Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Иванов: Имам се за атлет, който може повече от скок от 230 см. (ВИДЕО)

Тихомир Иванов
Снимка: Campio podcast

Лекоатлетът Тихомир Иванов заяви, че винаги е възприемал себе си за атлет, който може да направи нещо повече от скок от 230 см. Именно заради това преди две години предприе огромната стъпка в кариерата си да продължи да се готви при Георги Помашки в Атина. Последният е светило в треньорската дейност, личен наставник на олимпийския и световен шампион в скока на дължина Милтядис Тентоглу. Най-добрият ни състезател в скока на височина Тихомир Иванов гостува на “Campio Podcast”, където разказа любопитни подробности за кариерата си.

„Сега съм в кратка пауза. Не че съм в пълна почивка, но не съм ангажиран напълно да тренирам лека атлетика. По-скоро съм на различни видове спортове. Снощи играх бадминтон. През другите дни баскетбол, лека атлетика. Опитвам се да се разтоваря малко от целия сезон, от цялата година“, заяви Тихомир Иванов.

Родният атлет не се представи по най-добрия начин за Световното първенство по лека атлетика в Будапеща в края на август, където отпадна в квалификациите с резултат от 218 см. „Даже не съм говорил с треньора. И двамата останахме без думи, не знаехме какво да си говорим след състезанието. Бях доста добре подготвен. В последните няколко години резултатите ми бяха доста по-слаби от това, което бях показвал преди Олимпиадата в Токио. Може би е нормално – всеки изпада в такива спадове. Не само в спорта, но и в живота си. Бях разочарован, вече всичкo мина. Не се връщам назад, няма и какво да взимам като ползи. Като се прибера обратно в Атина ще има за какво да си поговорим и да почнем на чисто за новия сезон“, разказва той.

А защо решава да продължи подготовката си в гръцката столица? „Решението ми не беше импулсивно, просто смятам, че бяхме зациклили като резултат със стария ми треньор. Аз все още смятам, че съм атлет, който може да скочи нещо повече от 230 см. и затова предприех тази стъпка. Не съм искал друг избор освен Георги Помашки. Бях на Рилските езера, спомням си, че бях седнал на една поляна и гледах Бъбрека. Звъннах му и се разбрахме да се видим, да си поговорим и да вземем решение.

Бях изморен от всичко, което се случва. Супер много тренираме, всичко върви както трябва, но аз не мога да реализирам резултат, за който смятам, че съм готов. Всички около мен виждат, че съм готов и не мога да го реализирам. И просто в един момент си казах, че трябва да направя нещо, което да ми помогне. На този етап още не се е случило, но смятам, че съм на прав път“, допълва Тишо.

Следващата година е изпълнена с големи турнири. Преди Олимпийските игри в Париж (26 юли – 11 август) предстоят Световното първенство в зала в Глазгоу (1-3 март) и Европейското първенство на открито в Рим (7-12 юни).

„Моята основна цел за следващата година е да подобря личния си рекорд – и в зала и на открито. И да се опитам да го направя именно на тези големи форуми“, каза още Тихомир Иванов.

В епизода ще чуете още:

✔️   Какво му носи новата конкурентна среда в тренировките в Атина?

✔️   Как възприемат гърците голямата ни звезда в баскетбола Александър Везенков?

✔️ Защо обича да се състезава пред родна публика?

✔️   Каква е разликата в скоковете над 225 см.?

✔️ Каква е разликата в екипите, които стоят зад големите звезди в леката атлетика?

✔️   Скокът на „Васил Левски“, който никога няма да забрави?

✔️   Истории от Олимпийските игри в Рио.

✔️   За срещите си със звездите от НБА, Неймар, Рафаел Надал и други.

✔️ Разочарованието от това, че спортистите ни остават на заден план.

✔️   Спортна държава ли сме?

✔️   За пчеларството и желанието му след време сам да отглежда кошери?

✔️   За нуждата от спонсори за професионалните ни спортисти.

✔️   Колко важни са правилното хранене и пълноценният сън за професионалните спортисти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Славия победи Ботев Пловдив в битката за седмото място

Славия стартира с победа плейофите в битката за седмото място в Първа лига. Играчите на Златомир Загорчич надделяха с минималното 1:0 при гостуването си на Ботев (Пловдив) в среща от 31-ия кръг на шампионата и записаха едва втори успех в последните си седем мача в първенството. Единственото попадение в срещата на стадион „Христо Ботев“ отбеляза Галин..

публикувано на 27.04.24 в 21:20
Светлана Каменова

Светлана Каменова триумфира с европейската титла на първенството в Белград

Светлана Каменова спечели първата си европейска титла, триумфирайки в категория до 57 килограма при жените на шампионата в сръбската столица Белград. Каменова, която след по-малко от три месеца ще боксира и на Олимпийските игри в Париж, показа много добра игра от дистанция срещу рускинята Дария Абрамова.  С премерени действия, точни комбинации и..

публикувано на 27.04.24 в 20:31
Златислава Чуканова

Златислава Чуканова остана със сребърен медал от Европейското първенство

Златислава Чуканова остана със сребърен медал на Европейското първенство по бокс в Белград (Сърбия). Във финала в категория до 50 килограма Чуканова отстъпи пред Шанън Суийни (Република Ирландия) с 1:4 съдийски гласа след много оспорван двубой.

публикувано на 27.04.24 в 19:51

ЦСКА София отново надигра Левски

Отборът на ЦСКА-София се наложи с 3:1 над Левски във второто дерби през месец април, играно на стадион "Васил Левски".  Така "червените" постигнаха дубъл над големия съперник след успеха с 2:0 на 7 април, който се игра пред много повече фенове. Улаус Скаршем, Джонатан Линдсет и Марселино Кареасо вкараха за тима на Стамен Белчев още през първото..

публикувано на 27.04.24 в 19:12

Алина Коломиец и Жана Пенчева с второ и трето място в многобоя на МТ за Приз "Жулиета Шишманова"

Алина Коломиец и Жана Пенчева спечелиха съответно сребърен и бронзов медал в многобоя при жените на международния турнир по художествена гимнастика за Приз "Жулиета Шишманова", който се провежда в Бургас. Двете грации са от клуб Левски-Триадица. Коломиец събра от 112.200 точки, след като получи оценки 29.200 на обръч, 28.750 на топка, 29.650 на бухалки..

публикувано на 27.04.24 в 17:39

Давид Иванов със сребро във финала на кон с гривни при младежите на ЕП в Римини

Давид Иванов спечели сребърен медал на финала на кон с гривни на Европейското първенство по спортна гимнастика за младежи, което се провежда в италианския град Римини. Той се нареди също шести на халки и седми на успоредка. Иванов се представи силно на кон с гривни и се класира втори с оценка от 14.300 точки. Европейски шампион стана Хамлет Манукян..

публикувано на 27.04.24 в 17:33
Боряна Калейн

Боряна Калейн спечели бронзов медал в многобоя на Световната купа в Ташкент

Боряна Калейн спечели бронзов медал в многобоя при жените, а Никол Тодорова зае 13-а позиция на Световната купа по художествена гимнастика в Ташкент (Узбекистан). Калейн игра стабилно и в двата състезателни има актив от 133.250 точки. Вчера тя получи 35.000 за изпълнението си с обръч, 34.300 на топка, а днес има 31.900 точки на бухалки и 32.050 на..

публикувано на 27.04.24 в 15:10