Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът ще се срещне с протестиращите миньори и енергетици

Снимка: БГНЕС

Синдикалните организации на КНСБ и КТ "Подкрепа" в комплекса "Марица Изток", миньори и енергетици от въгледобивния сектор в страната излязоха на национален протест под надслов "За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България!". Те искат яснота за работните си места и за цените на електроенергията. Протестиращите не одобряват представените проекти на териториални планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил, които предвиждат закриване на мощности във въглищните централи.

Пред БНР протестиращите споделиха:

"Не одобряваме тези програми, които са заложени в плановете на управлявящите и протестираме - не може една функционираща система да бъде унищожена, защото някой на някого е обещал нещо".

"От Карлово и от ВМЗ - Сопот. Подкрепяме бранш, който засяга всички нас - не само като производство, а и като потребители. Токът стане ли скъп - какво правим. Отделно - работните места на хиляди хора са застрашени, районът Стара Загора ще стане като Северозападна България".

"От мината в Перник. Против сме да се случи този бърз преход. Не могат хората в региона да се преориентират към нови работни места".

Правителствената пресслужба съобщи, че премиерът Николай Денков ще се срещне с представителна група на миньорите и енергетиците, водена от президентите на КНСБ и "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов.

Това, което са подготвили синдикатите, е споразумение по териториалните планове на трите въглищни района, които да разпишат точни дати и с точни проекти точно как спират мощности от въглища и как ще се преквалифицират хората и в какви дейности ще бъдат пренасочени, а техния страх е точно за работните места и за цената на тока.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николас Мадуро и Едмундо Гонсалес

ЕС не признава победата на Мадуро на президентския вот

Резултатите от президентските избори във Венецуела, официално спечелени от президента Николас Мадуро, "не могат да бъдат признати", предаде АФП, цитирайки изявление на Съвета на ЕС. "Въпреки че се ангажира да го направи, Националният избирателен съвет на Венецуела (CNE) все още не е публикувал официалните протоколи от избирателните секции...

публикувано на 05.08.24 в 08:48

Политолози: Трябва да се гласува, да не пада избирателната активност

Нека не се дразним, да отидем да гласуваме и да се надяваме, че ще намерим стабилност, не трябва да пада избирателната активност, призова журналистката Ружа Райчева в интервю пред БНР. Тя и политическият анализатор Атанас Радев са едно и също мнение за предстоящите парламентарни избори, че „трябва да се гласува“, ако искаме да..

публикувано на 05.08.24 в 08:25
Добруджа

Високите температури и топлите ветрове са пагубни за реколтата в Добруджа

Промените в климатичните условия в световен мащаб неминуемо се отразяват и на земеделието.  Стопаните, отглеждащи земята ни, извършват производство под открито небе и много често казват сами, че аграрните специалисти каквото и да предприемат, накрая всичко е в ръцете на природата.  Добруджа, известна като житницата на България, където полята..

публикувано на 05.08.24 в 08:02

Ураган приближава Флорида

Тропическата буря Деби се усили до степен на ураган, докато се приближава към североизточния бряг на Мексиканския залив и ще донесе със себе си сериозна заплаха от наводнения в югоизточната част на САЩ през тази седмица, предаде Ройтерс, като се позова на американския Национален център по ураганите (НЦУ). Ураганът се намира на около 160..

публикувано на 05.08.24 в 08:01
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще отслужи водоосвещение при езерото "Бъбрека"

Очаква се днес патриарх Даниил да се качи на езерото "Бъбрека" в Рила като част от поклонническия път "Рилският Чудотворец". Събитието се провежда за 15-и път. Поклонническият път "Рилският Чудотворец" от София до Рилския манастир се организира от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", съвместно със Софийската..

публикувано на 05.08.24 в 07:53

Очаква се Камала Харис да обяви кандидата за вицепрезидент на демократите

Вицепрезидентът Камала Харис ще се срещне с трима водещи кандидати за неин подгласник в битката за президентския пост в САЩ - губернаторът на Минесота Тим Уолц, сенаторът от Аризона Марк Кели и губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро. Срещите ще бъдат проведени в резиденцията на Харис във Вашингтон, преди окончателното ѝ решение за..

публикувано на 05.08.24 в 07:42
Володимир Зеленски на церемония по отбелязване на Деня на военновъздушните сили на Украйна, 4 август 2024 г.

Киев съобщи за тежки боеве с руските сили

Украинският генерален щаб съобщи за тежки боеве с руските сили, като най-активно е настъплението на Русия по Покровското направление. Украинският президент Володимир Зеленски е разпоредил да се подготви среща в рамките на Съвета НАТО - Украйна, на която да се обсъди участието на съседни страни в свалянето на руски ракети. Над 100..

публикувано на 05.08.24 в 07:35