Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ивайло Христов: Българското общество мисли едноцветно, много са резки разделителните линии

"В българското образование е напълно занемарено патриотичното възпитание"

| Интервю
Проф. Ивайло Христов
Снимка: Спас Крайнин

Проф. Ивайло Христов, преподавател по ”История на журналистиката” и „Народопсихология” в УНСС, обясни пред БНР, че постигането на Независимостта ни е резултат от усилията на българския политически елит, който е бил обединен и е отстоявал интересите на България

"Недостойно е да се неглижира Независимостта като празник. Той беше обявен за царски след 1944 г. и чак през 1998 г. беше възстановен като национален празник. В българското общество  обаче не се възприема така, както се възприемат Трети март и Шести септември. Не е възпят в нито една поема или роман като форма на национално утвърждаване. Ако едно историческо събитие не влезе в националното съзнание посредством литературата, то остава встрани". 

След 30 години България вече не е васално княжество на Османската империя, а става международен субект, припомни проф. Христов.

В съвременния свят не може да си независим, въпросът е обвързаността да не нарушава твоето национално достойнство, посочи той.

"Обявяването на независимостта през 1908 година е кулминацията на градивната енергия на българското народостроене. След това започна насаждането на братоубийствения синдром на противопоставянето в българското общество, което е видимо и до днес", отбеляза проф. Христов. 

"Най-големият ни проблем е, че българското общество мисли едноцветно, много са резки разделителните линии. Не може да постигнем консенсус по най-елементарни въпроси. Това черно-бяло мислене не ни прави по-способни да взимаме разумни  и държавнотворни решения. Тази бразда, която се изкопава в българското общество, е причина и за националните катастрофи" 

Проф. Христов отбеляза, че в съвременното общество светът на образите изцяло е надделял над света на словото.

"Съвременното поколение е изцяло електронно. Знанията, които получава, са от медиите. Те са доста разпокъсани. Моите студенти много трудно могат да задържат вниманието си повече от 10-15 минути".

В българското образование е  напълно занемарено патриотичното възпитание, подчерта той. 

"Сега литературата не участва в съвременния живот на обществото. А тя е важен инструмент за изграждане на будно национално съзнание".

Цялото интервю на Диана Дончева с проф. Ивайло Христов може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проучване: Реалистичният срок за присъединяване на България към еврозоната е началото на 2026 г.

Според проучване на Асоциацията на търговците на нехранителни стоки реалистичният срок България да се присъедини към еврото е в началото на 2026 г.   Адвокат Галин Попов, изпълнителен директор на асоциацията, обясни: "25% смятат, че това (въвеждането на еврото) може да се случи към 1 юли 2025, под 15% смятат, че това може да стане в началото на 2025..

публикувано на 18.06.24 в 16:09
Лидерът на

Митинги на опозицията в Италия в защита на конституцията и срещу реформи на правителството

Митингът в Рим е организиран на площад "Santi Apostoli“  - символ на победите на левите политически сили. В него участват Демократическата партия, движението „Пет зврзди“, алианса „Зелена партия – Левица“, „Повече Европа“ начело с техните лидери съответно Ели Шлай, Джузепе Конте, Бонели–Фратояни и Рикардо Маджи.  Актрисата Моника Гуериторе ще..

публикувано на 18.06.24 в 15:59

МЗ е обещало пари за увеличение на заплатите в кръвните центрове и психиатричните болници

Служебното ръководство на здравното министерство е обещало да осигури средства за увеличение на заплатите в кръвните центрове и държавните психиатрични болници. Това съобщи Красимир Митов от синдикат "Защита" след среща с министър Галя Кондева.  По думите му отпуснатият през април ресурс от 13 милиона лева за спешните центрове е изцяло разпределен. От..

публикувано на 18.06.24 в 15:49
Щети от градушка в Сливенско.

КФН: Застрахованите да търсят компаниите, при които имат полици, да ги информират писмено за щетите

Комисията за финансов надзор (КФН) призова обществото да използва застрахователните си права. Призивът идва на фона на опустошителните градушки и наводненията в някои населени места. От регулатора припомнят, че застрахованите лица трябва "проактивно" да потърсят компаниите, при които са си направили полици и да ги информират писмено за нанесените щети...

публикувано на 18.06.24 в 15:46
Снимката е илюстративна.

Инспекцията по труда: Работодателите да съобразят режима на работа с летните горещини

Главната инспекция по труда препоръча на работодателите да съобразят режима на работа с очакваните опасни горещини. При работа на закрито през летни месеци температурата трябва да е между 18 и 25 градуса, в зависимост от типа работа, като максимално допустимата е 28°C.  При определени изключения и при много висока температура навън в помещенията за..

публикувано на 18.06.24 в 15:31
Зам.-министър на образованието Наталия Митева

Наталия Митева: Медийната грамотност влиза в нови учебни програми за учениците от тази есен

Нов модел на учебните програми в училище ще има от тази есен, а медийната грамотност сред подрастващите ще бъде заложена като основополагаща и ключова. Това съобщи в интервю пред БНР зам.-министърът на образованието Наталия Митева. В новия проект за медийната грамотност на младежи и ученици БНР е партньор на МОН. "Всяка инициатива,..

публикувано на 18.06.24 в 15:09

Любчо Нешков: В РСМ имат ясна програма за отдалечаване от ЕС и приобщаване в т.нар. Сръбски свят

Да не бъде маргинализирана българската външна политика от следващото правителство . Това пожелание изказа пред БНР журналистът Любчо Нешков, собственик на агенция БГНЕС. Според сближаването между България и Република Северна Македония е неизбежно : " Не е историята проблем между двете страни , както искат да го внушат. Ние не се занимаваме с..

публикувано на 18.06.24 в 14:23