Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Божков обяви, че ще работи за промяна на България

Васил Божков при първмата си медийна изява след завръщането си в България - 0 септември 2023
Снимка: БГНЕС

В първата си медийна изява след като се завърна от Дубай, Васил Божков заяви, че вече няма да се занимава с бизнес, а с политика. 

Освен, че е свидетелствал срещу Бойко Борисов,  Божков обяви и че ще работи за неговото отстраняване от политическия живот. 

В 25-минутната му прескофренция, от съображения за сигурност, Божков се включи чрез видеоконферентна връзка:

"Срещу мен беше организирана атака като военна операция, бяха унищожени всичките ми компании, заплашвани всички близки и познати, арестуваха ги".

Така описа случилото се с него след 29 януари 2020 година, когато от един от най-силните хора в държавата Васил Божков се оказа укриващ се в Дубай беглец от правосъдието.

Днес той не отговори директно на въпроса защо е решил да говори пред медиите, но политическата нишка в отговорите му доминираше.

Божков е в двойнствената роля на обвиняем по три дела и защитен свидетел по четвърто. Именно заради последното, че, по негови твърдения, е бил изнудван от експремиера Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов, той е защитен свидетел. Защото:

"Държавата се управлява от мафия. Начело на мафията е Бойко Борисов, а ние знаем как действа мафията. Който не им е удобен, се отстранява по един или друг начин.Така че моят живот и животът на моите близки е силно застрашен в момента".

На въпрос кой го заплашва отговори без да назове имена:

"Лъжесвидетели, тези, които управляват страната в сянка. Не се сеща от кого ли, и той е силно застрашен".

Божков отказа да коментира осемчасовите си показания срещу Борисов и Горанов, защото му било забранено:

"Това са хора, които за мен даже не съществуват ,макар че единственото вредно нещо за България е Борисов. Борисов трябва да бъде изваден от политическата сцена, за да има България някакво бъдеще". 

И така на направи преход към политическите си амбиции, на които, според него, домашният арест няма да попречи:

"В България има едно огромно мълчаливо мнозинство, 60%, които не излизат да гласуват. Борисов успя да им промие съзнанието, че нищо не зависи от тях, че всичко се решава някъде от чужбина. Други 4% гласуват "не подкрепям никого". ние ще се обърнем към тази група хора, ще ги убедим, че трябва да се събудят".

Амбицията си Божков нарече битка със статуквото:

"Което значи Бойко извън политиката, Делян Пеевски извън политиката и всички управляващи партии до 2020 г. ако може да останат извън политиката, ще бъде много добре за страната".

 Изненадващо Васил Божков си присвои импулса за продълижетелните антиправителствени протести през 2020 година:

"Дадох едно интервю, в което обясних, че държавата се управлява от хунта, че има мафия, след което започнаха да се обаждат и други хора, появиха се протести, Христо Иванов отиде да лежи в Расенец, президентът вдигна юмрука и т.н. Дотогава всички мълчаха и никой не смееше да гъкне против Борисов ихунтата".

Направи коментар и за настоящото управление, което и той нарече сглобка: 

"Навремето имаше БКП, имаше и Комсомол. "Продължаваме промяната" мога да ги отъждествя като комсомолската организация на ГЕРБ".  

И преведе на шахматен език състоянието на държавата, която се закани да променя:

"Черните останаха без царица, царят е в шах. Въпреки всичко ловко се измъква. Взима фигури от т. нар. Бели, които всъщност не са бели, приобщава ги и им дърпа конците в сянка. Партията трябва да приключи с пълна победа на белите".

А победата щяла да дойде след широко обединение от всички опозиционни сили, за да се превърне България в "нормално място за живеене". 

Божков отрече да се е върнал, защото Иван Гешев беше сменен  - тази смяна била загадка за него. Нямало връзка и с убийството на Алексей Петров, когото почти не познавал. 

Отказа подробности по действията си да бъде изваден от първото издание на списъка "Магнитски", но коментира присъствието си в него през руското нападение срещу Украйна:

"Все едно Русия нападна Украйна и Щатите да поставят под санкции Украйна. В моята ситуация е същото. Хунтата ме унищожи, нападна ме, ограби ме, рекетира ме и те ме поставиха под санкции мен". 

Божков добави само, че е предоставил на американските власти записи и документи, доказващи, че не е извършил това, заради което беше санкциониран по глобалния закон "Магнитски".
Васил Божков не е бил, нито в момента е “защитен свидетел”, коментираха за “Хоризонт” от прокуратурата по повод твърденията на бизнесмена. Предоставена му е охрана от Бюрото по защита, но терминът “защитен свидетел” има друг смисъл, уточняват от обвинението.


По публикацията работиха: Георги Даскалов, Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дим над Нумеа от пожарите, запалени от демонстранти, 14 май 2024 г.

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на метежите в Нова Каледония

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на пламъците на метежите във френската тихоокеанска територия Нова Каледония. Бунтове в Нова Каледония заради план за конституционна реформа Според надзорния орган на френското правителство за онлайн дезинформацията - "Виджиниум", азербайджански акаунти в социални медии разпространяват антифренска..

публикувано на 18.05.24 в 21:31

Руски съд запорира активи на "Дойче банк"

Руски съд разпореди да бъдат запорирани сметки, имущество и акции на "Дойче банк" в Русия в рамките на съдебно дело срещу германската банка, предаде Ройтерс, позовавайки се на съдебни документи. Банката, заедно с германската компания "Линде", е била един от кредиторите-гаранти по договор за изграждане на завод за преработка на природен газ в..

публикувано на 18.05.24 в 21:02

Доброволци почистиха около 20 километра по коритото на р. Драговищица

Десетки хора, организирани от сдружения "Балканка" и Община-Кюстендил, се включиха в почистването на около 20 километра по коритото на река Драговищица.  Реката извира в Сърбия и е в защитената зона "Натура-2000", а при почистването не може да се използва техника, казаха еколози.  Река Драговищица е в режим "Хвани и пусни" и подържа популацията..

публикувано на 18.05.24 в 20:57
Марчел Чолаку

Нощта на музеите в Румъния се превръща в нощ на протестите

Нощта на музеите се превръща в нощ на протестите в Румъния. Премиерът Марчел Чолаку предложи да бъде доброволец в един от музеите, чиито служители отказват да работят. Синдикалистите обявиха, че някои от основните музеи в Румъния няма да отворят в знак на протест срещу неравенството в заплащането в културната сфера. Премиерът Марчел Чолаку за..

публикувано на 18.05.24 в 20:26
Регионален музей Кюстендил

Всички музейни експозиции в Кюстендил са отворени за безплатно посещение до 21 ч.

Интересна нощ на музеите обещават организаторите за кюстендилци и гостите на града. Тя се прави за тринадесети път в града и ще продължи до полунощ. За любознателните през целия ден вървеше играта - викторина "Отключи историята на своя град“. Участниците трябваше да посетят различните музейни експозиции и да участват в отправеното им..

публикувано на 18.05.24 в 20:22

74 весели картини разсмяха габровци и гости на карнавала на хумора

74 весели картини разсмяха габровци и гостите на града по време на традиционния карнавал на хумора. Повече от 3 хиляди души се включиха в забавните епизоди на шествието, а поне десет пъти повече се веселиха отстрани. Карнавалното шествие в Габрово потегли, след като легендарният основател на селището Рачо Ковача удари с чука по наковалнята.  След него..

публикувано на 18.05.24 в 20:07

Кипър регистрира в ЕС местна розова вода като защитен продукт

Кипър ще регистрира в Европейския съюз местна розова вода като продукт със "защитено географско указание", съобщи министърът на земеделието и развитието на селските райони Мария Панайоту. Днес и утре в кипърската "розова долина" се провежда 16-ото издание на Фестивала на розата. Досието на "Розова вода от Агрос" – селото в планината Тродос,..

публикувано на 18.05.24 в 19:50