Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Пламен Ралчев: Възможно е да се случи противопоставяне между БРИКС и Г-20

| Интервю
Доц. Пламен Ралчев
Снимка: Стопкадър, Euronews BG
Войната в Украйна и съдаването на транспортен и енергиен коридор са сред водещите теми, които бяха обсъдени на срещата на най-богатите и влиятелни държави в света – Г-20. Форумът се провежда в Делхи, Индия. На него не присъстват президентите на Русия и Китай.

Срещата беше различна по няколко причини, обясни пред БНР доц. Пламен Ралчев, преподавател и ръководител на катедра „Междунородни отношения“ в УНСС.

"Това беше първото председателство на Индия. Тя успя да вкара в дневния ред и в мотото на самото председателство девиза „Една земя, едно семейство, едно бъдеще“. Това внесе източната философия в дневния ред на Г-20.

В срещата на Г-20 има много визионерство и благопожелателно мислене. Заключителният документ обхващо почти всичко. Има идеи за спиране на използаването на пластмасови изделия и такива, свързани с т.нар. умни градове, със засилването на връзката между здравеопазване и финасово развитие и на образованието и икономическото развитие. Международното донъчно облагане и равенството между половете са теми, които винаги присъстват в дневния ред на такива форуми". 

Г-20 има амбицията да поеме глобалното лидерство по отношение на световната икономика и глобалните проблеми. Но тук се намесват и политическите проблеми. Политиката продължава да се меси в икономиката, обясни той.

"Все пак е направен опит да се запази баланс и да не се блокира работата на Г-20 и приемането на финалната декларация от срещата.

Русия е заплашила, че ще блокира приемането на финалната декларация, ако бъде заклеймена за войната в Украйна. Това е декларация от около 30 страници. Съгласуването й е отнело 20 дни.

Украйна е недоволна , че отсъства ясен текст, който осъжда Русия. Има една препоръка до държавите да не прибягват до война и агресия с цел териториални придобвики. Но това е доста мъглява формулировка". 

Русия и Китай на фин дипломатически изик се дистанцираха от тази среща и не участваха на най-високо равнище, отбеляза още доц. Ралчев.

"Това е знак, че те ще са  предпазливи към всякакви опити да бъдат заобиколяни и изключвани".

Възможно е да се случи противопоставяне между БРИКС и Г-20, смята Пламен Ралчев.

"Г-20 показа, че ще се стреми към все по-голямо включване. Една от важните новини беше присъединяването на Африканския съюз, които включва 55 държави. БРИКС е алтерантивен форум, който е с по-силно изразен антизападен характер. Твърде вероятно е Русия и Китай да се опитат да го използват за сметка на Г-20, т.е. да приоритизират БРИКС за своите цели".

Цялото интервю на Илия Вълков с доц. Пламен Ралчев може да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Тъмен кислород" се произвежда в дълбините на океаните без участието на светлина

Учени обявиха, че са открили "тъмен кислород", който се произвежда в дълбините на океана от бучки метал на дъното и без използването на светлина. Около половината от кислорода, който дишаме, идва от океаните. Преди последното откритие обаче се смяташе, че той се произвежда от растения във водата, които фотосинтезират - процес, за който се изисква..

публикувано на 23.07.24 в 05:21

Камала Харис: Ще спечелим президентските избори в САЩ

Ще спечелим изборите, заяви Камала Харис в град Уилмигтън, щата Делауеър. Тя говори пред служители в седалището на предизборната кампания, които работеха за преизбирането на Джо Байдън като държавен глава, а сега ще работят за Харис. Вярваме в свободата, възможностите и правосъдието за всички, подчерта вицепрезидентът демократ и допълни, че ще възстанови..

публикувано на 23.07.24 в 05:12
Курортът Агия Напа в Кипър

Все повече хора в Кипър търсят помощ заради топлинен удар и топлинно изтощение

Продължаващата гореща вълна в Кипър усложнява здравната ситуация, като спешните отделения на болниците се пълнят с десетки хора, пострадали от жегата, алармираха здравните власти. Заради високите температури бе поставен рекорд с издадено двойно предупреждение за изключително високи температури за три поредни дни и нощи. 64-годишна жена почина от..

публикувано на 23.07.24 в 03:34

Ценно признание за Теодор Ушев от фестивал в Италия

В Багерия на остров Сицилия започна десетото издание на международния фестивал Animaphixs за авторско анимационно кино. Наградата за цялостно творчество получи българският Теодор Ушев. Фестивалът бе открит с киноконцерт на Джовани Солима - един от най-големите виртуози на виолончелото, който чрез музика барок, рок и метъл представи картини от..

публикувано на 23.07.24 в 01:38
Жозеп Борел

Неформалните съвети "Външни работи" и "Отбрана" на ЕС ще се проведат в Брюксел, а не в Будапеща

Предвидените в края на август неформални съвети "Външни работи" и "Отбрана" ще се проведат не в Будапеща, а в Брюксел. Решението бе взето и оповестено от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. То е израз на недоволството от совалките на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и Пекин, след като Унгария пое..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Алсу Курмашева

Съд в Русия изпрати в затвора за 6,5 години журналистка с руско и американско гражданство

Съдът в Русия изпрати в затвора за шести години и половина журналистка с двойно гражданство руско и американско, която работеше за радио "Свободна Европа". Алсу Курмашева беше призната за виновна, че е разпространявала фалшиви информация за руската армия. Делото беше гледано при закрити врата без възможности да се узнаят детайли около..

публикувано на 22.07.24 в 20:52
Камала Харис

Камала Харис: Наследството на Байдън е несравнимо в съвременната история

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали президента Джо Байдън за службата му на страната в първата си публична изява, откакто той внезапно се отказа от президентската надпревара и я подкрепи за свой наследник. В речта си тя само говори за неговите заслуги, съобщава Ройтерс. Камала Хари отбеляза, че "наследството от постижения“ на..

публикувано на 22.07.24 в 20:43