Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС: Комисията за противодействие на корупцията - 3 членове, юристи или икономисти

Снимка: БГНЕС

Юристи и икономисти със седемгодишен стаж в службите ще се борят с корупцията по високите етажи на властта. Това окончателно записаха депутатите с приетите текстове в Закона за противодействие на корупцията, внесен от ГЕРБ-СДС.

Комисията за противодействие на корупцията ще се състои от трима членове, които ще се избират с мнозинство от две трети от Народното събрание. 
Днес депутатите успяха окончателно да прокарат някои промени в Закона за противодействие на корупцията, пряко свързани с реформа на настоящата КПКОНПИ и разделянето ѝ на две - Комисия за противодействие на корупцията, която да поеме случаите на корупция и конфликт на интереси, и другата, която ще се занимава с проверките за незаконно имущество и конфискацията му.

Новата Комисия за противодействие на корупцията ще  трябва да разследва лица, заемащи високи публични длъжности, за корупционни престъпления, конфликт на интереси и несъвместимост на имуществото им с декларираните доходи.

Кръгът на лица, който ще е обект на дейността на комисията, е широк – президент, депутати и евродепутати, министри, конституционни съдии, членове на регулаторни органи и до ръководителите на БЧК и публичните възложители на обществени поръчки.

Депутатите окончателно записаха, че юристите в комисията трябва да имат поне седем години юридически стаж, а икономистите -  поне седем години опит в службите за сигурност. 

Новата комисия ще е с шестгодишен мандат, като всеки от членовете ще я председателства за по две години, а редът на ротацията ще се определя с жребий.

По предложение на ПП-ДБ се реши членовете да имат право само на един мандат.

Почти единодушно, по предложение на ИТН, се реши да бъде завишен юридическият стаж или стаж в службите за сигурност и обществен ред за директор на Специализираната дирекция "Противодействие на корупцията " - от 5 на 10 години.

Депутатите подкрепиха още членовете на Антикорупционната комисия да се избират от парламента с мнозинство от две трети.

Спор възникна при първоначално предвидения петгодишен юридически стаж или стаж в службите за директор на Специализираната дирекция "Противодействие на корупцията". 

По предложеното възразиха Станислав Богдански от "Има такъв народ" и Бойко Рашков от ПП-ДБ:

"Не е необходимо да има юридически опит в службите за сигурност. Той може да има юридически опит в някоя неправителствена организация, занимаваща се със защита правата на животните, и това ще бъде достатъчно той да заеме длъжността директор на Специализирана дирекция "Противодействие на корупцията" и този човек да отговаря за разследването на корупционно поведение и корупционни престъпления сред висшите етажи на властта. Абсолютно недопустимо", посочи Богдански.

"Очевидно на голяма част от народното представителство изобщо не е ясно как се изгражда един разследващ орган. Понятие няма някой, който предлага това ние да го приемем", каза Рашков.

Мнозинството подкрепи и предложение на ДПС за нов член 16 А в Закона за противодействие на корупцията, представен от Хамид Хамид:

"При наличие на законен повод за започване на разследване срещу директора и заместник-директорите на Специализирана дирекция "Противодействия на корупцията", както и в случай по член 212, алинея 2-ра от НПК се уведомява главния прокурор.

Главният прокурор разпределя преписката по алинея първа на прокурор от Софийска градска прокуратура и на двама следователи от Национална следствена служба на принципа на случайния подбор".

На което възрази Бойко Рашков от ПП-ДБ, но без резултат:

"Тоест, ако този човек блъсне един гражданин по непредпазливост на улицата със собствената си кола, ще се занимава главния прокурор, Софийска градска прокуратура.

Ние трябва да уточним за какво деяние става въпрос, ако смятаме, че е толкова важно при случай и престъпен казус с директора на Дирекция "Противодействие на корупцията" трябва да уведомим главния прокурор, който да вземе някакво отношение".

Парламентът удължи своето заседание си до приключване на второто четене на законопроекта за противодействие на корупцията.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Има разногласия между Доган и Пеевски, не трябва да се стига до разцепление

Изключеният от парламентарната група на ДПС Рамадан Аталай заяви пред журналисти на влизане в Народното събрание, че има разногласия между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя на Движението Делян Пеевски. Аталай заяви, че не трябва да се стига до разцепление на ДПС: "Има разногласия между г-н Доган и г-н Пеевски, между..

публикувано на 04.07.24 в 09:37
Стефан Манов

Стефан Манов: Франция навлиза в абсолютно непознати води

Франция навлиза в абсолютно непознати води . Това обясни пред БНР Стефан Манов. "Там няма коалиционна култура . Инструментите на Петата република дават лесно мнозинство в парламента. Сега обаче такова няма да има. Държавата става неуправляема . Политическите коментатори говорят за криза на режима". Беше допусната съществена политическа грешка..

публикувано на 04.07.24 в 08:48
Павел Вълчев

Павел Вълчев: Нови избори с още екзотика, нестандартни решения и фрагментиран парламент

Третият мандат ми се струва много трудно реализируем , каза пред БНР социологът от "Алфа Рисърч" Павел Вълчев. Той не вижда възможност за консолидация срещу ГЕРБ и ДПС в рамките на третия мандат.  Вървим към избори , смята социологът. Според него е много вероятно да има още екзотика, нестандартни решения и фрагментиран парламент ...

публикувано на 04.07.24 в 08:47

ЕС разреши обединение на италианската авиокомпания ITA и на германската Lufthansa

Европейският съюз даде зелена светлина на споразумението за обединението на италианската авиокомпания ITA с германската Lufthansa. Целта на антитръстовия комитет на ЕС бе да защити лоялната конкуренция и правата на потребителите.  На специалната за случая пресконференция министърът на икономиката и финансите на Италия Джанкарло Джорджети..

публикувано на 04.07.24 в 08:41

Дискусия: Как България да привлича туристи чрез кулинарни преживявания?

Ресторантьори, хотелиери и експерти по безопасност на храните ще участват в дискусия на тема: "Влияние на тенденциите в храните и тяхното качество върху туристическия сектор". Организатор е Сдружението за достъпна и качествена храна. Може ли България да привлича туристи чрез кулинарни преживявания и колко важни са партньорствата между..

публикувано на 04.07.24 в 08:26

Пропалестински протест на покрива на австралийския парламент

Пропалестински протестиращи се качиха на покрива на австралийския парламент. Телевизионни кадри показаха хора в тъмни дрехи, които развяват черни плакати с лозунги. Един от недоволните произнесе реч с помощта на мегафон, в която обвини правителството на Израел във военни престъпления. Полицаи и служители по сигурността посъветваха..

публикувано на 04.07.24 в 08:17
Роберт Фицо

Конституционният съд в Словакия потвърди спорна съдебна реформа

Конституционният съд в Словакия потвърди спорните и ключови промени в Наказателния кодекс, предложени от премиера Роберт Фицо. Те включват закриване на специализираната прокуратура, която се занимава с тежки престъпления, предимно корупционни, организирана престъпност и екстремизъм. Делата ще бъдат поети от окръжните прокуратури, които не..

публикувано на 04.07.24 в 08:05