Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лабан Кобленц: Човечеството е поело по пътя от хомо сапиенс да се превърне в андроид

| Анализ
Снимка: Pixabay

Бизнесът вече гледа към използването на изкуствен интелект. ИИ ще бъде търсен във всяка индустрия. Как големи технологични компании се възползват от това?

"Смятам, че сме на прага на редица технологични пробиви, които според мен ще повишат възможностите на всички компании да предоставят по-отговорни иновации. Най-важните, които ще станат реалност в следващите години, са квантовите изчисления, общият изкуствен интелект, хипер автоматизацията", казва Алберто Прадо - ръководител на отдела за цифрови технологии и партньорства в компания, която е собственост на много популярни козметични и домакински марки.

"Използването на квантовата механика за увеличаване на нашата изчислителна мощ е едно от най-вълнуващите неща, които ни предстоят. Това ще позволи на екипите за научноизследователска и развойна дейност да се справят с по-големи и по-сложни проблеми в науката, които няма да замените, а по-скоро ще подобрите. В хибридни архитектури квантовите изчисления ще вършат тежката работа при решаването на проблеми с масиви от данни и след това да комбинирате с високопроизводителни изчисления за отговори, които изискват високо ниво на прецизност. Общият изкуствен интелект, който можете да приложите за решаване на проблеми в много различни области, е втората важна иновация. Общия изкуствен интелект можем да обучаваме отново и отново, без никакви режийни разходи. Той ще проектира големи молекули за повърхностно активно вещество и полимери, които имаме в нашия продукт. Третата иновация е хипер автоматизацията. Всичко, което може да бъде автоматизирано в един бизнес, ще бъде автоматизирано. Автоматизацията ще се намира на пресечната точка между физическия и цифровия свят. Това ще бъдат коботи, захранвани от изкуствен интелект. Така те ще могат да се конфигурират самостоятелно, да изпълняват физически процес с възможно най-високото ниво на прецизност, скорост и гъвкавост. В нашите лаборатории вече имаме коботи, които правят правилните експерименти, които генерират данни и захранват нашите модели."

Алберто Прадо допълва, че всичко това ще бъде поддържано и от т.нар. индустриална метавселена, която ще подобри и бизнес операциите и връзките с клиентите. Той чертае почти възможен сценарий как обикновен продукт като сапуна например, може да бъде произведен за точно определен клиент.
"И това е само пример. Това не е реалност. Не съществува, но може да съществува някъде в бъдещето. Започваме с доверието, което имате в технологиите, доверието в дадена марка. Въз основа на това доверие може да пожелаете да ни предоставите достъп до вашите микробиомни данни, данни за храненето, дейности, може би ДНК данни. Ние ще вземем тези силно персонализирани и задълбочени данни и ще приложим всички кодифицирани научни алгоритми и ще изпълним стотици хиляди симулации, използвайки всички технологии, за да създадем специализиран сапун. Данните за производството му ще бъдат изпратени до една от фабриките ни. И вашият сапун ще бъде създаден. Доказателство за това, че всичко е екологично, ще можете да видите чрез сертификат с активиран блокчейн, на който можете да се доверите. Дрон ще достави сапуна ви. След години може да успеете да ни срещнете в цифровата метавселена. А с ваше разрешение може да искаме или може да сме в състояние да съхраняваме всички тези данни във вашите цифрови близнаци, така че да можем да изградим по-смислена връзка занапред." 

Lee Trink еедин от създателите на популярна американска платформа, която организира мултиплейър конкурси за видеоигри, събира професионални геймъри и отбори. Твърди, че прилагането на изкуствения интелект в игрите е в самото си начало.  

"Мисля, че сме в самото начало. Има вече създатели, които започват да се занимават с него. Започваме и ние да се занимаваме с него. Мисля, че сме в ранните дни, що се отнася до това как изкуственият интелект се прилага. Част от него се използва в креативна насока. Друга част се прилага в грубата работа. Това е нещо като създаването на "палчето". Създаването и използването му има наистина сериозно въздействие върху въвличането в гледането на съдържание. И това е нещото, за което създателите на игри използват изкуствения интелект. Писането на част от идеите е друг начин, по който се използва изкуствения интелект. Анимацията. Тя е нещо, което в исторически план, знаете, е скъпо и става по-евтино чрез изкуствения интелект. И по-лесно за използване. Можете да използвате изкуствения интелект за редактиране, със сигурност за анализ на данни и т.н. В основата си изкуственият интелект не измества същността на създателя, на автора. Вярвам, че в процеса на създаване авторът трябва да е водещ за съдържанието. Но мисля, че изкуственият интелект предоставя инструменти, за да даде възможност на един създател наистина да мащабира силата, обема на това, което създава."  

Какво общество обаче се задава с използването на изкуствения интелект? Този въпрос повдига Лабан Кобленц, който е ръководител на комуникациите ворганизацията ITER, изграждаща големия реактор за ядрен синтез във Франция. Кобленц вярва, че човечеството вече е поело по пътя от хомо сапиенс да се превърне в… андроид.

"Хората са наполовина еволюирали, те са на половината път от трансформацията на нашия вид. Далеч от хомо сапиенс. Колко от вас постоянно си държат телефоните? Вече всички сме андроиди. Вече всички зависим от телефоните си за неща, за които не сме зависели преди, много, много отдавна. Какво значи това? Никога не е имало вид като сегашния човек. Ако погледнете трите стадия на едно животно - ларва, какавида и възрастен, "какавидата", тийнейджърите, са много по-добри с технологиите от възрастните. А ларвата е много по-добра от "какавидата". Това е странно. И единственото нещо, което пречи на децата да бъдат по-добри с изкуствения интелект, е липсата на гласовото приложение. Децата, преди да се научат да изпращат текстови съобщения, гарантирам, ще се справят по-добре с изкуствения интелект, отколкото тийнейджърите. Тази гъвкавост на младите умове, които не са обременени от зрелостта и съветването, неизбежно ни води до епидемия на тревожност. Ако искате да е по-лошо от това, това е опиоидна епидемия. И как да се отнасяме към това? Ние казваме -  о, имаме война с наркотиците. Безпокойството също води до тероризъм в разединените общества. Значи война срещу тероризма. Ето как решаваме проблемите си. Може би справедливо война срещу бедността. Може би трябва да водим война срещу войната. И до какво води това? По принцип кратък период на задържане на вниманието. Виждате толкова много различни неща, за които да говорите, толкова много неща, с които да си взаимодействате, че става много трудно. Започвате да слагате нещата в кутии. Мъжете са от Марс, жените са от Венера. В зависимост от това каква дисциплина ще кажете, може би изкуството трябва да движи научния разказ. Или може би науката е тази, която движи изкуството. И може би ще стигнете до точка, къде това развитие преминава от технологията, която е положителна, до технологията, която е зла. Добре дошли в Апокалипсиса!"  

Лабан Кобленц обаче остава оптимист, че негативите няма да са така големи, само ако се научим да виждаме различията един в друг и как да разбираме човешкия разказ. Като пример той дава сътрудничеството между държави като Китай и Русия в създаването на големия реактор за ядрен синтез във Франция. "Индийски заварчици са ръководители на германски по френските ядрени регулации на международен обект. И това им позволява да поставят 30-метров компонент на място, което позволява само три милиметра отклонение“, отбелязва Кобленц.  

"Трябва да използваме епохата на информацията, за да ни помогне да станем по-добри. Епохата на информацията  се превърна в епоха на информационно претоварване. И това ни отвежда до възхода на изкуствения интелект. Изкуственият интелект е страхотен, но той прави нещо, за което никой не говори. Има тенденция да засилва вашето собствено мнение. Защото като индивид вие се предлагате като продукт на пазара и хората гледат какво е вашето истинско цифрово аз. Всички имаме по едно цифрово аз. Аз се казвам Лабан Кобленц, но след това мога да разгледам куп други неща. Аз съм застъпник за високи технологии. Аз съм баща. Аз съм потребител. Аз съм възрастен бял човек, пол, възраст и т.н. Ботовете знаят това. Ботовете ще ви категоризират. И то само заради това, че трябва да бъдете маркетирани. И от друга страна проектът ИТЕР. Индустрията покрай него процъфтява. Работи така, както би трябвало да работи едно частно публично партньорство. Вече има повече от 90 други проекта за ядрен синтез, около 40 от тях са в частния сектор. Преди 10 години имаше може би 5. Има много допълнителни бизнес начинания за медицината, за промишлеността, в други форми на енергия и т.н. Стои с много фундаментална наука, която влияе върху всичко останало. Това според мен е как се опитваме да вземем даден проблем, да го поставим в контекста на сложна обществена ситуация и да оставим по-добро наследство за бъдещите поколения."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Авиобаза Граф Игнатиево

Откриват нова писта на авиобаза "Граф Игнатиево"

С церемония военната авиобаза до Граф Игнатиево ще открие новата писта. Ремонтът беше нужен заради очакваните догодина нови изтребители Ф-16. Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще връчи Акт 16 на командира на авиобазата бригаден генерал Николай Русев.   На новата писта освен изтребителите Ф-16, вече ще може да кацат и едни от..

публикувано на 15.07.24 в 07:30

Байдън призова американците да охладят страстите след опита за покушение на Тръмп

В обръщение от Овалния кабинет американският президент Джо Байдън осъди опита за убийство на бившия президент Доналд Тръмп, който днес се очаква официално да бъде обявен официално за кандидат на републиканците за президентската надпревара наесен. В продължилото 6 минути изявление Джо Байдън призова американците да "намалят температурата" на..

публикувано на 15.07.24 в 07:26

Отново оранжев код за жеги в цялата страна, рискът от пожари остава висок

Оранжев код за опасни горещини е в сила за пореден ден в цялата страната с температури над 40 градуса на места. За почти цяла България е обявен червен код за опасност от пожари - най-високата степен заради възможни бързо разпространяващи се и трудни за овладяване пожари. Оранжев е индексът единствено в по-високите части на планините...

публикувано на 15.07.24 в 07:18

В очакване на втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 07:13
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент Доналд Тръмп по време на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания.  ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в това находище се равняват на производството на страната за три години.  Агенция "Блумбърг"..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния прелез,..

публикувано на 14.07.24 в 20:22