Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметникът на Съветската армия трябва да е символ на счупване на черепа на германския нацизъм

Проф. Андрей Пантев: Идеята 3 март да не е национален празник е глупава

Днес ни разединява това, че вечно гледаме навън за подкрепа, смята историкът

Проф. Андрей Пантев
Снимка: БГНЕС

"Съединението на Княжество България с Източна Румелия е звездният час на България, когато преодоляхме тази пренебрежителна позиция на останалия свят, че нашата история поне в модерния свят се прави от другите, показахме храброст на бойното поле, мъдрост на дипломатическа маса и умереност, когото ставаше дума да бъдем част от Европа, без непременно да искаме контрибуции от победената Сърбия", каза пред "Нощен Хоризонт" проф. Андрей Пантев.

"Ние празнуваме една дързост, едно пренебрежение към европейските предписания да бъдем треторазредна държава и в това отношение можем да кажем, че това е българската идея да правим сами собствената си история, към която не бяха толкова съпричастни и останалите балански народи и държави, допълни още историкът.

По думите му днес ни обединява чувството за роден дом и спомени в родината, а ни разединява това, че вечно гледаме навън за подкрепа.

"Много по-добре е да носим сами срама, позора или славата, отколкото да го обясняваме с външна намеса, каза проф. Пантев.

Според проф. Пантев за идеята не 3 март, а 24 май да е национален празник заяви:

"24 май е космополитен празник, защото езикът, който тръгва от българските земи, стига до Тихия океан. Кирил и Методий не са българи - ние не можем да присвоим това велико културно-историческо книжовно начинание.

Но, че България даде на света една азбука, една литература, която после се връщаше, нерядко ще намерите манастир, в който да се не връщат книги от Украйна, от Русия и това е величието на това начинание.

Ние сме дали нещо на света, както казва поетът, но в същото време се изявили воля да приемем всякаква друга писменост, култура и самоличност.

Идеята трети март да не е национален празник е глупава. Всяка модерна държава в съвременния свят, особено в европейския празнува не античните си граници, герои и постижения, а празнува началото на своето съществуване като модерна държава.

Италия, Испания, във Франция има ден на Бастилията...

Ние трябва да признаем трети март като онзи взрив в балканската и дори европейската историческа вселена, на който се появи на-сетне мечтаната от книжовници, герои, четници, опълченци идея, че ще има държава България.

Може би не е тая, за която са мечтали, тази за които са загинали, но се появява изконната мечта - идеята за възкръсването на нашето Средновековно великолепие, изтъкна проф. Пантев.

По другата актуална тема за преместването на Паметника на Съветската армия, проф. Пантев заяви:

"Следа като има толкова причини за раздори този паметник, според мен, трябва да бъде символ на счупване на черепа на германския нацизъм.

Той не е победа на съветското влияние в България, Румъния, Унгария, Албания...Той е, както аз го разбирам, възвишава идеята за срутването на нацизма, посочи историкът.

"Много паметници, които почитат хората по света след тях настъпват мрачни времена...

Южноамериканският великан Симон Боливар казва: "Много тирани ще поникант от гроба ми, но че се създават независими държави - Мексико, Боливия, Перу, това е непоклатим факт. И това е индикацията за историческа значимост. Тогава, когато не можеш да промениш нещо, значи то има историческо значение, каза за "Нощен Хоризонт" проф. Андрей Пантев.


Още по темата в звуковия файл.



По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18

"Лято в музея" започва във Враца

Какви настолни игри са играли древните римляни и какво освен забавление и приятни емоции в свободното време са им носели те? Отговори на тези и други въпроси ще бъдат дадени в музея във Враца в идния вторник. Тогава от 10:30 часа ще се проведе поредното занимание от инициативата за деца и младежи "Лято в музея". За идеята на тази..

публикувано на 21.07.24 в 06:54