Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 2-18 септември 2023

11
Шабан Мустафа
Снимка: Личен архив

Шабан Мустафа спечели две световни титли в планинското бягане - това се случи в края на миналата седмица на Световното първенство за мастери в Мадейра, Португалия. 45-годишният българин стана първи в дистанциите 9 км (44:03 минути) и 32 км (2:11:52 часа) в групата на ветераните. Много добро представяне записа и другият български участник в състезанието на "майсторите" - в по-малката възрастова група 40-годишният Иво Андреев зае шестото място по 9-километровото трасе (49:54 минути) и 4-о на 32 км (2:28:19 часа). 


Иво Андреев (вляво) и Шабан Мустафа в Португалия

Снимка: Иво Андреев


Кирил Николов - Дизела победи в "Pirin Extreme", състезанието, което няколко години беше кръг от Световните серии по скайрънинг. То се проведе за поредна година в рамките на планинския ултрамаратон "Пирин Ултра". Дизела измина предизвикателното 38-километровото трасе, с 3300 м изкачване за 5 часа и 6 мунити. Второто място също беше заето от българин - Тенчо Жеков, който пристигна на финалната арка на площада в Банско 3 минути след Дизела. 

Кирил Николов - Дизела

Снимка: Фейсбук страница на "Пирин Ултра" 


“Пирин Ултра” се проведе между 8 и 10 септември, като тази година събра 550 участници, половината от които дойдоха от чужбина, за да мерят сили в красивата и трудна за бягане българска планина. При жените в 38-километровото трасе победи полякинята Кинга Квятковска - 6 часа и 35 минути, а българката Верадина Начева стана трета, 7 часа и 2 минути. 

В най-дългата дистанция - 160 км, с 11000 м Д+ първи пресече финала Димитър Атанасов. Той измина тежкото трасе за 29 часа и 12 минути, като постави нов рекорд - с 21 минути по-добър от предишния, на Божидар Антонов. При дамите най-бърза беше Хана Вачова от Чехия. Освен тези 2 старта, имаше отново и на 66 км - там първите места бяха заети от Тимотей Шали (9:31:48), Словакия, а при жените - от полякинята Марта Начик (11:17:33).


Pirin Extreme 38K

Снимка: Vladislav Rusev Photography


Пирин Галов успя да финишира един от най-тежките планински ултрамаратони в света - Tor de Geants, в Италианските Алпи. Българският бегач измина трасето, дълго 330 км, с 24000 м изкачване, за 96 часа и 42 минути. Това му отреди 36-ото място сред 1100 стартирали бегачи. Половината от тях обаче не успяха да финишират.


Пирин Галов

Снимка: Личен архив на Пирин Галов


“А времето беше прекрасно - дъжд, суграшица, мъгла...”, пошегува се Пирин. “Много народ сдаде багажа от преохлаждане и ходила, целите в мазоли. На мен ми е второ участие. Миналата година спрях на 250 км, след като обърках пътя и загубих мотивацията си. Но за сметка на това, тази година, 7 дни преди старта изкачих Пунта Гнифети по ръба Сигнал и три дни преди старта - Матерхорн по италианския ръб, та емоционално си наваксах”, разказа Галов пред БНР.


Гледка от маршрута Crista Signal в района на Монте Роса


"Това е от загрявката за TOR-a - по тур "Cresta Signal", на 300-400 м под най-високата хижа в Европа, "Маргарита" - обясни Пирин, известен не само със своя борбен, но и приключенски дух. Снимка: Личен архив на Пирин Галов


На 2 септември край Приморско се проведе ултра крос триатлонът “Лъвско сърце”. Състезанието включваше 3 км плуване в открито море, 116 км планинско колоездене в Странджа и 21 км бягане в пресечен терен. Победи Данаил Велинов, който успя да запише общо време 7:27:29 часа. Мишел Георгиева спечели първото място при жените с време 9:41:16 часа.


Старт на плуването в

Снимка: KrisoK Photography


На 9 септември пловдивчанинът Николай Русев стана първият българин, изкатерил в стил “онсайт” маршрут с категория на трудност 8b. Линията се нарича “Helikopter v omaki” и се намира в Словения, където българинът беше на състезание с националния отбор по спортно катерене. Въпреки високата влажност и горещото време, Русев е успял да премине маршрута с характерните туфи от първи опит, а негови съграждани се пошегуваха в социалните мрежи, че е бил добре подготвен за това заради традиционните жеги, в които пловдивските спортисти се налага да катерят.


Николай Русев

Снимка: Владимир Пеков


Във финландската столица Хелзинки се проведе Европейското първенство по спортно катерене за юноши и девойки в дисциплината “трудност”. Участваха 250 млади катерачи от 29 страни, сред тях и 9 българи. Най-добре се представиха Валисия Мей, която постигна най-доброто си класиране досега на европейско първенство и зае 5-ото място, Слав Киров стана седми, а Боян Киров - 20-и. Това беше и последният европейски шампионат за годината за младите катерачи, след който беше обявена ранглистата за комбинацията “боулдър и трудност”. В нея българските състезатели имат 2 трети места - Слав Киров, при юношите U20, и Боян Киров, при юноши U18. 


Слав Киров

Снимка: @andyfin9

Заради дъждовното време традиционната Катерачна среща, която е и Държавно първенство по скално катерене, беше отложена за 23 и 24 септември. Тазгодишното й, 13-о издание ще се проведе на скалите край село Брезе, община Своге, където се очаква да се съберат катерачи от различни клубове и краища на страната.


Българските спасители, които участваха в мащабната акция в пропастта Морджа в Турция, се завърнаха у насТе достинаха най-ниската част в “спасителния коридор” за изваждането на пострадалия американски пещерняк, а ето как се развиха събитията:

На 2 септември 40-годишният мъж получава кръвоизлив в стомаха, докато изследва дълбоката 1276 м пещера в най-ниската й част. Два дни по-късно до него стигат първите унгарски спасители и лекар. След още два дни двама българи пренасят кръв в лагера на -1040 м, за да се направи кръвопреливане. На 7 септември трима от българския екип инсталират в най-ниската част от пещерата въжените системи за изваждането на американеца. След още два дни вече 7 българи, украинка, турчин, заедно с хърватските и полските си колеги, успяват да изнесат носилката с пострадалия до -680 м, откъдето американецът е поет от другите екипи. Минути след полунощ на 12 септември Марк Дики (Mark Dickey) е успешно изваден на повърхността. В акцията участват над 200 души, сред които 17 от България. Това разказа за БНР пещернякът Теодор Кисимов, участвал в изледването на Морджа в продължение на 3 години - 2018-2020 г. Благодарение на това, че русенецът познава много добре както пещерата, така и турските си колеги, потеглянето на българския екип в помощ на пострадалия е значително ускорено.

“8 души събрах аз с личния си бус и 5 тръгнаха ден след нас с 2 коли, така и се върнахме”, обясни Кисимов. Четирима от българския екип заминават за Турция с чартърен полет, платен от спонсор. На връщане билетите са платени от “Националната асоциация на доброволците в Република България”. 

Пещерните спасители у нас използват за акциите, в които участват, лична екипировка и лични средства. В страната ни няма Закон за доброволчеството, който да регулира дейността на доброволците, отношенията им с работодателите, застраховките и пр.


Част от спасителите в Турция

Снимка:Emre AFAD

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът и участници в експедицията

Екстремните спортове 20 - 27 април 2024

На церемония във Военния клуб в столицата беше отбелязана 40-ата годишнина от най-голямото спортно събитие у нас за XX век, първата национална експедиция до Еверест.    Участниците в нея бяха удостоени от държавния глава Румен Радев с Почетния знак на президента за "изключителни заслуги в развитието на българския алпинизъм, за проявено мъжество,..

публикувано на 27.04.24 в 15:12

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08