Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Има ръст на българските туристи, които посещават Виетнам"

Н. Пр. До Хоанг Лонг: Българските розови продукти са много известни във Виетнам

"България е много подходящ пазар за виетнамски продукти"

| Интервю
Снимка: Посолство на Виетнам

Над 17 милиона чуждестранни туристи посещават Виетнам всяка година, увеличава се и интересът на българските туристи към тази дестинация. Това каза в интервю за БНР посланикът на Виетнам у нас Негово Превъзходителство До Хоанг Лонг.

Той отбеляза, че българските розови продукти са много известни в югоизточната азиатска страна. Именно това провокира и растящия интерес към посещение на България. 

Посланикът съобщи също, че се очаква тази година да бъде подписано споразумение за сътрудничество между българското и виетнамското министерство на туризма.

"Отношенията между България и Виетнам имат дълга история. В продължение на години имаме традиционно добро приятелство. Преди години имахме общо сътрудничество в много и различни сфери, като образование, наука, култура и търговия. Смятам, че сега, в контекста на глобализацията, имаме добра база нашето сътрудничество в тези сфери да продължи. Има предпоставки за засилване на взаимните връзки в сферите на образованието и културата, както и да има различни форми на взаимна подкрепа по различни въпроси по време на международни форуми. Давам пример - през последните години Виетнам и България си оказваха взаимна подкрепа за кандидатстване и членство в различни механизми на ООН и други международни организации".

Какви продукти от Виетнам биха били успешни на българския пазар и биха могли да се реализират на него - хранителни, козметични, чай, кафе?

В момента страната ни демонстрира сериозно развитие в областта на експорта на аграрни продукти. Виетнам е сред страните с най-голям износ на ориз, кафе и морски дарове. Тези продукти вече са много популярни на европейския пазар. Количеството на кафе, внесено от Виетнам е на стойност 4-5 милиарда долара. България е част от Европейския съюз, а скоро ще е част и от Шенген и Еврозоната. Така че смятам, че България е много подходящ пазар за виетнамски продукти.

Какви са перспективите за развитие на туризма - повишава ли се интереса на български туристи, които да посещават страната Ви?

Туризмът също е сфера, в която двете държави могат добре да си сътрудничат. В момента Виетнам е дестинация, която привлича много туристи от целия свят. Между 17 и 18 милиона чуждестранни туристи посещават всяка година Виетнам. Има потенциал тази бройка да се увеличава в близкото бъдеще. Наблюдаваме също така, че има ръст на българските туристи, които посещават Виетнам. От наша страна виетнамските туристи също проявяват сериозен интерес като цяло към Европа и към България в частност. Мога да дам пример - българските розови продукти са много известни във Виетнам. Това може би е причината все повече виетнамци да искат да посетят България. Очаква се тази година Министерството на туризма на Виетнам и българското министерство на туризма да подпишат споразумение за сътрудничество в тази област.

Знаем, че през Социализма у нас страшно много граждани дойдоха тук, за да работят и да се реализират в България. Някои от тях останаха - създадоха семейства тук и продължиха живота си в България. Сега имате ли данни колко граждани на Виетнам живеят у нас?

Така е. Преди години България помогна много на Виетнам. Много хора получиха високо ниво на образование във вашата страна. Не малко от тези, които са учили в България, станаха важни фигури във Виетнам - в политиката, в икономиката. По време на Прехода обаче сътрудничеството между двете страни в сферата на образованието беше в застой. Въпреки това много студенти, учили през този период, след завършването си останаха да живеят в България и успяха да се интегрират в обществото. Също така в страната ви останаха много от хората, които дойдоха да работят тук. В момента в София живеят около 500 виетнамци. Смятам, че те също допринасят за развитието на България. Особено второ, трето поколение, вече са добри студенти или пък вече работят в различни фирми, институции в България.

През този месец предстои да пристигне у нас парламентарна делегация от Виетнам - да очакваме ли активизиране на междудържавните отношения?

Всяка визита на такова високо ниво ще даде нова и солидна основа за сътрудничество между двете държави. Посещението на председателя на нашия парламент ще е много добър шанс за нов тласък на добрите отношения между България и Виетнам.

Къде е мястото на Виетнам на сцената на световната геополитика в момента на фона на потенциалните заплахи за увеличаване на напрежението в Южнокитайско море?

В момента Виетнам има важно място не само в Югоизточна Азия, но и в целия Индийско-Тихоокеански регион. Първата причина е, че Виетнам се намира на източния вход на региона, на източната порта на Азия. Второто е, че Виетнам е една много бързо развиваща се икономика. Също така Виетнам има важен глас в различни международни организации. Друга причина е, че Виетнам има гъвкава външна политика - готов е да бъде приятел с всички международни партньори по целия свят. Именно заради това напоследък много от лидерите на държави по целия свят посетиха официално Виетнам, за да се срещнат с ръководството на страната. Преди няколко дни това направи американският президент Джо Байдън. В последно време ръководителите на редица европейски държави също посетиха Виетнам. Така че ние се гордеем с нашата държава и искаме да допринасяме за мира и стабилността както в региона, така и по света.

Какво българите знаем и какво не знаем за Вашата страна?

Това е много интересен въпрос. Има неща, които виетнамците знаят и такива, които не знаят за България. Именно заради това трябва да си сътрудничим повече в сферата на културата и образованието, за да може двата народа да знаят повече един за друг. И за да може да има повече обмен между двете култури и между самите хора.

Като посланик на Виетнам у нас - как изглежда България през Вашите очи?

Мисля, че България има потенциала да увеличи авторитета си в Европейския съюз. Но във вътрешно и във външнополитически план страната ви е изправена пред определени предизвикателства. Това пречи на България да се възползва напълно от този свой потенциал. Това е така, защото винаги икономическият растеж е свързан със стабилната политическа обстановка в държавата. Това е проблем, с който смятам, че България ще се справи скоро. Лично аз много обичам България. Първо заради това, че между двете държави имаме традиционно приятелство. Второ - България е много красива страна, има прекрасна природа и трето - българите са много добри приятели. Затова пожелавам на българите повече развитие и по-гладка и успешна интеграция в Европейския съюз. 

Цялото интервю на Лъчезар Вълев с До Хоанг Лонг може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Влакът Пловдив-Русе прегази човек, легнал на релсите

39-годишен мъж е загинал на място, след като снощи е бил блъснат от бързия влак Пловдив – Русе. Инцидентът е станал в тунела между гарите Дебелец и Велико Търново.  Мъжът е бил легнал върху релсите, съобщиха от полицията във Велико Търново.  Двамата машинисти са изпробвани за алкохол и наркотици, пробите са отрицателни.  По случая се води досъдебно..

публикувано на 16.07.24 в 10:18

Повишена сеизмична активност в района на Кипър

Повишена сеизмична активност се наблюдава в района на Кипър, съобщиха от Отдела за геоложки проучвания. Само през последната една седмица са станали 30 земетресения, три от които бяха усетени на острова и предизвикаха тревога сред жителите му. Трите труса са регистрирани в района на градовете Пафос и Лимасол, като ефектът им е почувстван..

публикувано на 16.07.24 в 10:16

БСП иска изслушване на премиера и вътрешния министър за мерките срещу пожарите

Парламентарната група "БСП за България" поиска изслушване на служебния министър-председател Димитър Главчев, служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който е и председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, и служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов. Документът..

публикувано на 16.07.24 в 09:58

Румъния и Google с меморандум за сътрудничество в облачните технологии и киберсигурността

Румъния подписа меморандум за разбирателство с американския гигант Гугъл (Google) за сътрудничество в облачните технологии, киберсигурността и други дигитални услуги , съобщи новинарският сайт Зиаре. Това предаде БТА. Компанията планира да изгради в страната център за данни, в който може да инвестира до 2 милиарда долара, отбелязва изданието...

публикувано на 16.07.24 в 09:48

Лорд Робъртсън изготвя преглед на състоянието на отбраната във Великобритания

Британските въоръжени сили трябва да имат способността да се изправят срещу "смъртоносния квартет" Китай, Русия, Иран и Северна Корея, предупреди лорд Робъртсън, бивш ръководител на НАТО и бивш лейбъристки министър на отбраната, след като бе натоварен от премиера Киър Стармър да изготви преглед за състоянието на отбрана на Обединеното кралство...

публикувано на 16.07.24 в 09:29
Пожар. Снимката е илюстративна.

Доугасяват пожара край граничните села Преколница и Коприва

Противопожарните екипи, два екипа с леки автомобили с 11 служители, и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" и днес ще са на терена да доугасят пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на граничните села Коприва, с. Цървен дол и с. Преколница, казаха от Югозападното държавно стопанство. Все още има тлеещи огнища, които трябва..

публикувано на 16.07.24 в 08:59
Емил Соколов

Емил Соколов: Ключово за оцеляването на Пеевски е да отиде на избори

В момента парламентарната ни система изглежда тотално блокирана , сякаш всичките ни политици са неработещи. Това мнение изрази в интервю за БНР Емил Соколов, политически анализатор, бивш кандидат за депутат от ПП-ДБ. Предложението изглежда по-необичайно . Но ако се вземе папката с мандата и се върне празна или с някакво предложение,..

публикувано на 16.07.24 в 08:53