Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиана Иванова: Да инвестираме в технологии, които произвеждат и остават в Европа

| Интервю
Снимка: БТА
Предизвикателство е да бъдат убедени страните - членки да отделят 3% от БВП за иновации, каза в интервю за БНР еврокомисарят по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта Илиана Иванова, която встъпи официално в длъжност вчера.

"Аз съм привърженик на доброволните начини и стимули. Държавите трябва да разберат важността от финансиране на науката и иновациите – да инвестираме в технологии, които произвеждат и остават в Европа. Имаме и други инструменти, като Европейския семестър и Механизма за възстановяване и устойчивост, чрез които също може да насърчаваме провеждането на съответните реформи и извършване на правилните инвестиции". 

България е част от т.нар. "възникващи иноватори", посочи Иванова.

"В тази група сме заедно с останалите държави от Централна и Източна Европа. Първо бих изтъкнала необходимостта от адекватно финансиране – да се увеличи този процент, който при нас е малко под 1%, а целта е да бъде 3%. Има и структурни слабости в съответните национални елементи на иновации и наука. Важни са връзките между бизнес, образование и иновации. Това е т.нар. "триъгълник на знанието". 

Може да търсим и нови начини да дадем бърз и равнопоставен достъп до информацията на нашите изследователски центрове, университети и учени, посочи еврокомисарят.

"Важно е задържането и привличането на квалифицирани кадри, както и инвестициите в образование и научни изследвания". 

Иванова изрази признателност към своята предшественичка - Мария Габриел, за всичко, което е свършила в поверения й ресор

"Тя успя да защити това важно и стратегическо портфолио и то да остане цяло, като бъдат използвани по максимално добър начин полезните взаимодействия на всички отделни части на този ресор. Много важни инициативи бяха започнати по време на нейния мандат. Едно от съществените неща, които ми се иска да продължа в областта на европейското изследователско пространство, е издигането ролята на кариерите на научните изследователи, особено пилотния проект за младите учени. Да имаме минимални стандарти, които ще гарантират справедливо възнаграждение и възможности за израстване в кариерата. Младите учени са бъдещето на изследванията и иновациите". 

Друга важна тема са мерките за разширяване, посочи Илиана Иванова. 

"По нея беше постигнат съществен напредък – от 13% успеваемост сега говорим за над 20% в програма "Хоризонт Европа". Можем да ги доразвием, да мислим за нови възможности, да включваме учени, изследователи, организации от развиващите се икономики в Централна и Източна Европа към тези, които са по-силни и напреднали". 

Една прекрасна инициатива, която Мария Габриел започна, е "Културата движи Европа", обясни още Иванова. 

"Възможностите артисти индивидуално да използват финансиране от ЕС, да посещават други държави и да показват своето изкуство. Това е прекрасен пилотен проект, който може да надградим и разширим". 

В областта на образованието имаме много работа по завършване на европейското образователно пространство, отбеляза Илиана Иванова. 

"Над 20% от учениците все още изостават в основни умения, като четене, писане, математика, логическо мислене. Важна е и ролята на учителската професия и издигането на авторитета на учителя, като основен стълб при подобряване качеството на образование". 

През тази година ще се създаде експертна група на високо равнище, която ще постави началото на анализа за посоката, в която трябва да върви следващата рамкова програма, обясни Иванова. 

Съвместната европейска образователна степен е допълнителен сертификат към квалификациите, които студентите получават при завършване на съвместни програми, разясни еврокомисарят.

"Те дават възможност и на студентите, и на изследователите да се възползват от сътрудничеството в областта на висшето образование. Това предоставяне на съвместни дипломи все още е фрагментирано и възпрепятствано от различни национални законодателства. Един такъв съвместен европейски сертификат би донесъл ползи на всички нива. Тази съвместна европейска степен е на абсолютно доброволен принцип". 

Илиана Иванова ще посети България в края на месеца. Предвидени са срещи с всички официални институции. 

"Ще се опитаме да направим срещи и с училища".

Цялото интервю на Ангелина Пискова с Илиана Иванова може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев за пожарите: Нека всички да си изпълняват задълженията по закон

Пети ден продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи И днес продължава овладяването на пожара, като в..

публикувано на 20.07.24 в 12:09
Номинираният за премиер от ПП акад. Николай Денков и съпредседателят на формацията Кирил Петков (вдясно).

Петков и Денков излязоха с предложение да се прави въздушен мониторинг за ранно засичане на пожари

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков и председателят на парламентарната група Николай Денков изразиха намерение да се срещнат и предложат на служебните министри на земеделието и транспорта възможността малки самолети да бъдат оборудвани с осем термокамери и така да се прави въздушен мониторинг на България за ранно засичане..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Верижна катастрофа на АМ "Тракия" в посока Бургас

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. Очаквайте подробности!

публикувано на 20.07.24 в 11:34
Весела Чернева

Весела Чернева: Може да получим по-второстепенен еврокомисарски ресор

В момента в Европа текат много важни разговори за следващите 5 години, в които, за съжаление, България не участва . Това заяви пред БНР зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева. За разпределението на еврокомисарските ресори тя коментира: " Може би най-накрая трябва да започнем и ние да мислим, след като всички..

публикувано на 20.07.24 в 11:27

В 7 дисциплини ще участват нашите атлети на Европейските игри за трансплантирани в Лондон

Единайсет българи заминават тази вечер за Лисабон, за да участват в Европейските игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 21 до 28 юли. Нашите атлети ще се състезават в 7 от общо 11 дисциплини, сред които плуване, бадминтон, тенис, лека атлетика.  За първи път трансплантирани атлети заминават като отбор на Европейско..

публикувано на 20.07.24 в 11:11

Блинкън: Иран се приближава към развитието на ключов аспект от разработването на атомна бомба

Иран се приближава към развитието на ключов аспект от разработването на атомна бомба от април насам, когато Израел и неговите съюзници отблъснаха иранските въздушни удари срещу Израел, съобщиха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан. На форум по сигурността в град..

публикувано на 20.07.24 в 11:05

Локализиран е пожарът, обхванал село Воден

Големият пожар, обхванал село Воден, е локализиран, съобщи кметът на община Болярово Христо Христов. Ситуацията остава изключително тежка. Много от жителите на селото останаха без покрив, след като огнената стихия погълна къщите им. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи "В момента има нужда от много..

публикувано на 20.07.24 в 10:48