Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър иска от ЕК помощ за Ливан и други държави от региона, приели сирийски бежанци

Сирийски мигранти в Кипър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър призовава Европейската комисия да предостави финансова помощ заЛиван и други държави в Източното Средиземноморие, които приематмилиони бежанци от Сирия, за да се спре значителният приток намигранти към европейските страни на първа линия в региона. Товазаявява кипърският вътрешен министър Константинос Йоану в писмо дозаместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас икомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон.

Европейска подкрепа за Ливан, Египет и Йордания за създаване на тяхнатеритория на инфраструктура за бежанци ще им помогне да се превърнат в„бариери пред миграционните потоци“, с които през последните години сесблъскват страните-членки на ЕС в Източното Средиземноморие, посочва вписмото си министър Константинос Йоану.

Никозия предлага Брюксел да постигне с тези държави договорености поподобие на споразумението си с Турция за мигрантите, подписано през2016 г.

Особено спешна е необходимостта за помощ за Ливан, който при населениеот 5 млн. души е приел 2,5 млн. сирийци. „Ако Ливан рухне, цяла Европаще има проблем“, заяви министър Йоану.

Кипър, като най-близката до тях страна от ЕС, е подложен на силен натиск.

От Ливан и Сирия тръгва основният морски канал за трафик на мигранти към острова, като лодките по него вече са ежедневно явление. Само през последните три дни на миналата седмица по него пристигнаха над 200 души.

Кипър също така смята, че на европейско ниво трябва да бъде преоценен статутът на Сирия, за да могат да се правят връщания и депортиране на мигранти в нея, което сега не е възможно. Вече две зони в Сирия са признати от Агенцията на ЕС за убежище (EUAA) като безопасни, така че те трябва да бъдат признати и на ниво Европейски съюз, подчерта министър Йоану.

Той ще постави този проблем и на предстоящата си среща във Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в Женева.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветница е!

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Празникът се нарича още..

публикувано на 28.04.24 в 07:28

В село Българско Сливово ще се проведе фестивала "От Лазарица до Гергьовден"

В село Българско Сливово от 10 часа ще се проведе шестият фолклорен фестивал „От Лазарица до Гергьовден“. На сцената на местното читалище ще се изявят певци и танцьори на различна възраст и от различни населени места. Събитието се провежда ежегодно в дните около Великденските празници, като негови организатори са НЧ „Възраждене 1908“ и..

публикувано на 28.04.24 в 05:38

Екипите на читалищата в Радомир организират тържествата за Цветница

Тържествата за Цветница в Радомир се организират от читалищата в общината. На Лазаровден лазарките пресъздават традиционните обичаи, разказва кметът Кирил Стоев. На 1 май е организиран голям празник в село Извор, който се празнува от 2010-та година. Инициативата е на местното читалище. Целта е да бъдат съхранени и показани традиционната обредност и..

публикувано на 28.04.24 в 05:25

СЗО: Широкото използване на антибиотици при Ковид пандемията е допринесло за антимикробна резистентност

Широкото използване на антибиотици по целия свят по време на пандемията с Ковид-19 може да е увеличило "тихото" разпространяване на антимикробната резистентност. Това сочат нови данни на Световната здравна организация.  Само 8 процента от хоспитализираните пациенти с Ковид-19 са имали и допълнителна бактериална инфекция, която да е изисквала антибиотици...

публикувано на 28.04.24 в 05:23

В Израел празнуват Палмова неделя

Палмовата неделя се отбелязва седмица преди Великден. Празнува се влизането на Исус в Йерусалим. Процесия всяка година тръгва от Бейт Ания, близо до днешната Елазария. Според Новия завет, Исус там е бил отседнал и възкресил Лазар. Рано в неделя изпратил учениците си да му доведат бялата магаричка, която пасяла край селището и която не е била яздена...

публикувано на 28.04.24 в 04:42
Володимир Зеленски

Зеленски обвини Русия, че е атакувала енергийни съоръжения, осигуряващи доставки за ЕС

Украинската държавна петролна и газова компания "Нафтогаз" заяви, че Русия е атакувала нейни съоръжения през изминалото денонощие, но няма пострадали хора и доставките за украинските потребители и клиенти не са засегнати. Във вечерното си обръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че руснаците са атакували съоръжения, осигуряващи доставки за..

публикувано на 28.04.24 в 04:28

Необходима е по-ранна диагностика на хепатит В и С

Необходимо е спешно увеличаване на тестването за хепатит В и С, за да бъдат идентифицирани заразените хора, преди да се стигне до усложнения като цироза и рак на черния дроб. Това отчита Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията и подчертава, че двата вида хепатит продължават да бъдат сериозно бреме за здравните системи в Европа...

публикувано на 28.04.24 в 03:54