Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството и синдикатите ще подпишат до края на месеца споразумение за плавен енергиен преход

Правителството и синдикатите ще подпишат до края на месеца споразумение за плавен енергиен преход, което ще гарантира работните места в мините и въглищните централи до 2038 г.

За това се договориха на среща, продължила повече от два часа и половина, премиерът Николай Денков и ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа". В споразумението, което ще е факт до края на месеца, централно място ще има финансирането с европейски пари на държавно предприятие, което да поема хората, които ще остават без работа, особено когато в летните месеци ТЕЦ-овете не са натоварени.

Териториалните планове за справедлив преход също ще претърпят промени, стана ясно след преговорите.

Преговорите бяха проведени под натиска на национален протест на енергетици и миньори в центъра на София - в т.нар. "триъгълник на властта".

"Това, което установихме в хода на разговора, е, че имаме съгласие по почти всички точки в декларацията. Има няколко нюанса по това как могат да се реализират предложенията, които те правят, но това са по-скоро технически проблеми, които няма да могат да се реализират точно както е написано в декларацията, но ние можем да ги отразим в споразумението, за което се разбрахме, че ще работим и ще го подпишем до края на месец септември", посочи след срещата премиерът Денков.

Премиерът пое ангажимент споразумението със синдикатите да намери формулата за запазване на работните места поне до 2038 година:

"Работата не е спирала. По-скоро това, което създава напрежение е, че ние сме въвлечени и увлечени твърде много в конкретната работа и от там комуникацията не е достатъчно добра".

Президентът на КНСБ Пламен Димитров потвърди, че са постигнали съгласие националното споразумение за справедлив енергиен преход да бъде подписано в рамките на по-малко от две седмици. Споразумението ще гарантира работните места до 2038 г.
 

"Да има национално споразумение, в което да опишем по години какво и как се случва с мините в Маришкия басейн и в останалите мини в Перник, Кюстендил и в ТЕЦ-овете. Година по година както натоварване да има. И от тук нататък - с колко хора работим и как гарантира правителството оттук нататък натоварването на държавните ТЕЦ-ове, всъщност на най-големия държавен ТЕЦ натоварването на неговата мощност. Тоест за такива конкретни неща в това споразумение трябва да има ангажименти по години", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той подчерта, че очакват да бъдат подписани и финансирани ключови механизми, с които може да се запази заетостта. Димитров обяви, че част от споразумението е до 15 октомври да бъде създадено държавно предприятие, което ще бъде финансирано регионално по Плана за възстановяване и устойчивост за Стара Загора, Перник и Кюстендил , като неговата цел е миньорите, които ще загубят работата си, при същите условия на работа да бъдат преназначени от мините в това предприятие.

Пламен Димитров посочи, че това е изключително в центъра на споразумението и е единственият сигурен начин, че няма да излъжат миньорите и те ще имат работа до 2038 г. и ще продължат да работят и след това.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов допълни, че споразумението цели да се постигне сравнително "добър край" за мините:

"Доколкото "добър край" може да има една инициатива за ликвидирането на българската енергетика. Аз лично ще чакам догодина европейските избори и искрено ще се надявам те да създадат някаква друга към конфигурация от много по-нормални хора с по-нормални идеи, които да вършат по-нормални неща".

"Определили сме си 28 септември като крайна дата за това споразумение, защото на следващия ден започва предизборната кампания, а това е възможно най-нездравата среда за всякакви упражнения, които имат политически привкус", каза още пред БНР Манолов.

Интервю на Георги Налбантов с Димитър Манолов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Добрич започва фестивал на занаятите и изкуствата

Фестивал на занаятите и изкуствата започва от днес в Добрич. Проявата се организира за четвърти път и ще продължи до 8 юни. Събитието ще даде възможност за изява на над 60 изложители от над 30 населени места в страната. На Фестивала на занаятите и изкуствата, който ще бъде разположен на площад "Свобода" в Добрич, ще бъдат представени занаяти и..

публикувано на 06.06.24 в 08:01
Р. Дунав при Регенсбург, 4 юни 2024 г.

Сложна е ситуацията в наводнените райони на Южна Германия

Сложна остава ситуацията в наводнените райони на Южна Германия. След обилните валежи придошлите реки бавно се оттичат. Метеоролозите очакват и днес силен дъжд в някои части на Бавария. Австрийският участък на р. Дунав е затворен за корабоплаване заради наводненията Шестима души загинаха при наводненията в южните германски провинции..

публикувано на 06.06.24 в 07:56
Християн Мицкоски - лидер на ВМРО-ДПМНЕ

Президентът на РСМ връчва мандат за правителство на Християн Мицкоски

Очаква се днес президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска да връчи мандат за съставяне на правителство на Християн Мицкоски - лидер на спечелилата парламентарните избори през май партия ВМРО-ДПМНЕ. Ден преди да получи мандата Християн Мицкоски внесе за одобрение от парламента проектозакон, който предвижда нова структура на..

публикувано на 06.06.24 в 07:45
Флагът на

Расте напрежението по границата на Израел с Ливан

Расте напрежението по границата между Израел и Ливан. Седем души бяха ранени в Северен Израел при нападение, за което отговорност пое ливанската групировка "Хизбула". В същото време в Катар се водят преговори за примирие в Ивицата Газа. Нападението на радикалната организация "Хизбула" срещу село в Израел на 3 километра от границата с Ливан..

публикувано на 06.06.24 в 07:41

Редовно заседание на ЕЦБ, очаква се намаляване на лихвените проценти

Европейската централна банка ще проведе редовното си заседание по паричната политика, на което се очаква Франкфурт да намали лихвените проценти за първи път от 2019 година насам. Очакванията са Европейската централна банка да прибегне до понижение на водещите си лихви с 25 базисни пункта. Нееднократно при предишните заседания..

публикувано на 06.06.24 в 07:37

Изтича срокът за образуване на секции в болници, социални заведения, затвори

Днес е последният срок, в който ръководителите на лечебни заведения, домове за стари хора или други специализирани институции, капитаните на кораби под българско знаме, както и ръководителите на затворите и местата за задържане образуват избирателни секции за неделя. Условието е да има не по-малко от 10 избиратели. За секциите се уведомява..

публикувано на 06.06.24 в 07:27

Производител на ягоди: Все повече хора купуват директно от полето

Труден е сезонът за производителите на ягоди и малини заради честите и обилни валежи. Печалбата тази година е по-малка вследствие на загниването на част от плодовете. От друга страна, дъждовете са помогнали да се спестят разходи за поливане, обяснява производителят Айхан Хашимов, който отглежда 450 дка в землището на Лозница...

публикувано на 06.06.24 в 06:56