Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не очаквам отпадането на ограничението за украинско зърно да разклати кабинета"

Веселин Стойнев: Ако ГЕРБ играе в София с кандидат - тип Цачева, ще е знак за сглобка и на местно ниво

Никой в София не може да спечели от първи тур, смята журналистът

| Интервю
Веселин Стойнев
Снимка: Силвия Великова

"Не очаквам отпадането на забраната за внос на украинско зърно да може да разклати правителството. Отказът от забраната има символично значение за солидарност към Украйна. Това няма да застраши българския производител и българския пазар. Пазарът ще реши какво да се внася или да не се внася. Отпадането на забраната нямаше да бъде възможно по време на служебните кабинети на президента Румен Радев. Сегашното решение е логично поведение на едно редовно правителство, което води съвсем друг курс по отношение на войната и на геополитическата ориентация на страната". 

Това каза пред БНР журналистът Веселин Стойнев.

В предаването "Нещо повече" той коментира състоянието на управляващата "сглобка" и участието в местните избори на партиите и коалициите в нея: 

"Очаква се шансовете на ПП-ДБ да бъдат най-големи в София, Пловдив и Варна, може би и в Русе, но все още не са обявени кандидатите на ГЕРБ за кметските места в тези градове". 

По думите на Веселин Стойнев интересно е "дали в София Бойко Борисов ще извади силен кандидат за кмет, или ще играе с кандидат - тип Цецка Цачева, т.е. с предварително не особено убедителен кандидат, което ще бъде знак за продължаване на сглобката на софийско ниво":

"Интересно ще е дали в София ГЕРБ ще кандидатира сегашния председател на СОС Георги Георгиев". 

Балотажът е гарантиран, никой в София не може да спечели от първи тур, подчерта още журналистът.

"Ако ГЕРБ спечелят най-много областни градове и покажат пропорционален силен вот в общинските съвети, биха могли да настояват при ротацията (на премиера Николай Денков с вицепремиера Мария Габриел) за пълна смяна на министрите, т.е. изцяло герберски кабинет, с вицепремиер Денков, огледален на сегашния. Не очаквам това да бъде аргумент за предсрочни парламентарни избори", заяви Стойнев и уточни, че основният залог за този кабинет е геополитически и осигуряване на стабилността на страната, двата приоритета не са постигнати - Шенген и еврозоната.

Интервюто на Людмила Железова с Веселин Стойнев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първа успешна мисия на медицинския хеликоптер от мястото на инцидента

Здравното министерство съобщи за първа успешна мисия по въздух от мястото на инцидента. Минути след 12 ч. в Координационната централа на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух е получен сигнал за 37-годишен германски гражданин, пострадал при скок с парашут край Ихтиман. Мъжът е транспортиран в тежко състояние до площадката на столичната болница..

публикувано на 20.06.24 в 15:00
Кристина Христова

Кристина Христова: Медийната грамотност трябва да бъде национален приоритет

Медийната грамотност трябва да бъде поставена като национален приоритет , тъй като е изключително важно в момента и децата, и възрастните да имат критично мислене и да използват този огромен потенциал, който дава медийният свят.   Коментара направи пред БНР Кристина Христова, председател на Коалицията за медийна грамотност, като уточни, че това е..

публикувано на 20.06.24 в 14:44
Марко Бадя

Марко Бадя: Европа продължава да действа на две скорости, независимо дали ни харесва

Журналистът Марко Бадя направи за БНР анализ на отминалите европейски избори и на начина, по който се възприемат резултатите от тях в Румъния. С него разгтоваря колегата от Румънската реакция на Радио България Владимир Митев. Марко Бадя коментира също значението за Европейския съюз на изборите за президент в Съединените щати, както и..

публикувано на 20.06.24 в 14:39

Прокуратурата във Враца разследва случая с падналото от третия етаж дете

Районната прокуратура във Враца разследва случая с 6-годишното момиче, което падна от третия етаж на жилищен блок в града. Образувано е досъдебно производство по чл. 182, ал.1 от НК срещу родителите на детето, че са го оставили без надзор и достатъчна грижа, с което е създадена опасност за неговото физическо, душевно и морално развитие...

публикувано на 20.06.24 в 14:20

Засаждат летни цветя в централната част на Варна

Започна засаждането на летни цветя в централната част на Трявна. Доставени са три хиляди стръка и с тях ще бъдат допълнени фигурите и цветните алеи в градчето. Цветни фигури с летен гербер, пожарче, морска пяна и копривка ще радват жителите и гостите на Трявна, града, за който заслужено казваме, че е „китен“. Със стръковете са..

публикувано на 20.06.24 в 14:16
Костадин Костадинов

Костадинов иска Радев да свика КСНС заради избора на патриарх

Лидерът на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов поиска президентът Румен Радев да свика КСНС заради избора на патриарх на БПЦ.  Според него има заплаха от нов църковен разкол под натиск от политически и чужди сили: Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните кандидати за патриарх "Сега става въпрос за външна намеса..

публикувано на 20.06.24 в 14:04

Ясни са председателите на парламентарните групи в новото НС

Станаха известни председателите на седемте парламентарни групи в новото Народно събрание.  Групата на ГЕРБ-СДС ще бъде председателствана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а на ДПС - от председателя на движението Делян Пеевски.  Съпредседателят на ПП-ДБ Николай Денков оглавява парламентарната група на коалицията.  Костадин Костадинов ще оглави..

публикувано на 20.06.24 в 13:59