Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментар на Петър Волгин: Лакейско поведение и Шенгенски копнежи

| Коментар

Непрекъснато получаваме доказателства, че хората, които управляват в момента България, нямат нищо общо с България. Държат се така, сякаш са поставени на управленските си позиции, за да защитават всякакви други интереси, само не и българските. Онзи ден депутатите, подкрепящи правителството, гласуваха да отпадне забраната за внос на украинско зърно. Това беше поредното доказателство, че на управленската коалиция чуждите държави са ѝ по-скъпи, отколкото нейната собствена. Само така може да бъде тълкувано решение, което застрашава съществуването на един от най-важните сектори в България. И още нещо много важно по темата. Тъй като Украйна не е член на ЕС, за нея не важат забраните за използването на ГМО. Ето защо произвежданата там продукция може да е пълна с всякакви вредни за здравето вещества. А нашите управляващи правят така, че тази продукция безпрепятствено да влиза в България. Чудно, нали!

Ама страшни икономически ползи щяло да има от това действие, обяснява правителството. Инфлацията щяла да падне, цените категорично надолу щели да поемат. Слушайки управляващите, можеш да останеш с впечатлението, че хляба вече безплатно ще го раздават. Интересно тогава, защо правителствата на другите държави, където важеше забраната, не са се сетили за тези невероятни икономически ползи и продължават да държат на нея. Нещо повече. След като ЕС отмени забраната за продажба на земеделски продукти от Украйна, тези страни заявиха, че ще наложат едностранни ограничителни мерки. А да не би да говорим за държави, които са русофилски и обичат Путин? Да припомним все пак, че става дума за Полша, Румъния, Унгария и Словакия. Колко русофилска мислите, че е Полша? Там определено не са фенове на Русия, меко казано. И въпреки че силно подкрепят Украйна, повече подкрепят собствените си производители и собствените си съграждани. Затова и не искат забраната за вноса на зърно при тях да отпада.

Нашите управляващи обаче не разсъждават така. Те смятат подобни разсъждения за „остарели“ и „националистически“. Нашите управляващи са правоверни евроатлантици и затова се грижат за интересите на всички останали, само не и за българските. И това важи не само за политиците, а и за обслужващия ги медиен персонал. Тези дни по всички медии бяха плъзнали грантови анализатори, които за хиляден път ни обясняваха как „българското е остаряло“ и ако искаме да се водим по модата, трябвало европейци да бъдем. С възхита коментирха тези анализатори речта на г-жа Урсула, а когато тя каза, че било крайно време България да влезе в Шенген, направо в екстаз изпаднаха. Защото евроатлантическата солидарност давала вече своите плодове и сме били възнаградени за отдадеността си към партньорите.

Това добре, обаче веднага след пионерския оптимизъм на г-жа Урсула, дойдоха и поясненията на Нидерландия и Австрия, които могат да бъдат резюмирани по следния начин: „Да, ще влезете в Шенген, ама друг път.“ Работата е там, че каквито и бодряшки клишета да бълват чиновниците от Брюксел и тяхната дружинна ръководителка, влизането ни в шенгенското пространство зависи не от тях, а от националните правителства. И значи щом управляващите в Австрия и Нидерландия са против, никакви призиви от типа „дайде да дадем“ не могат да променят нещата.

За пореден път се убеждаваме, че колкото и правоверно евроатлантически да действаме, ако някоя държава смята, че може да бъде застрашен националният ѝ интерес, тя изобщо няма да вземе предвид нашата солидарност, а ще прави това, което е добре за нея. И друг пример. Пращаме ли , пращаме всякакви оръжия в Украйна, даже се появиха подозрения, че сме били готови да дадем и най-модерните си ПВО системи С-300. А докато летят аргументи в едната и в другата посока, военният министър загадъчно мълчи, подобно на съвременен Сфинкс, защитил дисертация в Съветския съюз. И едновременно с това някакво неспокойствие излъчва този министър. Изглежда така, сякаш няма търпение да обяви война на Русия. В името на победата на евроатлантическите ценности, разбира се. Не е зле обаче днешните евроатлантици да си припомнят как през декември 1941 г. тогавашните управляващи обявиха война на САЩ и Великобритания. За да бъдат солидарните с нацистите в Германия, т.е. с тогавашните ни стратегически партньори. А от тази т.нар. „символична“ война последваха съвсем реални разрушения и гибел на българи. Да, добре е да сме солидарни с партньорите. Но не винаги. И не на всяка цена.   

* Това е лично мнение на автора и не отразява позицията на БНР
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цончо Ганев

"Възраждане": Единственият шанс за кабинет в това НС е да получим третия мандат

Единственият вариант за формиране на правителство в рамките на 50-ия парламент е предложеният от "Възраждане" с третия мандат. Това заяви зам.-председателят на партията Цончо Ганев. Той обвини "Продължаваме промяната", че с отказа да преговорят за подкрепа, провалят тази възможност: "Това е да застанем всички, които са се обявили срещу..

публикувано на 10.07.24 в 11:25
Изслушване на министър Найден Тодоров в НС, 10 юли 2024 г.

Министър Тодоров: Нужна е тежка корекция на Закона за меценатството

Служебният министър на културата Найден Тодоров призова за скорошно приемане на Закон за меценатството. Министърът беше изслушан в парламента относно състоянието на Национален фонд "Култура" и парите по Плана за възстановяване и устойчивост: "Нужна е много тежка корекция на абсолютно нефункциониращия Закон за меценатството в България...

публикувано на 10.07.24 в 11:12

"Възраждане" и ИТН внасят проект за свикване на референдум за лева

"Възраждане" и ИТН внасят проект на решение за свикване на нов референдум за запазване на българския лев до 2043 г. Заместник-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев мотивира предложението така: "Това е инициатива, която преди няколко месеца парламентът отхвърли. Решението на Конституционния съд впоследствие не определи въпроса като..

публикувано на 10.07.24 в 11:09
Илияна Йотова

Йотова: Ще изберем най-добрата дата за на мандата на ДПС, така че да запазим националния интерес

Вицепрезидентът Илияна Йотова очаква в следващите дни да стане ясно кога президентът Румен Радев ще връчи на Движението за права и свободи втория проучвателен мандат за съставяне на правителството. Без промяна в позицията: ГЕРБ не подкрепят правителство с втория и третия мандат ПП-ДБ няма единна позиция дали ще предложи кабинет, ако..

публикувано на 10.07.24 в 11:05
Плаж на о-в Крит, 15 юни 2022 г.

Гърция: Предупреждават туристите да не стоят продължително на слънце

Специално предупреждение на гръцките власти към туристите за избягване на продължително стоене под слънцето. Ежедневно има жертви. Духа и силен вятър, който създава условия за разпространяване на пожари. Пожарните огнища се разпалват лесно и бързо от силния вятър. В Патра огънят засегна дори и детската болница, като се наложи евакуация на..

публикувано на 10.07.24 в 10:48
Борислав Гуцанов

И БСП няма да подкрепи кабинет с втория мандат

БСП категорично няма да подкрепи кабинет, предложен от ДПС с втория мандат. Това заяви председателят на ПГ на социалистите Борислав Гуцанов. Според него шансовете да се излъчи правителство в рамките на 50-ото НС все още не са изгубени: "Мисля, че все още има възможности да не се ходи на поредните предсрочни избори и това е с третия мандат,..

публикувано на 10.07.24 в 10:32
Красимира Катинчарова

Депутатите от разпадналата се ПГ на "Величие" няма да подкрепят кабинет с нито един от мандатите

Депутатите от разпадналата се ПГ на "Величие", които сега са независими, няма да подкрепят кабинет с нито един от мандатите. Това заяви Красимира Катинчарова: "Ние отказваме да участваме в такива дребни, политически игри. Всъщност те са дребни тук, в залата, но всъщност става въпрос за държавния интерес. България в момента има нужда от съвсем други..

публикувано на 10.07.24 в 10:28