Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 9-годишно прекъсване Добрич ще събере водещи пилоти в офроуд спортовете

След деветгодишно прекъсване Добрич отново ще събере водещи пилоти в офроуд спортовете. Събитието ще се проведе от днес до 24 септември и се реализира с подкрепата на Общината. Състезанието "Рали Рейд Добруджа" е IV кръг от Националните офроуд шампионати и е в календара на Автомобилната Федерация на България.

На старт ще застанат 65 екипажа с автомобили 4х4 и четириколки (ATV). Организаторите са подготвили четири различни трасета с дължина от над 600 км. В категорията на автомобилите 4х4 ще участват най-бързите прототипи с над 500 к.с., развиващи над 160 км/ч по черните пътища на Добруджа.

По време на състезанието ще се използва тракинг система за сателитно проследяване на участниците, най-вече за локализиране и безопасност, но ще се засичат и максималните скорости и ограниченията на скоростта.

В категорията на четириколесните мотори (ATV) са записани 31 участници в класовете "Hobby" и "Expert", които ще изминат 100 км за един ден в полски пътища и горски пътеки. Голям брой участници има и в клас Mini Junior, деца от 6 до 10 г.. 

Официалният старт на състезанието е днес от 11.00 часа в центъра на града. 

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на село Майско на протест срещу безводието

Жителите на село Майско в община Елена излизат от 9 часа на протест в общинския център. Искането им е да имат достъп до питейна вода. Въпреки че водопроводната мрежа в най-голямото балканско село във Великотърновска област е обновена, проблемът с безводието остава. В село Майско живеят над 1300 човека, през лятото жителите многократно се..

публикувано на 06.08.24 в 07:38

Патриархът отслужи архиерейска вечерня в храма "Преображение Господне" в Боровец

Радвам се, че след дълго време отново може да се служи в този прекрасен храм и да бъде място, което свидетелства за Бога, за неговата любов към всички човеци, за всички, които идват на това място. Това каза снощи Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил в храма "Преображение Господне" в курортен комплекс "Боровец", където отслужи..

публикувано на 06.08.24 в 07:35

МЗХ: Всички площи с напоителни инсталации ще бъдат допустими за подпомагане с евросредства

Всички площи със съществуващи напоителни инсталации ще бъдат допустими за подпомагане с европейски средства, съобщават от Министерството на земеделието. Общият бюджет на финансовата помощ е близо 100 млн. лева. Ведомството публикува за обществено обсъждане проекта на насоките за кандидатстване. "Целевия прием на проектни предложения за..

публикувано на 06.08.24 в 07:31

Съд в САЩ: "Гугъл" има незаконен монопол при търсенето в интернет

Американски съд постанови вчера, че интернет гигантът "Гугъл" има незаконен монопол при търсачките и рекламите при търсене, предаде ДПА, цитирана от БТА. През 2020 г. министерството на правосъдието на САЩ предяви иск срещу компанията за предполагаем незаконен монопол с аргумента, че нейната господстваща позиция в интернет вреди на..

публикувано на 06.08.24 в 07:30
Американски войник охранява посолството на САЩ в Ирак.

Петима ранени при атака срещу US военна база в Ирак

Петима американски военни са били ранени при ракетна атака срещу военновъздушната база "Айн ал Асад" в Западен Ирак, съобщиха от Пентагона. Обстрелът идва на фона на опасенията от удар от страна на Иран и неговите съюзници срещу Израел в отговор на убийството на висши фигури на "Хамас" и "Хизбула". Две ракети "Катюша" са попаднали на..

публикувано на 06.08.24 в 07:25
Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Комисията по отбрана в НС обсъжда предложение за купуване на ЗРК

Депутатите от Комисията по отбрана ще обсъдят предложението на Министерския съвет от 1 август за придобиване на зенитно-ракетни комплекси. Очаква се текстът да бъде обсъден в пленарната зала тази седмица. Предложението е страната ни да купи един ЗРК за над 350 млн. лева. От предложението става ясно, че в средата на юли българското и..

публикувано на 06.08.24 в 07:20

Православната църква отбелязва Преображение Господне

С тържествени богослужения православната ни църква отбелязва Преображение Господне. Празникът е спомен за едно от важните събития в земния живот на Христос. Преди доброволните си страдания и кръстна смърт, той разкрива своята божествена слава пред трима свои ученици. Врачанският митрополит Григорий: Господ Исус Христос се преобразява в слава..

публикувано на 06.08.24 в 07:17