Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: На страната на решителните и предприемчивите

| Коментар

Един украински пропагандист каза тия дни, че Бог е на страната на тези, които умеят да вземат решения.

Това е, разбира се, ефектна фраза, като за консуматори на пропаганда но в нея има доза истина.

Аз впрочем подкрепям украинската пропаганда в битката на информационния фронт, която е не по-малко ожесточена от тази на бойното поле.

Не твърдя, че едната пропаганда казва истината, а другата лъже. Ясно ми е, че целта на всяка пропаганда не е някаква си непознаваема Истина, а победата на нашите срещу вашите. Накрая ще спечели не този, който е по-морален, а този, който е по-решителен, по-упорит, по-издръжлив, по-способен да убива.

Само че аз подкрепям украинските пропагандисти заради статута на Украйна на страна жертва. Знам, естествено, фалшивите контрааргументи за това, че Руската федерация ужким не била агресор и завоевател, а се бори за мир и се защитава от агресията на Колективния Запад, САЩ, НАТО и техните марионетки в Украйна. Но в това ще повярвам тогава, когато Колективният Запад нападне Руската федерация и когато Украйна прояви претенции към Белгород примерно.

Аз знам един певец, родом от руския град Белгород. Той казва, че за белгородчани навремето регионална столица и областен център бил украинският град Харков. Там ходели, когато искат да отидат в “големия град”. За някои си украински националисти Белгород може би е част от Харковщината. Сигурно има мераклии да го присъединят към територията на Украйна, луди хора има навсякъде. Но това не е държавна политика на Украйна. Въобще - в Украйна като във всяка държава има нацисти, фашисти, ксенофоби,  но това не е държавна политика - а същото не може да се каже за държавата агресор, която сега безчинства в Украйна, убива предимно рускоезичното население и унищожава рускоезичните градове.

Т.нар. денанацификация в Украйна засега се получава като дерусификация.

Бойните действия се водят най-вече в рускоезичните райони, чиито жители в голямата си част вече са или избягали, или избити.
Това са последиците от съдбоносно погрешното решение на Путин - Руската федерация тръгна да слага ред в Украйна, а не в собствените си граници.

***

Подобни поговорки за решителността и предприемчивостта има и в нашия фолклор - помогни си сам, да ти помогне и Господ.
Или - разчисти деретата, вместо да ги застрояваш. Май няма такава поговорка, но е време да възникне, за да не слагаме след дъжд качулка и след потоп превенция.

В съветската класика пък писателите Илф и Петров постановиха, че делото на давещите се остава в ръцете на самите давещи се.

Това е доста грубо отношение към жертвите на бедствия - захвърлени като речна костенурка в морето.

Такива са суровите закони на живота и ние ги спазваме, както спазваме въобще природните закони, без значение дали ни харесва или не.

А това че Бог помага на хората, които умеят да вземат решения - това е вярно, аз съм свидетел, когато съм ровил в страниците на Историята.

Една приятелка навремето имаше у тях един голям албум с материали за Сталин. Понякога ходех на гости да разглеждаме албума и да съзерцаваме многобройните картини, рисунки, снимки и архивни материали, свързани с красивия мустакат диктатор.

Има една стилистична особеност в изобразяването на тази историческа фигура - на всички картини, в които го има Сталин, той винаги говори нещо, а останалите персонажи го слушат съсредоточено.

Това е живописен канон на епохата - на картините Сталин говори и взема решения, другите слушат.
Има само едно изключение, когато Сталин слуша друг да говори - това е, когато на картината присъства и Ленин. Тогава виждаме, че когато Ленин говори, дори Сталин мълчи като някакъв бог пред силата на аргументите и фактите.

Ленин указва пътя и правилните решения дори на Сталин, всички го слушат и следват, а Народна република България беше осеяна с паметници на Ленин.

След 10 ноември 1989 започна стихиен Ленинопад - статуите му падаха една през друга като идоли, поразени от молитвата на светец.

От цялото това огромно наследство днес е останал само един Ленин в цял ръст - той се намира в русенското село Новград.

Всичките ръкотворни Ленини изчезнаха - къде тихомълком, къде с гръм и трясък - и нямаше такова напрежение, както сега с Паметника на Съветската армия. А сега историческият момент прави решението за преместване на паметника трудно и почти невъзможно. Обществото е настръхнало и разделено. Ловки шмекери лекомислено си играят с тези настроения и насъскват хората, гъделичкайки долните им инстинкти.

Аз лично много харесвам паметника като дело на човешките ръце и човешкия дух. Когато унищожим живота на Земята и след няколко века тук се завъртят някои извънземни, те ще хвърлят едно око на земната повърхност и ще кажат: тука няма джан-джун, всички са умрели. И ако Паметникът на Съветската армия е оцелял след Апокалипсиса, извънземните ще го разгледат и ще кажат: интересно!

Обаче ако извънземните имат някакви най-общи сведения за човешката история, те веднага ще разпознаят стила, направлението, епохата. Паметникът на Съветската армия е канонично и разпознаваемо произведение. Но неговото място не е в центъра на София, още повече, когато се използва за пропаганда и на сегашната война. И се слага знак на равенство между Съветската армия, борила се някога с фашизма в Европа, и сегашната руска армия, която има съвсем други задачи, които изпълнява под знамето на фалшивия антифашизъм.


*Коментарът изразява личното мнение на автора

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори ден протестна блокада на пътя Полски Тръмбеш - Свищов

Десетки жители на свищовското село Хаджидимитрово и днес блокираха за три часа пътя между Полски Тръмбеш и Свищов с настояване да имат вода. Водният режим за 500-е жители на Хаджидимитрово вече е целогодишен, въпреки изграденият за над един милион лева нов довеждащ водопровод, поясни Радослав Рачев от протестиращите:  "Хората..

публикувано на 04.08.24 в 13:59

ИПИ предлага да се повишат заплатите на медсестрите

Проблемът с недостига на медицински сестри у нас може да се реши по примера с работещите в средното образование – това се посочва в анализ на Института за пазарна икономика. Оттам припомнят, че след голямата учителска стачка през 2007 година бяха предприети редица мерки, като една от тях е вдигането на заплатите. Повишаването на възнагражденията в..

публикувано на 04.08.24 в 13:43

Ученически конкурс за рисунка на тема "Паметникът на Свободата"

Национален ученически конкурс за рисунка на тема "Паметникът на Свободата" е част от инициативите, посветени на 147-годишнината от епичните августовски боеве на Шипка и 90 години от освещаването на Паметника на Свободата на историческия връх. Конкурсът е отворен за ученици от цялата страна и всеки участник се включва в него с една рисунка..

публикувано на 04.08.24 в 13:29

Мъж е загинал при опит за бягство от ареста в Димитровград

32-годишен мъж е загинал при опит за бягство от ареста на Районното полицейско управление в Димитровград. Мъжът е паднал от 4-ия етаж. Той е бил задържан вчера за 24 часа, след като е заловен с петима нелегални имигранти в кола на автомагистрала "Марица". По случая е образувано следствено дело.

публикувано на 04.08.24 в 13:04

Финансовата помощ от общината в Ямбол ще бъде разпределена по равно между пострадалите в Крайново и Воден

Финансова помощ, отпусната от общината в Ямбол, ще бъде разпределена по равно между собствениците на опожарени имоти, които живеят постоянно в селата  Воден и Крайново. На последното си заседание съветниците, както и кметът на Ямбол, дариха месечните си възнаграждения в размер на 50 000 лева за засегнатите от пожарите в Боляровската община...

публикувано на 04.08.24 в 12:55

ИСС препоръчва спешен старт на икономическа процедура по ОП "Развитие на човешките ресурси"

От Икономическият и социален съвет препоръчват да се засили финансовата подкрепа за социалните предприятия, като спешно се стартира отлаганата на няколко пъти процедура по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", за "Насърчаване на социалната и  солидарна икономика". Съветът прие на последното си заседание становище за "Ускоряване..

публикувано на 04.08.24 в 12:07

Увеличава се броят на заразените с чума кози и овце в Гърция, над 14 000 са умъртвените животни

Броят на заразените с чума кози и овце в Гърция достигна 37. Над 14 хиляди животни са умъртвени, за да се спре пренасяне на заболяването. В двете ферми - в Драма и до Комотини, където бе установена заразата, днес бяха унищожени животни, съобщават санитарните власти. Районът до границата с България се счита за рисков поради положителни..

публикувано на 04.08.24 в 11:43