Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честванията на Деня на Независимостта в старопрестолния град Търново

Снимка: ФБ/Желязка Стефанова - ЖАРт /Стихохолик/

Днес честваме 115 години от провъзгласяването на българската независимост. На 22 септември 1908 година в църквата „Св. 40 мъченици“ в Търново княз Фердинанд Първи прочита манифеста, с който България е обявена за независимо царство. Церемонията е повторена и пред събралото се гражданство в крепостта Царевец. 

Празнично шествие, концертна програма и забавни детски игри са част от културната програма в старата ни столица. Десетки занаятчии показват своето изкуство на Самоводската чаршия.

На 22 септември 1908 година в Иван-Асеновия храм „Св. 40 мъченици“ в старопрестолния град Търново княз Фердинанд огласява историческия Манифест към българския народ, с който обявява независимото българско царство.  

В манифеста, подписан от Фердинанд и министрите от българското правителство, оглавявано от Александър Малинов, се казва:  

„Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска. Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния, прогласявам съединената на 6 септември 1885 година България за Независимо българско царство“.  

Група великотърновски актьори отново ще изрекат тези думи и ще пресъздадат събитията от преди 115 години в църквата „Св. 40 мъченици“. В нея от 7,30 часа великотърновският митрополит Григорий и свещеници от епархията ще отслужат празнична литургия, а след това ще бъдат благословени знамената на Националния военен университет и на обществени организации.  

По традиция ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност на пирамидата на независимостта, след което тръгва празничното шествие от Царевец до паметника „Майка България“, където също ще бъдат почетени героите в освободителните борби и независимостта на България. Още за празничната програма от Нелина Църова, директор на общинската дирекция „Култура и туризъм“:

„Акцент в нашата програма е 16-ият Международен фестивал на военните оркестри. Тази година имаме блестящо представяне на духовия оркестър на кралските военновъздушни сили на Кралство Белгия, базиран в Брюксел. От българска страна участниците са гвардейският представителен духов оркестър в София и фестивалният военен оркестър „Маестро Николай Косев“, който е съставен от формациите на Националния военен университет и на Втора тунджанска механизирана бригада – Стара Загора. От 13,30 до 14,30 часа на откритата сцена пред Община Велико Търново сме планирали празничен концерт на представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България“. 

Концертната програма през деня включва и изпълнения на всички формации към Младежкия дом във Велико Търново, а вечерта е концертът на Николина Чакърдъкова и Неврокопският танцов ансамбъл, които ще поведат голямото търновско хоро. Наплощад „Цар Асен Първи“ представителната част на Националния военен университет ще направи изпълнение на строеви хватки с оръжие, а от 19,30 часа е тържествената проверка заря, която БНР ще излъчи пряко. 

Предвидена е и забавна програма за децата в парка „Марно поле“, а Самоводската чаршия приема занаятчии и творци от цялата страна, разказва Георгия Данчева от „Царевград Търнов“, организатор на проявата за 13-а година:  

„Участниците занаятчии ще бъдат над 70 като има участници и от други държави, включително Мексико и Перу, така че ще има колорит. Всеки ден има занимания за деца, различни работилници, в които могат да се включат посетителите – за сапуни, за козметика, има работилници за бижута, за мозайка. Ще имаме и участник, който ще показва как се точи юфка. Огнените представления са станали неизменна част от нашето събитие, все пак е „Нощ на Самоводската чаршия“.   

Провъзгласяването на независимостта не е случен и набързо подготвен политически акт. Три пъти преди 1908 година българските държавници са правили опити в тази насока, за да се стигне до царския влак от Русе, който спира на гара Две могили, от където телеграфически е известен кметът на Търново Иван Вителов, че князът и министрите идват в Търново, за да обявят независимостта. Манифестът е написан „на коляно“ от премиера Александър Малинов във влака, а управата на Търново е имала няколко часа време на 22 септември да организира посрещането на държавниците. Не е случайност, че точно в Търново и в църквата „Св. 40 мъченици“, изградена като символ на победите на цар Иван Асен Втори, е обявена независимостта преди 115 години. Денят на независимостта е изключително важен празник за България и за Велико Търново, коментира заместник-кметът по хуманитарните дейности Нейко Генчев: 

„С тази програма ние показваме специалното отношение на великотърновци към този национален празник, който ние смятаме като свой. Манифестът неслучайно е прочетен тук – да се покаже приемствеността, връзката на нова България с Второто българско царство и да заявим претенцията си за равнопоставена европейска държава пред всички държави в Европа. Показвайки своето отношение към празника бихме искали да дадем пример за начина, по който би следвало да стоят нещата и сега“.  

Независимостта е празник, но и усещане на духа, споделят великотърновци

„Хубаво е поне един ден в годината българинът да се чувства независим“. 

„България върви по правия път, ние ставаме притегателен център за единение на всички българи“. 

„Независимостта е начин на мислене, свободата на мисълта зависи от самия човек. 

„Независимостта ни даде възможност ние днес да се развиваме като народ“.


Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Песков

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици". "Разбира се" - отговори Песков на въпрос дали Русия ще отговори на разполагането на американски ракети в Европа и..

публикувано на 13.07.24 в 17:08

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и чупят общинска собственост.  Назначените към Общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци.  Ще..

публикувано на 13.07.24 в 16:57
Васил Терзиев

Кметът Терзиев ще върне решението на СОС за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че ще върне решението на Столичния общинския съвет за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества, съобщава БТА.  Във Фейсбук Терзиев написа, че решението е не само безпринципно, но и незаконосъобразно, и той ще го върне мотивирано, тъй като няма хипотеза за временно назначаване при изтекли мандати на..

публикувано на 13.07.24 в 16:45
Снимката е илюстративна

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут към Иван Вазово през общинската пътна мрежа на Хисаря. Заради катастрофа движението по пътя Троян - Кърнаре, в района на Балканец е двупосочно в една лента. Възстановено е движението в активната лента при км 19..

публикувано на 13.07.24 в 16:37

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в "Трявна Ултра"

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра".  В най-дългата дистанция победи Димитър Атанасов, който измина 153 километра в сърцето на Балкана за 20 часа и 35 минути.  Трасето включва два пъти преминаване през билото на Стара планина и минаване през Шипка и Бузлуджа.  Общо 1100 планински..

публикувано на 13.07.24 в 16:21

Червен код за опасни горещини в голяма част от Румъния

Червен код за опасни горещини е обявен в голяма част от Румъния до вторник, а според метеоролозите температурите на места може да достигнат 42 градуса, съобщава телевизия Диджи 24. В областите Кришана, Банат, Олтения, Мунтения, Молдова, Добруджа и югозападната част на Трансилвания топлинната вълна ще продължи да се засилва, като ще бъдат регистрирани..

публикувано на 13.07.24 в 15:43
Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери, който беше избран за евродепутат от листата на гръцката партия "Нова демокрация", съобщи АНА-МПА.  Това ще му позволи да пътува до Страсбург и да участва в учредителната сесия на Европейския парламент.  Белери беше подал молба за отпуск. Той ще напусне затвора в..

публикувано на 13.07.24 в 15:38