Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Притча за магаретата в кладенеца и банята в девическия манастир

| Коментар

Тия дни попаднах на една старинна притча за магарето, което паднало в кладенеца.

Паднало магарето в кладенеца, а стопанинът му се почесал по темето като изчислителна машина.

И след кратък размисъл стопанинът взел решение: магарето е старо, кладенецът е пресъхнал, най-добре да ги зарина и да реша два проблема наведнъж.

Почнал да мята лопата след лопата стопанинът, а магарето захванало тъжната си песен и заревало на умирачка.

Ала малко по-късно магарето притихнало и разбрало, че това не е часът на неговата гибел, а иде спасението му.

Защото всяка лопата пръст, която падала върху магарето, то изтръскавало от гърба и главата си. Така буците пръст се озовавали под нозете на магарето и то постепенно тъпчело с копита и бавно се издигало.

Най-накрая, след като се издигнало достатъчно, то весело изскочило от кладенеца и хукнало, колкото го държат старите кокали. След тая процедура сигурно е било доста прашно магарето и две седмици е кашляло с магарешка кашлица, но все пак излязло от кладенеца на четири крака, живо и почти здраво. Откопчило хайванчето още известно време живот под слънцето, а не под земята - там, където зреят картофите.

И тук в края на притчата, разбира се, мъдреците с големи бради добавят някаква поука за това, че в живота може да ни засипват с кал и пепел, но това да се окаже не проклятие и гибел, а благословия. Защото ако сме умни като магарето от притчата, всеки път, когато животът ни опръска с кал, ние трябва гордо да си забършем главата, да си изтръскаме ризата, да си отупаме гащите, да се отърсим от пръстта и да стъпчем тая земна маса, за да се издигнем малко нагоре.

Разбира се - трябва да сме поне толкова съобразителни, колкото магарето от притчата.

Аз в момента се сещам за две такива паднали и отново въздигнали се магарета в българската политика.

Делян Пеевски, а по-късно и Бойко Борисов, поотделно и заедно, през годините падаха през глава в кладенеца на общественото недоволство. Заслужено или не, двамата са се докарвали до положение на обществен враг номер 1. Цели партии се родиха от недоволството срещу реалното или мнимо демонично всемогъщество на тези политически магарета.

И като продължим да разгръщаме алегорията за магарето в кладенеца, какво виждаме.

Борисов и Пеевски не са съдени и осъдени, и като мишени на общественото недоволство в някакъв смисъл те станаха жертви на прото-кенсъл културата. Кенсъл културната революция, знаете, това е жестокият бич на нашето време. И нашите магарета, чиято поучителна история разказваме, също са охкали под ударите на тоя бич.

На вълната на анти-Борисов и анти-Пеевското народно недоволство се издигнаха определени политически субекти реформатори, демократи и генератори на промяна.

Те дори станаха стопани на България за известно време и почнаха бързо-бързо да засипват падналите в кладенеца магарета.

Нашите демократи, реформатори и носители на промяна неуморно сипваха пръст, кал и баластра в кладенеца с магаретата.

Магаретата в кладенеца пък постоянно се отърсваха от праха, чакъла и пръстта, с които ги засипваха. И стъпвайки върху наслоенията от пръст, кал, инертни материали, падналите магарета Борисов и Пеевски бавно се издигнаха отново до зоната на обществената търпимост.

И като излязоха от кладенеца на изолацията и отхвърлянето, те постъпиха още по-удивително от магарето в притчата.

Магарето от притчата, щом се измъкнало от кладенеца, тутакси търтило да бяга, плюло си, така да се каже, на копитата.

А нашите политически магарета Борисов и Пеевски казаха на тези, които ги засипваха с пръст и кал:

Ние благодарим за това, че с общи усилия се измъкнахме от кладенеца, обаче доста се окаляхме. Хайде сега да ни изчипкате, да ни избаняте, да ни излъскате паласките, да ни сапунисате всички части, да ни изплакнете подробно и да ни подсушите, като внимавате за деликатните зони!

Забравихме да споменем, че тоя кладенец с паднали магарета се намира в девическия манастир в град Самоков.

А нашите магарета заедно с техните прогресивни теляци от кладенеца скочили право в банята на девиците от манастира.

И сглобката щракна със страшна сила като райбер в деликатна ситуация.

Едно магаре

и още едно магаре

паднаха в кладенец дълбок.

Добри другари -

магаретари-реформари,

решиха да дадат урок.

Първо ги окаляха,

после ги оваляха.

Накрая всички минаха през банята

и клекнаха до копанята.


* Това е лично мнение на автора и не отразява позицията на БНР

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният премиер Димитър Главчев (вляво), финансовият министър Людмила Петкова (в центъра) и председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова (вдясно)  -  17 май 2024 г.

Университетите може да бламират новата учебна година

Университетите заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия парламент политиците не поставят акцента върху висшето образование. Това стана ясно след извънредното заседание на Съвета на ректорите.  По-рано, след среща, в която участваха и служебният премиер, и министърът на финансите, беше анонсирано, че протестните действия, организирани..

публикувано на 17.05.24 в 20:26
Ракия

Каква е културата на пиене на българина

В България има хора, които пият по половин литър ракия на ден. Това отбеляза пред БНР журналистът Иван Бакалов. Той посочи, че у нас "куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия". "Във Франция има лицензиран пътуващ казанджия. Хората си заявяват и специалист им вари ракията". Бакалов напомни в предаването "РадиоТочка", че..

публикувано на 17.05.24 в 20:11
На Седемте езера все още има сняг, а най-горните - Окото и Сълзата, не са се размразили

Отбелязаха Европейския ден на "Натура 2000" на Седемте рилски езера

Европейският ден на "Натура 2000" беше отбелязан на Седемте рилски езера, съобщават от дирекцията на Национален парк "Рила". По циркуса все още има снежна покривка, а най-горните от езерата - Сълзата и Окото, не са размръзнали все още напълно, което си е атракция в този дял на планината. Еколози, планинари, туристи направиха..

публикувано на 17.05.24 в 19:58
Германският министър на отбраната Борис Писториус  - Берлин, 17 май 2023 г.

6,5 млрд. евро допълнително за армията догодина поиска германският министър на отбраната

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус настоява за 6,5 млрд. евро повече за бюджета за отбрана през следващата година и връщане отчасти на наборната служба, за да се въъзстанови отбранителната мощ на германската армия. Най-малко 6,5 милиарда евро са необходими на германската армия, за да излезе от кризата, в която се намира в..

публикувано на 17.05.24 в 19:47
проф. Добромир Димитров

179 чуждестранни лекари от Випуск 2024 на МУ- Плевен получиха дипломите си

В Плевен тържествено връчиха дипломите на 179 чуждестранни лекари от Випуск 2024 на Медицинския университет. Те са граждани на 16 страни от цял свят. Средният успех на 21-вия пореден випуск чуждестранни лекари е много добър 4.90, с висок брой отличници - 24, които бяха наградени с плакет "Отличник", луксозни дипломи, грамоти и стетоскопи. Всички..

публикувано на 17.05.24 в 19:40
Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков.

За хакерска атака по време на матурите съобщи министърът на образованието

Министерството на образованието е станало обект на хакерска атака по време на матурите, това каза служебният министър на образованието Галин Цоков. Той потвърди за изтичане на отговори на част от матурата. Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература МОН няма да допусне "купени матури" "Течът не е от самото Министерство..

публикувано на 17.05.24 в 19:36

Пожарната и полицията в Кюстендил с мерки за безопасността на абитуриентските балове

Екипи на  на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Кюстендил провериха 11 обекта – ресторанти, училища, хотели, където ще се организират абитуриентски тържества, за спазването на правилата за пожарна безопасност. Наред с това в полицейските управления в Кюстендил, Дупница, Бобов дол  са  изготвени планове  и организация..

публикувано на 17.05.24 в 19:32