Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск призова Европа към отговорност и солидарност с мигрантите

Папа Франциск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск призова Европа към отговорност и солидарност с мигрантите по време на посещението си във френския град Марсилия. Днес той разговаря и с френския президент Макрон.

Мигрантите трябва да бъдат "приемани, закриляни и подпомагани" - заяви папа Франциск в речта си за закриването на Средиземноморските срещи в Марсилия за проблемите с миграцията - трети пореден форум от три години насам. 

Според главата на Римокатолическата църква миграцията не е "моментна извънредна ситуация", а "реалност от нашето време". Мигрантите, които рискуват живота си,  "не нападат, а търсят гостоприемство","Средиземноморието се превръща от люлка на цивилизацията в гробница за достойнството" - отбеляза той.

Папа Франциск проведе частен разговор с френския президент Еманюел Макрон по горещите световни проблеми като войната в Украйна и ситуацията в Африка, както съобщава за медиите Елисейският дворец.

За Марсилия това е първата папска визита от 1533 г., броени дни след като нова вълна от хиляди мигранти стигна до Лампедуза. 

Следобед папа Франциск ще отслужи меса на стадиона "Олимпик" в Марсилия пред 60 000 души. 

Близо 180 хиляди души са се добрали до Европа през тази година през Средиземно море, две трети от тях - в Италия, сочат данните на Върховния комисариат на ООН за бежанците. 2500 са се удавили или изчезнали безследно при опит да достигнат европейските брегове.



По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Плаващ терминал за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) край Александруполис

Техническите тестове на газовия терминал край Александруполис завършват след Великденските празници

Причината за отлагането с няколко седмици на търговската експлоатация на плаващия терминал за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) край Александруполис е, че не са приключили техническите тестове на съоръжението. Това стана въпреки очакванията терминалът да стартира в края на април или на 1-ви май. Очаква се това..

публикувано на 01.05.24 в 19:22
Теренът за новата детска болница в кв.

Търговска Лига се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата

След като министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера от служебния кабинет решение за създаване на частна болница за детско здравеопазване в София, с позиция излезе инвеститорът Търговска Лига.  В нея се казва, че дружеството се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата.  И допълва -..

публикувано на 01.05.24 в 19:00
Министър-председателят Димитър Главчев

Премиерът Главчев разпореди да бъде отменено решението за създаване на частна детска болница в София

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера от служебния кабинет решение за създаване на частна болница за детско здравеопазване София.  В съобщението на пресслужбата на Министерския съвет се казва, че ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението.  Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран..

публикувано на 01.05.24 в 18:10

Промените в Конституцията на РСМ беше тема на първия дебат на двамата кандидат-президенти

Промените в Конституцията на Република Северна Македония и българското вето за членството на Скопие в Европейския съюз беше една от темите в снощния първи телевизионен дебат между двамата кандидат-президенти - настоящият държавен глава Стево Пендаровски, издигнат от социалдемократите и Гордана Силяновска - кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ.  Вторият тур..

публикувано на 01.05.24 в 18:10

Скупщината на Сърбия избра новото правителство на страната

Скупщината на Сърбия избра новото правителство на страната. То отразява резултатите от парламентарните избори през декември миналата година, спечелени от Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич, които обаче бяха оспорени от опозицията и обявени за нечестни от Европейския съюз и международните наблюдатели.  Показателни за позицията на..

публикувано на 01.05.24 в 18:05
 Лилия Абаджиева

Лилия Абаджиева: Големият проблем е, че няма стратегия за култура

Големият проблем е, че няма стратегия за култура. Това заяви пред БНР театралният режисьор Лилия Абаджиева. За да се стигне до реформа в театъра, която да удовлетворява всички, трябва да се проведе дебат, посочи още тя. "Не знам дали има воля за такъв.  Ние сме единствената държава в Европа, която има под един процент от бюджета си за..

публикувано на 01.05.24 в 18:01

КЕВР утвърди нова цена на природния газ за май в размер на 54,70 лева/MWh

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за месец май в размер на 54,70 лева за мегаватчас (MWh) , без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Цената е с около 7 % по-ниска от цената на природния газ през м. април, която беше в размер на 58,84 лв./MWh. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на..

публикувано на 01.05.24 в 17:36