Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Кирилова: Хората даряват спонтанно и емоционално, когато има хуманитарни и природни кризи

| Интервю
Илюстрация: Георги Цветков

Винаги, когато има хуманитарни кризи и бедствия, хората откликват и даряват, заяви пред БНР Боряна Кирилова от Българския дарителски форум. В предаването "Хоризонт до обед" тя коментира данните от изследване на "Алфа Рисърч" за дарителството, което социологическата агенция направи по поръчка на Българския дарителски форум. Изследването не обхваща последното бедствие, но улавя трайни тенденции.

"Проучването показва, че има ръст около 10% на индивидуалните дарители. Този ръст ние го регистрираме именно в подкрепата за наводненията в Карлово през септември. В този смисъл хората някак спонтанно и видимо даряват, когато има хуманитарни кризи. Но виждаме, че дарителството започва да се различава като средство ние да реагираме на всякакви неща около нас, които се случват и не ни харесват. В този смисъл има лек ръст и на дарители и дарителство за каузи, които не са свързани с хуманитарни кризи и бедствия. Дори има лек ръст на дарителите за човешки права", коментира Кирилова. 

По думите й фондациите са основен дарител за каузи, свързани с човешките права. 

"Все пак този ръст от близо 2% на хората, които даряват за човешки права, на нас ни се струва окуражителен. Това е тема - приоритет за фондациите и компаниите".

Образованието също е топ приоритет за фондациите и компаниите, добави тя. 

Хората все още даряват спонтанно и емоционално, когато има хуманитарни и природни кризи, а също и за социални и здравни каузи, защото там пробойните са огромни, посочи още Боряна Кирилова. И добави:

"Но хората започват да имат сетива и за друг тип каузи - медийна грамотност, демократични ценности, защитаване правата на различните - има известно оживление в тази посока". 

По думите й най-много се даряват пари, след това се нареждат материалните дарения, както и време и труд. Експертният труд също е много важен ресурс, каза още тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МВР се отзовало на два сигнала, че сигурността на Доган е застрашена

МВР се е отзовало на два сигнала, от адреси в столичния квартал "Бояна" и от парк "Росенец", подадени от активисти на ДПС на телефон 112 за това, че сигурността на почетния председател на ДПС е застрашена. Изпратени са патрули на място с цел да се гарантира обществения ред и да бъдат предотвратени противоправни действия. На място е..

публикувано на 30.08.24 в 09:00

Прокуратурата разследва смъртта на 16-годишното момче, паднало с тротинетка в Плевен

Прокуратурата в Плевен започна досъдебно производство за смъртта на 16-годишно момче след падане от електрическа тротинетка. 16-годишното момче пада от тротинетката на 27-ми август около 20.40 в квартал "Дружба". С тежка черепно-мозъчна травма и с опасност за живота е настанено за лечение в Университетската болница "Д-р Георги Странски"...

публикувано на 30.08.24 в 08:55

Синдикатът на българските нефтохимици с дарителска акция за библиотеки

Синдикатът на българските нефтохимици започва поредната си благотворителна инициатива за дарения на книги попълване на читалищни и училищни библиотеки с нови издания. До 22 септември в различни градове в страната ще работят по график събирателни пунктове, които ще приемат книжни дарения от граждани на детска, юношеска, художествена и..

публикувано на 30.08.24 в 08:45

Огнеборци и горски правят голед в района на пожара под рилския Черни връх

Екипи на пожарната и Горско стопанство - Дупница ще направят днес оглед в района на пожара под Черни връх в Рила, за да се установи  дали все още има огнища и саморазгарял се огън по терена. Гасенето на пожара, който възникна миналия четвъртък на 2 300 м. надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица, продължи 8 дни. Обхвана над 60..

публикувано на 30.08.24 в 08:26
Огнян Златев

Огнян Златев: Ресорите в ЕК са абсолютен прерогатив на председателя ѝ

Разпределението на т.нар. ресори в ЕК е абсолютен прерогатив на председателя ѝ . Това каза пред БНР Огнян Златев, старши експерт по международни отношения в Генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване" на Европейската комисия. Правителството избира номинациите на България за еврокомисар Президентът призова..

публикувано на 30.08.24 в 08:08
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

СЗО: Израел и "Хамас" ще спират периодично сраженията в Ивицата Газа

Израел и "Хамас" ще спират периодично сраженията в Ивицата Газа, за да бъде проведена имунизация срещу полиомиелит на близо 640 хиляди деца в анклава, съобщи Световната здравна организация. В три последователни дни от неделя ще бъде спиран огънят в централната част на палестинската територия от 6,00 ч сутринта до 3 следобед. През следващите..

публикувано на 30.08.24 в 08:03
Виница, Украйна

Взривове в райони на Украйна след руски атаки с дронове

Взривове са чути в няколко района на Украйна тази нощ след руски атаки с дронове, съобщава местна телевизия. Според медията експлозии е имало градовете Суми, Кривой рог и във Виницка област.   От украинската армия съобщиха, че през последното денонощие руснаците са активизирали действията си в района на Купянск в Харковска област и Курахово в..

публикувано на 30.08.24 в 07:53