Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Част от мерките, които трябва да се вземат, за да не се повтори това бедствие, са свързани с възстановяване на естествените корита на реките, дори ако трябва да се разрушават определени обекти"

Борислав Сандов: Има поредица от грешки в район с висок риск от наводнения

"Важно е да имаме правилни действия преди да настъпи събитието, свързани с ранното предупреждение"

| Интервю
Борислав Сандов
Снимка: Ани Петрова
Има поредица от грешки, които са допуснати в район, за който е установено, че е с висок риск от наводнения. Такава констатация направи пред БНР Борислав Сандов, бивш министър на околната среда и водите и бивш вицепремиер, след бедствието, сполетяло южното ни Черноморие.
 

"От една страна имаме екстремна проява на климата, дължаща се на климатичните промени, но от другата са човешки грешки, свързани с действие или бездействие. Бездействие от страна на контролни институции, които не са констатирали определени пропуски и неправилни действия по работата на терен, устройството на територията и политиките, свързани с горското стопанство и с управлението на речните корита, както и с несъобразяване с мерките, заложени в Плана за управление на рискове от наводнения". 

Вероятно след няколко дни ще забравим за наводненията -  до следващия път, когато ни се случат, смята Борислав Сандов. 

"Имаше наводнения в карловските села преди година, но нещата не са се променили много. Ние не се учим от грешките си. Сега ще се създаде една комисия, в която ще участват представители на институции, които трябва да накажат себе си, ако стигнат до правилните изводи. Вероятно ще станем свидетели на изводи, според които единствено високите валежи са виновни за бедствието".

Виждаме обаче, че няма достатъчно място за реката да се разлее в природни територии, а не във вече урбанизирани части, констатира той в предаването "Хоризонт за вас". 

"Има запушени дерета и усвоени сухи корита, които биха поели част от водата". 

Вярвам, че ще бъде установено какви проверки са правили Басейнова дирекция, Регионалната инспекция по околна среда и Държавният строителен контрол, посочи бившият министър. 

"В този случай вероятно са минавали само с предписанияКогато отговорността не се носи персонално от някого, а от някаква институция или местна власт, тези проверки често завършват с някакви санкции, но те са много малки". 

Ключов момент е изпълнението на мерките, заложени в Плана за за управление на рискове от наводнения, въпреки че там също има дефицити, обясни той.

"Трябва да мислим повече за базирани на природата решения. Ако отнемаме естествените меандри и разливни тераси и ги засипваме, то ние отнемаме от естетвения начин, по който природата управлява тези процеси. Част от мерките, които трябва да се вземат, за да не се повтори това бедствие, са свързани с възстановяване на естествените корита на реките, дори ако трябва да се разрушават определени обекти. Горската политика за сеч в части, които са по-уязвими, би трябвало да бъде по-различна от националната".

Важно е да имаме и правилни действия преди да настъпи събитието, свързани с ранното предупреждение и формиране на щабове, отбеляза Сандов.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Борислав Сандов може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Отляво надясно - финансовият министър Кристиан Линднер, министърът на икономиката Роберт Хабек и канцлерът на Германия Олаф Шолц - Берлин, 5 декември 2023

Бюджетната криза в Германия се задълбочава

Бюджетната криза в Германия се задълбочава. Коалиционното правителство не се споразумя за новия бюджет и днес. Германското правителство от дни се опитва да намери решение за бюджета за 2024 г. Въпреки това не се очаква днес да бъде постигнато споразумение. Лидерът на Зелената партия Рикарда Ланг заяви обаче, че очаква решението да бъде взето "много,..

публикувано на 06.12.23 в 19:40

Заводът за третиране на отпадъците на София не работи ефективно, установи проверка на кмета

В Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО) има множество проблеми в цялата верига, каза кметът на София Васил Терзиев пред журналисти, след като провери работата на предприятието. Терзиев посочи, че ако този завод трябва да преработва 90% от всичко, което влиза, и трябва да се депонират 10%, в момента се депонират 90%, а 10% се..

обновено на 06.12.23 в 19:27
На заседанието на парламентарната Комисия по земеделието, храните и горите - 6 декември 2023 г.

Земеделската комисия подкрепи мотивите на президента, с които даде на КС законови промени за земите

Земеделската комисия в парламента прие становище в подкрепа на мотивите, с които президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради промени в Закона за опазване на земеделските земи. Промените дават възможност  върху обработваема земя да се изграждат фотоволтаици.  Президентът сезира КС за промени в Закона за земеделските земи През..

публикувано на 06.12.23 в 19:12
Проф. Радостина Александрова

Епидемия от морбили в Румъния. Има ли риск за България?

При поява на вируса на морбили у нас той може да се разпространи при струпване на деца, които не са ваксинирани. Това обясни за БНР вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова във връзка с обявената в Румъния епидемия от морбили. От началото на годината до момента в България няма регистриран случай на това..

публикувано на 06.12.23 в 19:04
Георги Ангелов

Георги Ангелов: В повечето европейски страни има спад в цените на имотите, а в България - продължаващ ръст

В повечето европейски страни има спад в цените на имотите, докато в България се наблюдава продължаващ ръст . Това обясни пред БНР  Георги Ангелов, старши икономист в  "Отворено общество“. "Обяснява се с факта, че у нас продължава бумът на ипотечното кредитиране ".  Добре ще е избегнем този цикъл на издуване на балон, а след това чистене на лоши..

публикувано на 06.12.23 в 19:45
С протеста си хората на изкуството и културата отправиха послание:

Хората на изкуството и културата протестираха. Чу ли ги някой?

Културни дейци от цялата страна излязоха на пореден протест срещу ниския бюджет за следващата година и с искане за справедливо заплащане в сектора. Хора на изкуството на протест пред Министерството на културата Стигна се и до напрежение с полицията пред сградата на Министерския съвет и до закани за ефективни стачни действия – културните..

публикувано на 06.12.23 в 18:48

Израел обяви, че е открил един от най-големите складове за оръжие на "Хамас"

Израелските военни засилиха наземната си операция срещу групировката "Хамас" на цялата територия на Ивицата Газа. Офанзивата напредва на фона на продължаващите предупреждения за критична хуманитарна ситуация в Ивицата Газа и растящ международен натиск върху Израел да пази живота на цивилното население. Израелската армия обяви, че е открила..

публикувано на 06.12.23 в 18:06