Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Публиката задава отправната точка, в която върви импровизацията"

Фестивал на импровизационния театър в "Сълза и смях"

Организаторът Златин Цветков: Това изкуство е много живо. Получават се спонтанни, свежи, неподправени представления

| Интервю
Снимка: Архив на Радио Видин

Импровизационни трупи от цяла Европа ще гостуват на театър "Сълза и смях" в рамките на "София Импрофест". Спектаклите на камерната сцена ще бъдат на английски език. Началото на представленията е от 19.00 часа, а фестивалът ще се проведе от днес до събота, 23 септември. Всяка вечер ще има по три представления.

"Това са професионалисти, които правят комедийни представления спонтанно. Нямат предварително готови сценарии. Те разчитат на спонтанност. Импровизационният театър е особен вид изкуство. Получават се спонтанни, свежи, неподправени представления, в които често се вземат думи от публиката, които непрекъснато променят сюжета и се развива в неочаквани посоки", разказа пред БНР Златин Цветков, организатор на фестивала и основател на ШиЗи Ипро театър.

Има и професионални актьори, и импровизатори без актьорска кариера. Фестивалът е доста популярен сред импровизационните среди, отбеляза Цветков. По думите му "този фестивал е сред добре разпознаваемите в Европа, може би в първите три или четири".

Това изкуство е много живо, защото хората имат нужда да се срещат и да обменят опит, посочи още Златин Цветков.

В три от вечерите на фестивала ще има събития, в които хора, които се виждат за първи път, ще играят заедно.

Изкуството отваря хората един към друг и то в най-добрата им светлина, смята организаторът на фестивала.  

Опитните импровизатори могат да извадят някого от улицата, да играят с него и не те самите да блестят, а да направят така, че човекът, който не разбира от това изкуство, да изглежда добре, подчерта Цветков в предаването "Преди всички".

"Публиката задава отправната точка, в която върви импровизацията, а импровизаторите са готови да се адаптират. Силата е на творците – да извисят това, което им е дадено, в едно произведение, което е стойностно и забавно."

"Ние сме една голяма, позитивна и щастлива общност", обобщи Златин Цветков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният фестивал на камерната музика в Пловдив чества 60-годишнина

В неделя, 26 май, в Пловдив започва 60-ото издание на Международния фестивал на камерната музика.  То ще продължи до 16 юни. Историята му се преплита с тази на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив, която също закръгля шест десетилетия през тази година. Артистичен директор на фестивала е..

публикувано на 22.05.24 в 21:17

Соня Йончева: Списание "Български артист" ще бъде трибуна за тези, които милеят за културата

Световноизвестната българска оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ Соня Йончева ще добави още едно амплоа в биографията си – на издател.  На 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. То..

публикувано на 22.05.24 в 20:28
Златомир Фунг

Златомир Фунг с дългоочакван дебют в България

Името на Златомир Фунг неслучайно звучи толкова екзотично. 24-годишният американец е израснал в семейство на българка и китаец, затова всички деца в семейство Фунг имат български имена – Десислава, Пламен, Кая. Златомир е на три, когато му връчват играчка виолончело. И оттогава не се е разделял с музиката – учи, развива се и израства като една от..

публикувано на 22.05.24 в 19:12

"Софийски музикални седмици" започват за 55-и пореден път

Международният фестивал "Софийски музикални седмици" ще започне по традиция в навечерието на светлия празник 24 май.  В четвъртък, 23 май, Софийската филхармония ще открие 55-ото издание с концерт в зала "България" под диригентството на Ернст Хьотцл, а солист ще бъде 24-годишният американски виолончелист с български и китайски корени Златомир Фунг -..

публикувано на 22.05.24 в 18:32
Милена Червенкова

Арт театър чества 32 години

Арт театърът днес става на 32 години. Събитието ще бъде отбелязано тази вечер от 19 часа с премиерно "Музикално пътешествие" на ул. "Шипка" 34. В шоуто се пее на 15 различни езика, отбеляза създателят Милена Червенкова пред БНР. Арт театърът няма аналог за тези 32 години, категорична бе тя в предаването "Преди всички" и подчерта, че в..

публикувано на 22.05.24 в 10:44
Екатерина Цветкова, директор на Театър НАТФИЗ

Екатерина Цветкова за международния театрален проект "Театър без граници"

На 4 юни в театър "Сълза и смях" на камерна сцена ще бъде софийската премиера на спектакълът "Женско царство" по Ст. Л. Костов . Постановката е част международен театрален проект, създаден от любители актьори - "Театър без граници" . "Попаднах в международния театрален проект "Театър без граници" чрез поканата на Николай Николов,..

публикувано на 21.05.24 в 15:47
Моника Караолис-Родригес

Моника Караолис-Родригес, която живее в ритъма на танца

Моника Караолис-Родригес е учител по български и гръцки танци с над 25-годишен стаж. Тя води също и занимания по йога, приложни изкуства и културен туризъм.  В живота ѝ се преплитат три култури – българска, гръцка и латиноамериканска.  "Майка ми е българка. Родена съм в София. А баща ми е грък. И двамата са били танцьори.  Гръцките ми баба и..

публикувано на 21.05.24 в 11:27