструкцията на площад "Сан Джовани". На бял свят излязоха останките на "Патриаршията" -   първото и най-старо папско седалище в Рим. Наречено е Patriarchio от гръцки и означава..

публикувано на 19.07.24 в 21:40
Зеленски участва на заседание на новия британски кабинет на Стармър

Зеленски призова британския кабинет за разрешение Украйна да нанася удари по руски цели

В историческо обръщение към британския кабинет украинският президент Волидимир Зеленски призова Киър Стармър да демонстрира лидерство, разрешавайки на Киев да нанася удари по руски цели със западни оръжия, предаде агенция ДПА. Украинският президент стана първият лидер от 1997 г. насам, изказвал се на живо на заседание на правителството на..

публикувано на 19.07.24 в 21:23
Йоав Галант

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен с дрон в Тел Авив

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен, след като снощи голям дрон се взриви в жилищна сграда насред Тел Авив. При атака загина един човек, а други четирима бяха леко ранени. Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив Отговорност поеха от бунтовническа групировка хути, която контролира голяма част от Йемен и..

публикувано на 19.07.24 в 20:57

БНБ очаква българската икономика да нарасне с 2,1% през 2024 г.

Българската икономика се очаква да нарасне с 2,1% през 2024 г., като положителен принос за растежа ще окаже вътрешното търсене, докато нетният износ и изменението на запасите се   очаква да имат отрицателен принос.  Това се казва в оповестения днес юнски доклад на БНБ "Макроикономическа прогноза". Вътрешното търсене се предвижда да бъде..

публикувано на 19.07.24 в 20:34
Европейски парлемент

Ясни са комисиите в ЕП с участие на българските евродепутати

Евродепутатът от "Обнови Европа" и член на "Продължаваме промяната" Христо Петров ще бъде член на комисията по култура и образование в новия Европейски парламент, стана ясно от обявеното днес разпределение на парламентарните комисии. Петров е и заместващ член на комисията по заетост и социални въпроси. Най-много редовни членове от..

публикувано на 19.07.24 в 20:13
Джо Байдън

Байдън осъди руската присъда от 16 години затвор за Гершкович

Президентът на Съединените щати Джо Байдън осъди присъдата от 16 години затвор, дадена на репортера на "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович, подчертавайки, че той "не е извършил престъпление", предаде Ройтерс. Байдън посочи, че неговата професия и американското му гражданство са това, което го е направило мишена за Москва. Евън Гершкович..

публикувано на 19.07.24 в 19:35